Obavijesti

News

Komentari 10

Roditelji negoduju: Ništa nije riješeno, zahtijevamo odgovore

Roditelji negoduju: Ništa nije riješeno, zahtijevamo odgovore
4

Četrdesetak roditelja čija djeca pohađaju Osnovnu školu Zrinski u širem centru grada, u četvrtak je izrazilo svoje nezadovoljstvo time što bi njihova djeca na jesen nastavu trebala slušati u Novom Zagrebu

VIDEO

Potres u Zagrebu osim stambenih objekata, oštetio je i mnoge javne ustanove, među kojima su i škole. Učenici bi na jesen trebali krenuti na nastavu, no do nedavno nije bilo jasno kako i na koji način. 

Zbog pritiska roditelja, odluka koja je trebala biti donesena sredinom kolovoza, donesena je prije nekoliko tjedana, no plan razmještaja djece iz oštećenih škola u druge škole proveden je na način da  neki učenici s jednog kraja Zagreba u školu moraju putovati na drugi kraj.

Grad objavio plan: Evo gdje će se seliti učenici stradalih škola
Grad objavio plan: Evo gdje će se seliti učenici stradalih škola

U takvoj su situaciji i učenici Osnovne škole Zrinski u širem centru Zagreba. Učenici viših razreda tako bi na jesen trebali krenuti u Osnovnu školu Ivo Andrić koja se nalazi u Novom Zagrebu, što će učenicima uzeti gotovo dva sata dnevno za putovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U četvrtak su tako roditelji na Vijeću roditelja s ravnateljicom imali sastanak o toj odluci, s obzirom da je za nju ravnateljica morala donijeti suglasnost.

Svoje negodovanje ispred škole došlo je izraziti četrdesetak roditelja.

- Okupili smo se ovdje jer se protivimo ovoj odluci. Mislimo da je apsurdno da nam se djeca sele u Novi Zagreb i voze dnevno po sat ili dva do škole i kući, kada oko naše škole postoji nekoliko škola koje imaju jednosmjensku nastavu i u koje su se naša djeca mogla izmjestiti. Prilično je nevjerojatno da je netko napravio ovakav raspored - rekao nam je Petar Brkić, jedan od roditelja.

Misle kako je odluka donesena naglo i bez promišljanja.

 - Bili smo šokirani da djeca iz šireg centra Zagreba idu u Novi Zagreb u školu. Nas se traži suglasnost da nam djeca mogu biti u školi nakon nastave, za vrijeme vjeronauka ili jezika koji ne pohađaju, a za ovo nas nitko nije ništa pitao - ogorčena je mama Silvija Negro Rogić.

- Naša će djeca previše vremena gubiti na putovanje, dok u blizini postoje škole koje su ih mogle primiti. Ja sam jedna od onih roditelja koja ima više djece koja će sad morati ići u škole po cijelom gradu. Starije dijete se ne želi ispisati i premjestiti negdje drugdje jer je vezana za prijatelje i profesore, no mlađe dijete koje se tek trebalo upisati, sada ne šaljem u ovu školu - kaže.

Mnoga djeca imaju izvannastavne aktivnosti koje zbog ove situacije sada neće moći pohađati.

- Nevjerojatno mi je da će mi dijete morati putovati skoro dva sata dnevno. Budući da je u statusu sportaša, pitanje je hoće li moći nastaviti sa treninzima na ovaj način - objašnjava nam Silvija svoju situaciju.

Roditelji se ipak nadaju da će doći do nekih promjena, jer radi se o dobrobiti djece.

- Naša djeca su na kraju najbitnija. Ja ću svom djetetu pružiti sve što budem mogla -  i odvesti ju i doći po nju i omogućiti joj da se može baviti sa svim svojim aktivnostima, no to nisu svi roditelji u mogućnosti - kaže.

Roditelji se slažu da treba raditi pritisak na Gradski ured za obrazovanje i gradonačelnika, jer je malo vjerojatno da će obnova škola trajati samo godinu dana.

- Ako će se škole obnavljati po EU standardima to ne može trajati godinu dana - zaključuje Silvija.

- Mi nismo ovdje da predlažemo rješenja, mi smo tu da se borimo za najbolji interes naše djece. Djeci nije nikako u interesu da u školu idu na drugi kraj grada i ne postoji nijedan logičan razlog zašto se išlo u takvu odluku - kaže mama Mirjana Vujović Đurak.

Djeca bi, kažu nam roditelji, trebala u nepoznatom dijelu grada ovisiti sami o sebi, jer profesori nisu dužni paziti na djecu cijelo vrijeme.

- Mislim da je nekome ovo bilo najlakše rješenje i da nisu uzete sve opcije u obzir. Nisu se morale gledati samo škole kao rješenja, tu su i državne zgrade, zgrade koje su pod upravom grada. Postoje i druga rješenja koja su prije ovoga, mogla biti razmatrana - kaže.

-  Ako grad nije bio sposoban sam, trebao je uključiti državu, Ministarstvo obrazovanja i druge institucije koje su sigurno mogle ponuditi rješenje, a ne donesti ovakvu odluku naprečac - priča nam.

Naglašavaju kako roditelji za svaki djetetov odlazak u kino, kazalište, izvan grada Zagreba na izlet, mora potpisati svoju suglasnost, dok ih za ovako veliku odluku nitko nije konzultirao.

Roditelji su ogorčeni i na ravnateljicu jer je pristala na ovakvu odluku, gdje upitno kome ona ide u prilog.

Iako je donesena odluka da će im djeca nastavu na jesen pohađati u Sopotu, nije jasno kako bi do tamo trebala putovati.

-  Nije jasan ni način na koji bi taj prijevoz trebao biti organiziran - koja firma, koji vozači, na koji način, puno je toga upitno, a alternative nema, ako je uopće razmatrana - zaključuje Mirjana.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a