Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Rezultati izbora u Pakistanu kasne zbog kolapsa softvera

Novi, još netestiran softver za prebrojavanje glasova ovom je prigodom upotrijebljen prvi put da prebroji glasove iz više od 85.000 izbornih postaja

Supporters of Imran Khan, chairman of the Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), political party celebrate during the general election in Islamabad
Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
0 komentara

Pakistanske vlasti u četvrtak su rekle da prebrojavanje glasova kasni iz tehničkih razloga te odbacuje optužbe za namještanje izbora, dok pristaše bivše zvijezde kriketa Imre Kana već slave na ulicama jer djelomični neslužbeni izborni rezultati, koje ne priznaje stranka zatočenog bivšeg premijera Navaza Šarifa, ukazuju na njegovu pobjedu.  

Tajnik pakistanskoga izbornog povjerenstva (EPC) Babar Jakub objasnio je medijima dan nakon izbora da je kašnjenje nastalo zbog kolapsa softvera za prebrojavanje glasova.

Novi, još netestiran softver za prebrojavanje glasova ovom je prigodom upotrijebljen prvi put da prebroji glasove iz više od 85.000 izbornih postaja.

Više od 105 milijuna ljudi registriralo se za glasanje za 849 mjesta u nacionalnim i pokrajinskim skupštinama za koja se natjecalo 11.000 kandidata.

Jakub je rekao da u pozadini kašnjenja izbornih rezultata nema urote te da će povjerenstvo razmotriti pritužbe političkih stranaka.  

Glasovi se i dalje prebrojavaju u četvrtak, a lokalni mediji su izvijestili da je prebrojano otprilike 50 posto glasova više od 17 sati nakon zatvaranja birališta, što je kašnjenje bez presedana. 

Međutim, novine i televizijske postaje predviđaju pobjedu Kanovoj stranci Tehrik-e-Insaf (PTI, Pokret za pravdu) kojoj djelomični rezultati daju barem 100 mjesta u donjem domu parlamenta.

Četiri pakistanske televizije objavile su neslužbene rezultate po kojima će Kanova stranka osvojiti između 94 i 102 mandata u parlamentu s 272 mjesta, a Šarifova između 40 i 58. Za sastavljanje vlade potrebna je većina od 137 mjesta.

Stranka zatočenog bivšeg premijera Pakistana Navaza Šarifa unaprijed je u srijedu odbacila rezultate izbora, tvrdeći da je kod prebrojavanja glasačkih listića bilo namještanja.

Šarifova stranka već tjednima optužuje moćnu vojsku da pokušava namjestiti pobjedu Imri Kanu, bivšoj zvijezdi kriketa i borcu protiv korupcije.

Šebaz Šarif, vođa Pakistanske muslimanske lige i brat svrgnutog premijera, rekao je da je prebrojavanje listića neregularno, u vrijeme dok su rezultati još uvijek nejasni i pobjednik još nije proglašen.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message