Obavijesti

News

Komentari 1

Roditelji njegovatelji pisali su kandidatima: Podržavate li nas

Roditelji njegovatelji pisali su kandidatima: Podržavate li nas

Nakon što su prije mjesec dana prosvjedom ispred Ministarstva socijalnu politiku tražili izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, Udruga Sjena obratila ae potencijalnim predsjedničkim kandidatima

VIDEO

Udruga Sjena, koja predstavlja roditelje njegovatelje, sada se otvorenim pismom obratila potencijalnim predsjedničkim kandidatkinjama i kandidatima. Obratili su im se jer vjeruju da većina njih nije upoznata sa navedenim pravom na status roditelja njegovatelja, a kamoli s golemim  teškoćama s kojima se susreću u državi koja se deklarira kao socijalna država.

U pismu navode da je osnovno pravo koje imaju u Zakonu o socijalnoj skrbi, mjesečna naknada u iznosu "od mizernih bijednih i nedostatnih 2.500 kuna, a navedeni iznos nije se mijenjao posljednjih desetak godina. 

- Država smatra da je navedeni iznos dovoljan i dostatan da bi se mi 24 sata na dan, 365 dana u godini, danju i noću, jer skrb i briga o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom nema i ne poznaje radno vrijeme, brinuli o našim najbližima i omogućili im sve što je potrebno za dostojanstven život. Drugim riječima, država našu brigu i skrb cijeni točno 3,64 kuna po satu - navodi se u otvorenom pismu. 

Navode da im prema zakonu država plaća i doprinose za obvezno zdravstveno i mirovinsko osiguranje i tu se, kažu, popis njihovih zakonskih prava iscrpljuje. Iako je zakonom regulirano i pravo na godišnji od četiri tjedna, u udruzi napominju kako je to pravo samo  “mrtvo slovo na papiru” i ni jedan roditelj njegovatelj ga nikad u praksi nije konzumirao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nije zbog toga jer o našim najbližima, kada bi se odlučili koristiti to zakonsko pravo, ne bi imao tko skrbiti i brinuti na adekvatan i primjeren način jer zakonodavac nije regulirao pitanje supstituiranja roditelja njegovatelja i njegovatelja dok su na godišnjem odmoru ili bolovanju.

Zagreb: Članovi udruge Sjena u suradnji organizirali prosvjed zbog Zakona o sovijalnoj skrbi

Traže da im odgovore na sljedeća pitanja:

1. Što ćete konkretno poduzeti, ukoliko postanete predsjednik/ca Republike Hrvatske, da bi se poboljšao i unaprijedio status roditelja njegovatelja i njegovatelja?

2. Biste li podržali naš prijedlog da se prava roditelja njegovatelja i njegovatelja reguliraju posebnim zakonom koji bi nosio naziv zakon o pravima roditelja njegovatelja i njegovatelja?

3. Jeste li suglasni s našim stavom po kojem bi roditelji njegovatelji i njegovatelji umjesto sadašnje mjesečne naknade osnovom prava iz sustava socijalne skrbi trebali primati plaću?

4. Smatrate li, poput nas, da bi roditelji njegovatelji i njegovatelji s državom trebali zasnivati radni odnos na neodređeno vrijeme temeljem ugovora o radu i posljedično tome imati sva radna prava koja radnici imaju prema Zakonu o radu?

5. Jeste li spremni podržati našu inicijativu da roditelj njegovatelj i njegovatelj ubuduće može biti i osoba koja nije u bliskom srodstvu s djecom s poteškoćama u razvoju odnosno osobom s invaliditetom?

6. Jeste li suglasni sa našim mišljenjem da je mjesečna naknada koju primamo mizerna, preniska i nedostatna za osiguravanje života dostojnog čovjeka kako nama, tako i onima koje njegujemo i o kojima skrbimo?

7. Slažete li se s našim stavom da bi minimalna mjesečna plaća za naš neprekidni rad bila iznos prosječne plaće u Republici Hrvatskoj?

8. Biste li nas podržali u ishodavanju prava temeljem kojeg bi pravo na naknadu plaće imali u vremenskom intervalu od 6 mjeseci nakon smrti njegovane osobe?

Potencijalne predsjedničke kandidate upozoravaju da više nemaju vremena, volje ni energije za beskrajna sastančenja, jalove okrugle stolove, takozvane međuresorne komisije i slične moduse eskiviranja rješavanja naših nagomilanih problema. Napominju da ne žele slušati ni razna predizborna obećanja niti na bilo koji način poslužiti nekome od njih za ubiranje sitnih političkih poena.

Od potencijalnih kandidata očekuju da ponude konkretna, ostvariva i u kratkom vremenskom roku provediva rješenja za naše brojne teške nagomilane probleme i teškoće.

Podsjetimo, na prosvjedu pred resornim ministarstvom tražili su da se roditeljima njegovateljima regulira radni odnos uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna, da se prava i obveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi te da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos prema Zakonu o radu, tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1