News

Komentari 15

Ribari uhvatili kirnju tešku 160 kilograma i staru 50 godina

Ribari  uhvatili kirnju tešku 160 kilograma i staru 50 godina

Floridski ribari rekli su da je riba bila dugačka poput čovjeka te da je izgledala kao monstrum iz horor filmova. Kirnja inače može narasti i do 2,5 metara te doseći težinu od 200 kilograma

Izgledala je poput monstruma iz horor filmova - kirnja koju su floridski ribari krajem prosinca ulovili na zapadnoj obali na dubini od 180 metara, dugačka je gotovo poput čovjeka, teška 159 kilograma i stara rekordnih 50 godina.

- Biolozi Instituta za divlje životinje laboratorijskom su pretragom dob ulovljene ribe procijenili na 50 godina, što je čini najstarijim primjerkom ulovljenim u sklopu programa zaštite divlje faune -  stoji na Facebook stranici Instituta na kojoj je objavljena i fotografija ribara koji ponosno pokazuje ulov. Kirnja je velika gotovo poput njega. 

Da bi izračunali dob divovske kirnje, znanstvenici su analizirali otolite, minijaturne strukture locirane u šupljini unutarnjeg uha golemih riba koje služe kao organ za ravnotežu i pomažu osjetilu sluha. Tradicionalno se rabe da bi se dobile informacije o klasifikaciji, dobi i veličini riba.

Kirnja je vrsta ribe koja može narasti do 2,5 metara i može dosegnuti težinu od 200 kilograma. Jedna je od ribljih vrsta koje žive i u Jadranskom moru, poput kirnje bjelice, kirnje zubuše ili kirnje zlatice.

Najčitaniji članci