Obavijesti

News

Komentari 18

Ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci: Odgođen stečaj 3. maja!

Ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci: Odgođen stečaj 3. maja!
1

U međuvremenu je riječki škver posjetilo izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) kako bi se razmotrile mogućnosti suradnje s riječkim brodogradilištem

VIDEO

Na Trgovačkom sudu u Rijeci za srijedu je, nakon nekoliko odgoda, zakazano ročište na kojemu je odgođen stečaj 3. maja. Prethodno ročište bilo je zakazano za 17. travnja, ali je tada odgođeno kako bi se omogućilo još vremena za traženje rješenja i dala šansa novoj upravi da pronađe novac za privremeno financiranje.

Stečaj 3.maja odgodjen 6.put Reorterka: Meri Tomljanović

Posted by 24sata on Wednesday, June 5, 2019

U međuvremenu je riječki škver posjetilo izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) kako bi se razmotrile mogućnosti suradnje s riječkim brodogradilištem, ali službenih informacija o rezultatima tog posjeta za sada nema.

Prošlog tjedna isplaćen je dio zaostalih plaća za listopad, studeni i prosinac, nakon što je 3. maju, kao razlučnom vjerovniku, pripalo oko 6 milijuna kuna od prodaje imovine Tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO) 3. maj u stečaju. Brodogradilište 3. maj je još 2015. posudilo novac TIBO-u, tada u teškoćama, a dug s kamatama je bio malo veći od 6 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Preostalo 816 radnika

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je uoči ročišta da radnici, njih preostalih 816, žele da se riješi pitanje završetka brodova, odnosno da Vlada dadne bilo kakav signal da se četiri ugovorena i započeta broda završe.

"Vjerujem da će Vlada donijeti pravičnu odluku i dati signal da se ti brodovi završe u 3. maju", kazao je Šoljić.

Po njegovim riječima, to je i stajalište radnika sa skupa radnika održanoga u utorak, na kojemu su obaviješteni o svojim pravima. Direktor Edi Kučan izvijestio ih je i o radu Uprave, kao i o sastancima s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i ministrom financija Zdravkom Marićem. U ministarstvo je dostavljena sva dokumentacija o započetim brodovima, izračuni, ponude i korespondencija s brodovlasnicima.

Ročište i odluka o tome hoće li 3.maj u stečaj do sada su već nekoliko puta odgađani. Ročište je najprije bilo zakazano za 6. veljače, ali je odgođeno za 26. veljače, potom za 12. ožujka, zatim 28. ožujka te za 17. travnja. Prema podacima Fine od sredine travnja, ukupan dug zbog kojega je blokiran račun 3. maja bio je 134,6 milijuna kuna, a od toga je dug za radničke plaće bio 24,8 milijuna kuna.

Ispitali svjedoke u istrazi

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u subotu da je pravosuđe neovisno i da će pričekati odluku Trgovačkoga suda. Rekao je da postoji jasan i velik interes naručitelja nedovršenih brodova u 3. maju da oni samu uđu u financiranje i završetak te da se razgovara o dovršetku četiri broda.

Naglasio je da ni u Puli ni u Rijeci neće biti nekontroliranog odljeva sredstava iz državnog proračuna, na način da se radi transfer iz državnog proračuna na račun 3. maja te je najavio kako postoje opcije da se uđe u kreditne aranžmane gdje bi banke plaćale fakture i račune, koje bi isključivo odobrila uprava 3. maja, kako bi se završila barem tri od četiri broda.

Dok se o sudbini pulskog brodogradilišta, koje je u stečaju, i riječkog, koje iščekuje odluku, odlučuje na trgovačkim sudovima, na Županijskom sudu u Rijeci potkraj svibnja je ukinut istražni zatvor za šestoricu od ukupno 14 osumnjičenih u aferi Uljanik. U istrazi su ispitani svi svjedoci, više nije bilo osnove za pritvor radi mogućeg utjecaja na svjedoke, pa je sud ukinuo rješenje o pritvoru.

U aferi Uljanik osumnjičeni su bivši čelni ljudi tvrtki koje su poslovale u okviru i s Uljanik grupom, među kojima su i trojica bivših direktora 3. maja te tvrtka Uljanik plovidba. Sumnjiči ih se za zlouporabu u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u Uljaniku i 3. maju, kojima su te tvrtke i državni proračunu od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. oštetili za 1,2 milijarde kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1