Obavijesti

News

Komentari 4

Roditelje i brata ubio sjekirom: 'Nisam ja, to je bio provalnik'

Roditelje i brata ubio sjekirom: 'Nisam ja, to je bio provalnik'
1

JAR: Presudu je Van Breda dočekao bez ikakvih emocija. Visinu kazne izreći će mu u lipnju, a procjenjuje se da ga čeka dugogodišnji boravak u zloglasnom zatvoru...

VIDEO

Henri van Breda (23), sin milijunaša iz Južnoafričke republike, proglašen je krivim za ubojstvo roditelja i brata i teško ozljeđivanje svoje sestre. U siječnju 2015. tvrdio je da je maskirani provalnik upao u njihovu kuću te sjekirom i nožem ubio njegovog brata Rudija (21), roditelje Martina (54) i Teresu (55) i teško ozlijedio sestru Marli, tada 16-godišnjakinju. 

Sudac Siraj Desai u ponedjeljak je odbacio sve njegove argumente i proglasio ga krivim za trostruko ubojstvo, pokušaj ubojstva kao i za obmanjivanje suda. 

Presudu je Van Breda dočekao bez ikakvih emocija. Visinu kazne izreći će mu u lipnju, a procjenjuje se da ga čeka dugogodišnji boravak u zloglasnom zatvoru u kojem je više od 7000 muškaraca od kojih su mnogi članovi opasnih zatvorskih bandi.

'Sve sam gledao iz kupaonice pa sam ga razoružao'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom suđenja, Henri je tvrdio kako je pokolj u svojoj kući bespomoćno gledao iz kupaonice. 

- Kad je maskirani napadač došao do mene, razoružao sam ga i borio se s njim, a onda je on pobjegao, tvrdio je.

Martin, Theresa i Rudi umrli su od teških ozljeda glave i gornjeg dijela tijela. Marli je preživjela, ali doživjela je gubitak pamćenja zbog čega nije mogla svjedočiti protiv brata. 

Sud je smatrao kako je poprilično nevjerojatno da se provalnik provuče kroz sigurnosne zapreke oko njihove kuće. Henri nije niti uspio objasniti kako je "napadač" uspio ući u zaključanu kuću. Sud je utvrdio i da su sjekira i nož, kojima su ubojstva počinjena, i prije napada bili u kući, piše Daily Mail.

- Nije izgledno da bi napadač mogao izmasakrirati cijelu obitelj i tek onda krenuti na osobu koja je sve to gledala. Još je nevjerojatnije da bi tako opasni ubojica mogao dopustiti da ga se razoruža i pobjeći iako je u kući imao još oružja kojim se mogao poslužiti, rekao je sudac Desai upitavši Henrija zašto nije odmah pozvao pomoć nego je nazvao svoju djevojku, a onda zaspao.

 

Nazvao Hitnu i smijuljio se

Hitnu je nazvao tek tri sata nakon ubojstva. Rekao im je da mu članovi obitelji "krvare iz glave" nakon čega se čak kratko i nasmijao. 

- Optuženi se nije mogao sjetiti razloga zbog kojeg navodni provalnik nije ukrao ništa iz kuće. Porekao je i da je imao bilo kakvih nesuglasica u obitelji. Tvrdio je da se skrivao u kupaonici i da mu je napadač htio presjeći grlo, ali nije uspio, kaže sudac.

Bogatstvo Henrijeve obitelji procjenjuje se na 16 milijuna dolara. I to je jedan od razloga zašto je ovo suđenje privuklo tako veliku pozornost javnosti u Južnoafričkoj republici, ali i šire. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a