Obavijesti

Promo sadržaj

Na ovom koledžu studenti su zadovoljni organizacijom nastave i sigurnosnim mjerama

Na ovom koledžu studenti su zadovoljni organizacijom nastave i sigurnosnim mjerama

Prilagodba fakulteta na online nastavu bila je brza, a studenti prilično zadovoljni. No, kao i svi, tako i visokoškolske ustanove preferiraju što brži povratak u predavaonice na što su se posebno pripremili...

Da nam je netko prije godinu dana rekao kako ćemo biti prisiljeni raditi i učiti online, sigurno mu ne bismo povjerovali.  
Pandemija koronavirusa preko noći je promijenila naš način života. S online nastavom mnogi studenti susreli su se prvi put, a fakulteti su dali sve od sebe da sve to postane "novo normalno". I uspjeli su. Na daljinu se usvajalo novo gradivo, ali i polagali su se ispiti. Svi su se priviknuli vrlo brzo. Prilagodba fakulteta na online nastavu bila je brza, a studenti prilično zadovoljni. No, kao i svi, tako i visokoškolske ustanove preferiraju što brži povratak u predavaonice na što su se posebno pripremili i osigurali sve potrebne epidemiološke standarde. Sada je baš sve spremno za studente i osoblje se potrudilo da povratak na nastavu u učionicima bude što sigurniji. Tako je i na RIT-u Croatia, američkom koledžu koji je s nastavom krenuo 1. rujna. Prepoznat po obrazovanju koje studente priprema za tržište rada, RIT Croatia se nastavlja prilagođavati novonastalim okolnostima. U proljetnom semestru protekle akademske godine nastavili su s povezivanjem studenata i poslodavaca i prilagodili te inovirali svoj jedinstveni program stručne prakse.

- Sigurnost naših studenata, nastavnika i administrativnog osoblja, kao i cijele zajednice, uvijek nam je na prvom mjestu. Od početka izvođenja nastave na daljinu u stalnom smo kontaktu sa studentima kako bismo znali kako su se prilagodili novonastaloj situaciji. Naravno, ništa ne može zamijeniti interakciju s nastavnicima u učionicama, međutim naši studenti su se dobro prilagodili, baš kao i svi mi – rekao je Don Hudspeth, predsjednik i dekan RIT Croatia. 

RIT Croatia je razvio i Sigurnosni plan za akademsku godinu 2020. - 2021. koji definira smjernice za izvođenje nastave i ponašanje svih dionika u njihovom obrazovnim sustavu. Plan je podijeljenjen zaposlenicima i studentima i dostupan je na engleskom i hrvatskom jeziku na web stranicama koledža. Uz to razvijen je i sustav praćenja sigurnosti na kampusima. Tim zaposlenika na dnevnoj razini prati i analizira razne interne i eksterne čimbenike koji utječu na razinu sigurnosti u zgradama. Podaci se ažuriraju na dnevnoj bazi i također su dostupni na web stranicama RIT Croatia.

Dominik Bošnjak student je 4. godine preddiplomskog stručnog studija Informacijske tehnologije / Web and Mobile Computing, na  RIT Croatia koledžu. Prije nego što je počeo studij na RIT Croatia, bio je student Pravnog fakulteta u Zagrebu.
-  Model online nastave koji je proljetos počeo radi pridržavanja mjera opreza zbog pandemije bio je poprilično izazovan za studente i za nastavnike. Sreća u nesreći bila je u tome da nastavnici imaju prijašnje iskustvo nastave u online okruženju, što je uvelike ublažilo stres studentima, od kojih su se mnogi, pa tako i ja, prvi put našli u takvoj situaciji. Online nastava imala je prednosti i mane, ali velika dostupnost i lakoća stupanja u kontakt s nastavnicima maknuli su mnogo problema - govori nam Dominik, koji smatra da su ispiti jedan od većih problema s kojima su se susreli nastavnici i studenti.

 - Prvenstveno Zoom (aplikacija za online sastanke), koji se koristio za provođenje nastave i ispita, uvelike je ovisan o brzini vaše internetske veze. Jedan od zahtjeva nastavnika na svakom ispitu bio je da svi studenti imaju uključenu kameru na računalu i podijeljeni prikaz svojeg ekrana (s nastavnicima, naravno) kako bi nastavnici mogli kontrolirati regularnost ispita. To bi ponekad opteretilo internetsku vezu te bi stvari znale malo štekati, ali uvijek smo pronašli rješenje za sve. Kodeks akademskog poštenja na RIT Croatia je izražen te su svi studenti svjesni posljedica nepridržavanja propisanih pravila u vrijeme ispita ili poslije njega - objašnjava student RIT-a uz napomenu da nastava online, prema njegovu mišljenju, nikad neće biti jednako vrijedna kao nastava uživo. 

- Jednostavno je komunikacija, što verbalna što neverbalna, mnogo drukčija u učionicama i na online predavanjima. Uživo nastavnik u svakom trenutku može vidjeti kako studenti 'dišu', koliko im je tema predavanja zanimljiva, koliko dobro prate, treba li napraviti pauzu... Također je važno da student u bilo kojem trenutku može nešto pitati nastavnika, doživljaj predavanja je mnogo drukčiji, veća je koncentracija jer si pored drugih kolega i nastavnik te vidi u svakom trenu  - priča nam Dominik o svojem viđenju online nastave. 
Naravno, sve je to individualno i možemo raspravljati što je u kojem pogledu bolje, ali nažalost, cijela situacija s karantenom bila je mjera opreza od koje nismo mogli pobjeći. 


- Koledž se prilagodio na najbolji mogući način u danom trenu. Kad bih morao ocijeniti prilagodbu našega koledža na karantenu i pandemiju, dao bih mu ocjenu 9/10. Prvenstveno zato što smatram da stvari uvijek mogu biti bolje nego što jesu, i zato najvišu ocjenu uvijek ostavljam otvorenu. Ocjena sama po sebi nije najvažnija, najvažnija je ona ljudska strana priče o tome kako su se koledž i nastavnici postavili prema nama studentima, a u tom smislu možemo im skinuti kapu jer su odradili i uvijek odrađuju lavovski posao - zaključuje. 
 

RIT Croatia je međunarodni kampus američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology (RIT) iz Rochestera, države New York. Uz studij na engleskom jeziku prema suvremenim američkim programima, poznat je po pripremi studenata za tržište rada o čemu svjedoči zadovoljstvo poslodavaca studentima i podaci o zaposlenosti diplomanata.  Na kampusima u Dubrovniku i Zagrebu provode visokoobrazovne studije koje studente stručno i kvalitetno pripremaju za tržište. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini