Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
32 komentara

Rješenje krize? Malta prodaje putovnice za 650 tisuća eura

Procjenjuje da će u prvoj godini država prodati oko 45 državljanstava te zaraditi oko 30 milijuna eura. Govori se da slične programe pripremaju i druge europske države

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
32 komentara

Za 650 tisuća eura zainteresirani će moći kupiti državljanstvo Malte, a time automatski i “državljanstvo” Europske unije, budući da je ta otočna država članica Unije, ali i schengenske zone pa njezini državljani imaju pravo putovati, raditi i živjeti u svim članicama bez ograničenja.

Na Malti govore da slične programe pripremaju i druge europske države. Zakon o prodaji državljanstva danas je usvojio malteški parlament, a njegov najveći zagovornik, premijer Joseph Muscat, neprestano apostrofira novčanu korist. 

Procjenjuje da će u prvoj godini država prodati oko 45 državljanstava te zaraditi oko 30 milijuna eura. Posao oko provedbe programa povjeren je specijaliziranoj agenciji iz koje pak govore da očekuju između 200 i 300 zahtjeva godišnje.

Također, premijer smatra da će malteška putovnica biti dovoljno primamljiva stranim ulagačima da je ne koriste samo za put prema drugim državama EU, već da će potaknuti i ulaganja na Malti.

Novi zakon izazvao je kritike oporbe, ali i javnosti pa su jučer već organizirali prosvjede pred parlamentom. Iako premijer tvrdi da će postojati jasni i transparentni kriteriji, opozicija naglašava da odvajanje državljanstva od obaveznog prebivališta, kao što će odsad biti na Malti, otvara put da taj otok bude percipiran kao “porezni raj u nekoj karipskoj državici”.

- Nitko ne jamči da će stranci zaista i ulagati. Državljanstvo bi trebalo vezati uz konkretne projekte - kazao je opozicijski lider Simon Busuttil te najavio skupljanje potpisa za referendum.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message