Obavijesti

News

Komentari 0

Rezultati izbora u Pakistanu kasne zbog kolapsa softvera

Rezultati izbora u Pakistanu kasne  zbog kolapsa softvera
3

Novi, još netestiran softver za prebrojavanje glasova ovom je prigodom upotrijebljen prvi put da prebroji glasove iz više od 85.000 izbornih postaja

VIDEO

Pakistanske vlasti u četvrtak su rekle da prebrojavanje glasova kasni iz tehničkih razloga te odbacuje optužbe za namještanje izbora, dok pristaše bivše zvijezde kriketa Imre Kana već slave na ulicama jer djelomični neslužbeni izborni rezultati, koje ne priznaje stranka zatočenog bivšeg premijera Navaza Šarifa, ukazuju na njegovu pobjedu.  

Tajnik pakistanskoga izbornog povjerenstva (EPC) Babar Jakub objasnio je medijima dan nakon izbora da je kašnjenje nastalo zbog kolapsa softvera za prebrojavanje glasova.

Novi, još netestiran softver za prebrojavanje glasova ovom je prigodom upotrijebljen prvi put da prebroji glasove iz više od 85.000 izbornih postaja.

Više od 105 milijuna ljudi registriralo se za glasanje za 849 mjesta u nacionalnim i pokrajinskim skupštinama za koja se natjecalo 11.000 kandidata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jakub je rekao da u pozadini kašnjenja izbornih rezultata nema urote te da će povjerenstvo razmotriti pritužbe političkih stranaka.  

Glasovi se i dalje prebrojavaju u četvrtak, a lokalni mediji su izvijestili da je prebrojano otprilike 50 posto glasova više od 17 sati nakon zatvaranja birališta, što je kašnjenje bez presedana. 

Međutim, novine i televizijske postaje predviđaju pobjedu Kanovoj stranci Tehrik-e-Insaf (PTI, Pokret za pravdu) kojoj djelomični rezultati daju barem 100 mjesta u donjem domu parlamenta.

Četiri pakistanske televizije objavile su neslužbene rezultate po kojima će Kanova stranka osvojiti između 94 i 102 mandata u parlamentu s 272 mjesta, a Šarifova između 40 i 58. Za sastavljanje vlade potrebna je većina od 137 mjesta.

Stranka zatočenog bivšeg premijera Pakistana Navaza Šarifa unaprijed je u srijedu odbacila rezultate izbora, tvrdeći da je kod prebrojavanja glasačkih listića bilo namještanja.

Šarifova stranka već tjednima optužuje moćnu vojsku da pokušava namjestiti pobjedu Imri Kanu, bivšoj zvijezdi kriketa i borcu protiv korupcije.

Šebaz Šarif, vođa Pakistanske muslimanske lige i brat svrgnutog premijera, rekao je da je prebrojavanje listića neregularno, u vrijeme dok su rezultati još uvijek nejasni i pobjednik još nije proglašen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović