Obavijesti

News

Komentari 2

Rode su otišle: Vlasnici sada mogu srušiti derutnu kuću...

Rode su otišle: Vlasnici sada mogu srušiti derutnu kuću...
1

MORALI SU ČEKATI Obitelj Rengl iz Virja nije smjela dovršiti rušenje kuće. Naime, zakon zabranjuje uništavanje gnijezda i uznemiravanje roda dok na svijet dolazi podmladak

VIDEO

Dan nakon što smo objavili priču o paru roda, one su odletjele iz gnijezda i više se neće vratiti na isto mjesto, jer će vlasnici derutnu kuću, Martina i Marijan Rengl, srušiti, kazao nam je susjed koji živi u susjedstvu na Trgu Prodavić, u Virju.

Vlasnici derutne kuće koja se zbog „zuba“ vremena počela sama od sebe urušavati su poštovali propis i gnijezdo s dvije rode ostavili netaknutim dok se one ne presele u toplije krajeve.

'Kuću u Virju smijemo srušiti tek kada rode otiđu u Afriku...'
'Kuću u Virju smijemo srušiti tek kada rode otiđu u Afriku...'

Od sad pa sve do 1. ožujka, Rengelovi, trebaju postaviti stup sa sidrištem u dogovoru s Društvom za zaštitu ptica, kako bi rode, koje u sebi imaju prirodni radar, već s proljeća ponovo doletjele u svoj „ljetnikovac“ koji će morati obnoviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Baš kao i Rengelovi. Kao što smo pisali u četvrtak, na kući koja je svojevremeno bila prava ljepotica, ali nije izdržala silne bure, vjetrove i zime te su joj nakon 200–tinjak godina otkazale „noge“ i počela posrtati, boravio je na dimnjaku par roda.

Vlasnici kuće će na tom istom mjestu podignuti novu, a rode će se za početak smjestiti na stupu, dok se najvjerojatnije ponovo ne „prebace“ na njima najljepšu lokaciju, a to je dimnjak.

Ovo je divan primjer suživota čovjeka, prirode i ptica koje su generacijama savijale svoja gnijezda gotovo u ljudskom krilu. Budemo se ponovo vratili s proljeća da vidimo kako će se nakon povratka iz Afrike sa zimovanja snaći bračni roda koje će izgraditi novo gnijezdo kako bi othranili pomladak, kojeg ove godine nisu imali. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu