Obavijesti

News

Komentari 3

Rođeni u parlamentu: U Berlinu se okupile tzv. bebe Reichstaga

Nije poznato koliko je beba rođeno u Reichstagu između 1943. i 1945., ali se zna da je obližnja bolnica premjestila rodilište u podrum parlamenta kako bi omogućila sigurne porođaje tijekom bombardiranja

Petnaestak osoba rođenih krajem Drugog svjetskog rata u Reichstagu, zgradi njemačkog parlamenta, u nedjelju je primio predsjednik Bundestaga, Wolfang Schaeuble. 

Nije poznato koliko je beba rođeno u Reichstagu između 1943. i 1945., ali se zna da je obližnja bolnica premjestila rodilište u podrum parlamenta kako bi omogućila sigurne porođaje tijekom bombardiranja. 

"Ne znamo koliko ih se rodilo ovdje, svi dokumenti su uništeni", rekao je 76 -godišnji Schaeuble, najstariji član njemačkog parlamenta. 

Pozvao je tzv. bebe Reichstaga na obilazak zgrade i druženje. Ranije ovog tjedna Schaeuble je rekao da su djeca "nada za našu zemlju u mračnom razdoblju". 

Mareile Van der Wyst (74) rođena je u parlamentu 15. rujna 1944. "Moja majka je u poodmakloj trudnoći svake večeri putovala u Reichstag i svakog se jutra vraćala kući. Ne mogu zamisliti kako je to uspjela u uništenom gradu uz stalne uzbune i bombardiranja", rekla je Van der Wyst za dpa. 

Mareile ima doživotnu dozvolu za ulazak u Reichstag kad god to poželi.  "Rekli su mi da mogu doći kada i s kime god hoću."

Michael Turnes također je rođen u podrumu parlamenta i kaže da ljudi ostanu "zapanjeni" kada vide njegov rodni list na kojemu je rukom ispisano da je "rođen u Reichstagu". 

Moniki Eiser taj podatak na rodnom listu je natipkan. "Uvijek mi je posebno doći u Berlin i Reichstag, povijest se može gotovo opipati", rekla je Monika. 

Pokretanje videa ...