Obavijesti

News

Komentari 73

'Vlada je Superhik koji otima siromašnima i dijeli bogatima'

'Vlada je Superhik koji otima siromašnima i dijeli bogatima'
1

Od početka krize zaposleni u javnom sektoru već su se odrekli oko sedam mlrd. kn, a izmjenama kolektivnog ugovora izgubili bi još oko dvije mlrd. kn, kaže Ribić

VIDEO

Sindikatima obrazovanja neprihvatljiv je zahtjev Vlade da im reže plaće dok su spremni razgovarati o privremenom ukidanju božićnice i regresa spremni razgovarati. No, postizanje bilo kakvog dogovora uvjetuju izmjenama Zakona o reprezentativnosti, javlja tportal. 

Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je kako su se od početka krize zaposleni u javnom sektoru već odrekli oko sedam milijardi kuna, a da bi novim izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora izgubili još oko dvije milijarde kuna. Vlada im na pregovorima u srijedu, kaže Ribić, nije iznijela dovoljno uvjerljive ekonomske argumente da na to pristanu. 

'Vlada kaže da je otkrila 20 mlrd. kn jamstava za brodogradnju'

- Rekli smo im da se državni proračun dobro puni. Pet milijardu kuna više nego prošle godine. HNB je u proračun dao još 480 milijuna kuna. Znači novci dolaze. Na to nam je odgovoreno da su otkrili skrivenih 20 milijardi kuna jamstava za brodogradnju. Ako je tome tako naša milijarda ili dvije neće pomoći. Onda smo svi u totalnom glibu. To nije argument. Ili svi propadamo herojski, a ne da za nešto sitno navlačimo ljude - rekao je Ribić na konferenciji za novinare. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ribić tvrdi da postoji dio realnog sektora koji stoji dobro i koji bi morao pomoći onom djelu koji je u krizi a ne da se traži od javnih službi da se ponovo nečega odriču. 

'Gdje je država da ostvari pravdu Božju'

- U zadnje tri godine bankarski čelnici su kroz plaće i nagrade dobili 600 milijuna kuna. Radi se 30-ak ljudi! Tih 600 milijuna kuna su regresi i božićnice za 250.000 djelatnika u javnom sektoru. Kako to ljudima objasniti! Gdje je država da ostvari pravdu Božju! - zavapio je Ribić. 

Dok su nepravda i nejednakost zastrašujući, ne postoji nijedan argument da zaposleni u obrazovanju pristanu na smanjenje cijene rada, kaže Ribić, uspoređujući Vladu sa strip junakom Superhikom koji otima siromašnima i dijeli bogatima, javlja HRT.

Ako će pristati na vladine zahtjeve tad sindikati traže da im se kaže kome će se još uzeti. Također, traže da prije bilo kakvog dogovora Vlada izmijeni uredbu iz novog Zakona o reprezentativnosti koja daje pravo malim strukovnim sindikatima da sudjeluju u kolektivnom pregovaranju. Boje se da će to dovesti do usitnjavanja sindikalne scene što bi išlo na ruku vlasti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag