Obavijesti

News

Komentari 4

Roditelji neće ići na informacije 2 tjedna prije završetka škole

Roditelji neće ići na informacije 2 tjedna prije završetka škole

POD PRITISKOM Novim pravilnikom želi se smanjiti pritisak roditelja na nastavnike dok zaključuju ocjene na kraju školske godine. Ukinuli su i prosjek u e-dnevnicima

Simbolično “zatvaranje” vrata roditeljima na kraju školske godine jedna je od novosti koje se odsad primjenjuju u svim školama bez obzira na kurikularnu reformu.

Naime, prema novom Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, dva tjedna prije kraja školske godine u školama se neće održavati informativni razgovori roditelja s nastavnicima i učiteljima, poznatiji kao informacije.

- Zna biti mnogo neugodnih situacija na kraju školske godine pa ćemo ovako smanjiti pritisak roditelja na nastavnike - rekli su nam nastavnici i ravnatelji s kojima smo jučer razgovarali. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja tumače kako se u izmjene Pravilnika išlo kako bi se mogao primjenjivati novi sustav vrednovanja učenika.

Pokretanje videa ...

'Neugodne situacije'

Osim toga, kurikularnom reformom ministrice Divjak zamišljeno je općenito smanjivanje fokusa na brojčane ocjene, čemu bi trebala pridonijeti i nova regulacija informacija.

No “neugodne situacije” češće su, naravno, u višim razredima osnovne škole, jer se već od petog razreda zbraja prosjek ocjena za bodove za srednju školu.

Nažalost, zbog nestandardiziranog ocjenjivanja u osnovnoj školi, kao i prevelikih razlika između “dobrih” i “loših” škola, učenici su pod velikim pritiskom odličnog uspjeha. Pritisak nisu uspjeli smanjiti ni u školama s eksperimentalnim programom, otkrivaju nam tamošnji ravnatelji.

Osim toga, ukidaju se vremenici - popis testova po predmetima i datumima - na godišnjoj razini te će se izrađivati mjesečno. I dalje ostaju na snazi pravila poput onog da djeca ne mogu pisati dva testa u istom danu.

Još jedna promjena u Pravilniku odnosi se na “brisanje” aritmetičkog prosjeka iz e-dnevnika. Nastavnici će moći zaključivati višu ili, pak, nižu ocjenu od one koja proizlazi iz zbroja ocjena ako dijete po novim pravilima vrednovanja pokaže trud u radu, napreduje u znanju, aktivnostima na satu, ali i obrnuto. Iako se ovaj sustav primjenjivao i prije, zbog aritmetičkog prosjeka učitelji su imali mnogo manje autoriteta zaključiti višu, ali i nižu ocjenu (što zapravo predstavlja najveći problem).

Ocjene i bilješke

- Osim brojčanih ocjena, prilikom zaključivanja ocjene treba uzeti u obzir i sve kvalitativne informacije zabilježene o radu učenika tijekom školske godine, kao i to da ne moraju svi elementi vrednovanja imati jednaku težinsku vrijednost (različito ponderiranje). Aritmetička sredina pretpostavlja jednaku težinu svih elemenata, odnosno ocjena, i ne može se računati s tekstualnim bilješkama. Zaključna ocjena može biti i veća i manja od aritmetičke sredine - rekli su iz ministarstva za Slobodnu Dalmaciju.

Nastavnici s kojima smo razgovarali kažu kako ne očekuju veće probleme s učenicima i roditeljima zbog ovih promjena. 

Pokretanje videa ...