Obavijesti

News

Komentari 66

Pola biskupije zaraženo, krizmu su odgodili u samo jednoj župi

Pola biskupije zaraženo, krizmu su odgodili u samo jednoj župi
1

Ravnateljica i sestra iz vrtića su zaražene. Krizme su se održavale, no krizmanici moraju sad u izolaciju

VIDEO

Korona je uzela maha u Đakovu, gradu koji trenutačno slovi kao najveće hrvatsko žarište. U posljednja 24 sata testirano je 237 uzoraka uzetih na području Đakova i od toga je 40 pozitivnih na korona virus.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

Video vijesti 25-06 01:12

Uglavnom se radi o časnim sestrama iz samostana Milosrdnih sestara Svetoga Križa, njih 38, dok je po jedan slučaj zaraze zabilježen u sjemeništu te jedan u samoj Nadbiskupiji. Naime, koronom je zaražen nadbiskup u miru Marin Srakić, koji je odmah prevezen u osječku bolnicu. Đakovčani upozoravaju kako će se mjere zaštite za sve vjerojatno postrožiti, no nigdje u gradu ne mogu se kupiti zaštitne medicinske maske. Postavili su i pitanje hoće li se ovoga vikenda održati i planirane aktivnosti u crkvama po pitanju krizmi i svete pričesti. Naime, obično su biskupi bili ti koji su također sudjelovali na tim ceremonijama i dijelili djeci hostije.

'Monsinjor Srakić je dobro, a u bolnici je samo zbog svoje dobi'
'Monsinjor Srakić je dobro, a u bolnici je samo zbog svoje dobi'

- Biskupski dekani provodit će krizme i pričesti, kako je planirano po rasporedu. Epidemiolozi će s Nadbiskupijom dogovoriti protokole po kojima će se to realizirati. Djelatnici Stožera će na terenu kontrolirati provedbu mjera - rekli su u Stožeru.

Odgoda u Župi Dobrog Pastira u Đakovu

- Za razumijevanje molimo sve krizmanika, roditelje i kumove te sve svećenike što smo na temelju zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo morali donijeti odluku o ponovnoj odgodi krizme u Župi Dobrog Pastira u Đakovu. U ostalim župama u Nadbiskupiji sakrament potvrde će prema najavljenom rasporedu podijeliti delegati koji nisu imali nikakvog kontakta sa zaraženim osobama - napisao je u priopćenju nadbiskup Hranić.

U KBC-u Osijek je 14 oboljelih od virusa, uglavnom časne sestre u prosječnoj dobi od 62 godine. U bolnici ističu kako su pacijenti stabilno i nitko nema znatnije razvijene simptome. Ukupno se u Osječkoj-baranjskoj županiji sad nalazi 67 oboljelih od COVID-a-19. S obzirom na broj časnih sestara koje žive u spomenutom samostanu i svim njihovim aktivnostima u zajednici, bilo je za očekivati da će se mnogo ljudi naći u samoizolaciji. S današnjim danom u Osječkoj-baranjskoj županiji su čak 453 osobe u samoizolaciji, među kojima su nadbiskup Đuru Hranića i pomoćni biskup Ivan Ćurić.

U Đakovu 133 djece iz vrtića s roditeljima je u samoizolaciji
U Đakovu 133 djece iz vrtića s roditeljima je u samoizolaciji

- Svim kontaktima zaraženih osoba uzeti su uzorci i svi su obrađeni. Epidemiolozi su završili testiranje svih časnih sestara, članova sjemeništa i Nadbiskupije. Iz sjemeništa je zaražen svećenik koji je obavljao bogoslužja u samostanu. Biskup i pomoćni biskup su u samoizolaciji. Danas se provodi testiranje časnih u vrtiću koji radi u sklopu samostana i u ustanovi za starije osobe, u kojemu rade časne sestre. Očekujemo novih 200-tinjak uzoraka tijekom današnjeg dana i noći - ističu u osječkom Stožeru civilne zaštite.

U Đakovu je zavladala panika među roditeljima djece koja pohađaju Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret, jer su i ravnateljica vrtića i jedna od sestara koje u njemu rade također pozitivne. Zamolili su da ne dovode djecu u vrtić.

'Korona je sada puno blaža'

Načelnik osječkog stožera Goran Ivanović za RTL Danas je izjavio kako imaju dva žarišta u Đakovu te da su danas uzeli 187 uzoraka, a sve rezultate trebali bi imati tijekom petka.

- Struka je vrlo brzo i dobro odradila posao. Ponosan sam - rekao je i dodao da su uzeli briseve 80 djece te da će sutra uzimati i briseve roditelja, a da će testirati i ljude i djecu koji su prošle nedjelje bili na krizmi, odnosno da će testirati sve koji su bili na području žarišta. Naglasio je da je korona koju sada imamo puno blaža od one koju smo imali u ožujku i travnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca