Obavijesti

News

Komentari 4

Roditelji neće ići na informacije 2 tjedna prije završetka škole

Roditelji neće ići na informacije 2 tjedna prije završetka škole

POD PRITISKOM Novim pravilnikom želi se smanjiti pritisak roditelja na nastavnike dok zaključuju ocjene na kraju školske godine. Ukinuli su i prosjek u e-dnevnicima

VIDEO

Simbolično “zatvaranje” vrata roditeljima na kraju školske godine jedna je od novosti koje se odsad primjenjuju u svim školama bez obzira na kurikularnu reformu.

Naime, prema novom Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, dva tjedna prije kraja školske godine u školama se neće održavati informativni razgovori roditelja s nastavnicima i učiteljima, poznatiji kao informacije.

- Zna biti mnogo neugodnih situacija na kraju školske godine pa ćemo ovako smanjiti pritisak roditelja na nastavnike - rekli su nam nastavnici i ravnatelji s kojima smo jučer razgovarali. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja tumače kako se u izmjene Pravilnika išlo kako bi se mogao primjenjivati novi sustav vrednovanja učenika.

Pokretanje videa...

03:09

'Neugodne situacije'

Osim toga, kurikularnom reformom ministrice Divjak zamišljeno je općenito smanjivanje fokusa na brojčane ocjene, čemu bi trebala pridonijeti i nova regulacija informacija.

No “neugodne situacije” češće su, naravno, u višim razredima osnovne škole, jer se već od petog razreda zbraja prosjek ocjena za bodove za srednju školu.

Nažalost, zbog nestandardiziranog ocjenjivanja u osnovnoj školi, kao i prevelikih razlika između “dobrih” i “loših” škola, učenici su pod velikim pritiskom odličnog uspjeha. Pritisak nisu uspjeli smanjiti ni u školama s eksperimentalnim programom, otkrivaju nam tamošnji ravnatelji.

Osim toga, ukidaju se vremenici - popis testova po predmetima i datumima - na godišnjoj razini te će se izrađivati mjesečno. I dalje ostaju na snazi pravila poput onog da djeca ne mogu pisati dva testa u istom danu.

Još jedna promjena u Pravilniku odnosi se na “brisanje” aritmetičkog prosjeka iz e-dnevnika. Nastavnici će moći zaključivati višu ili, pak, nižu ocjenu od one koja proizlazi iz zbroja ocjena ako dijete po novim pravilima vrednovanja pokaže trud u radu, napreduje u znanju, aktivnostima na satu, ali i obrnuto. Iako se ovaj sustav primjenjivao i prije, zbog aritmetičkog prosjeka učitelji su imali mnogo manje autoriteta zaključiti višu, ali i nižu ocjenu (što zapravo predstavlja najveći problem).

Ocjene i bilješke

- Osim brojčanih ocjena, prilikom zaključivanja ocjene treba uzeti u obzir i sve kvalitativne informacije zabilježene o radu učenika tijekom školske godine, kao i to da ne moraju svi elementi vrednovanja imati jednaku težinsku vrijednost (različito ponderiranje). Aritmetička sredina pretpostavlja jednaku težinu svih elemenata, odnosno ocjena, i ne može se računati s tekstualnim bilješkama. Zaključna ocjena može biti i veća i manja od aritmetičke sredine - rekli su iz ministarstva za Slobodnu Dalmaciju.

Nastavnici s kojima smo razgovarali kažu kako ne očekuju veće probleme s učenicima i roditeljima zbog ovih promjena. 

Pokretanje videa...

00:31

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a