Obavijesti

News

Komentari 0

Riječka policija traži hakere: Zaključali servere dviju tvrtki i tražili 13.000 dolara otkupnine

Riječka policija traži hakere: Zaključali servere dviju tvrtki i tražili 13.000 dolara otkupnine

Nepoznati počinitelj pristupio je zajedničkom računalnom serveru tvrtki i cryptolockerom onemogućio rad. Pri tome je tražio uplatu iznosa u vrijednosti 13.000 dolara u virtualnim (kripto) valutama

VIDEO

Nepoznati počinitelj pristupio je računalnom serveru tvrtki i aktivirao zlonamjerni software, tzv. "cryptolocker" te im zaključao podatke na njihovim računalima i onemogućio rad, izvijestila je riječka policija.

Oni provode kriminalističko istraživanje po kaznenoj prijavi djelatnika dviju tvrtki iz Rijeke i Viškova koji su oštećeni kaznenim djelima neovlašteni pristup i oštećenje računalnih podataka. Naime, nepoznati počinitelj pristupio je zajedničkom računalnom serveru tvrtki i cryptolockerom onemogućio rad. Pri tome je tražio uplatu iznosa u vrijednosti 13.000 dolara u virtualnim (kripto) valutama, a u zamjenu za pomoć u otključavanju podataka.

- Ovo nije rijetki slučaj kada poslovni subjekti, ali i građani postanu oštećeni navedenim kaznenim djelima, odnosno zarazom ransomwareom, gdje njihovi privatni i poslovni podaci na računalima budu kriptirani te im više nisu u mogućnosti pristupiti, a na njihove adrese elektroničke pošte stižu ucjenjivačke poruke - ističu iz PU primorsko goranske.
 
U cilju prevencije počinjenja ovih kaznenih djela i zaštite svih fizičkih i pravnih osoba, policija savjetuje sljedeće:

Sigurnosna-kopija! 

Postavite sustav za vraćanje podataka tako da zaraza ransomwareom ne može trajno uništiti vaše podatke. Najbolje je napraviti dvije sigurnosne kopije: jednu koja je spremljena na cloud aplikaciji (budite sigurni da koristite cloud aplikaciju koja automatski radi sigurnosne kopije) i jednu fizičku kopiju (prijenosni tvrdi disk, usb stick, dodatan laptop, itd.). Isključite ih iz računala nakon završetka rada na njima. Vaše sigurnosne kopije će također biti korisne u slučaju da slučajno izbrišete važnu datoteku ili naiđete na poteškoću sa tvrdim diskom.

Koristite kvalitetan antivirusni softver kako biste zaštitili vaš sistem od ransomware zloćudnog računalnog programa. Nemojte isključiti "funkcije za heuristiku", jer one pomažu rješenju da pronađe primjerke ransomware zloćudnog računalnog programa koji još nisu formalno otkriveni.
 
Redovito ažurirajte softver na vašem računalu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad vaš operativni sustav (OS) ili aplikacije zatraže ažuriranje, odobrite ga. Ako softver nudi mogućnost automatskog ažuriranja, prihvatite ju.

Ne vjerujte nikome!

Bilo koji korisnički račun može biti ugrožen, a zloćudne poveznice mogu stići s korisničkih računa prijatelja na društvenim mrežama, kolega, ili partnera na online video igrama. Nikad ne otvarajte priloge u e-mailovima koje ste dobili od ljudi koje ne poznajete. Cyber kriminalci često dijele lažne e-mail poruke koje su vrlo slične e-mail obavijestima internetskih trgovina, banaka, policije, suda, ili porezne službe, te na taj način mame primatelje da kliknu na zloćudnu poveznicu i tako dopuste zloćudnom softveru pristup u njihov sustav. Naravno, potrebna je i stalna edukacija.

Omogućite "prikaži ekstenziju datoteka" ili "show file extensions" opciju u Windows postavkama vašeg računala. To će značajno olakšati pronalazak zloćudnih datoteka. Klonite se datoteka sa nastavcima ‘.exe’, ‘.vbs’ i ‘.scr’. Prevaranti često koriste nekoliko nastavaka kako bi zloćudnu datoteku predstavili kao video, fotografiju, ili dokument (kao što je hot-chics.avi.exe ili doc.scr).

- Ako otkrijete nepoznati ili nekontrolirani proces na vašem uređaju, odmah prekinite internetsku ili drugu mrežnu vezu (kao što je kućni Wi-Fi) - to će spriječiti daljnje širenje zaraze - savjetuje PU primorsko goranska.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić