Obavijesti

News

Komentari 201

Roditelji u šoku: Pitanja o bludu za djecu su neprimjerena

Roditelji u šoku: Pitanja o bludu za djecu su neprimjerena
1

Prvopričesnike u Solinu pitali diraju li se po spolovilu. Don Ante Matešan iznenadio je malo svoje župljane s popisom pitanja. Kaže da je pitanja našao u "jednom katoličkom ispitu savjesti”

VIDEO

Djeca nisu zrela za takve teme, pitanja su potpuno neprimjerena za devetogodišnjake, rekli su roditelji prvopričesnika u Župi Solinskih mučenika.

Nisu im baš najbolje “sjela” pitanja podijeljena njihovoj djeci uoči priprema za primanje svetog sakramenta.

Posebno dio koji obrađuje teme o bludu. Među pitanjima su bili: “Diram li (igram se) bez potrebe svoje i tuđe spolne organe?” i “Gledaš li prostačke sadržaje, potičeš li druge na nepristojne misli”.

Don Ante Matešan, svećenik u Župi Solinskih mučenika, dao nam je sporni papir te tvrdi kako mu je bila namjera da pitanja i teme djeca prođu s roditeljima, no da nikakvog “ispita” nije bilo.

- Neka nađu jedno dijete, prvopričesnika, da sam pred njim o tome govorio ili ga pitao na ispovijesti, onda imaju pravo o tome pisati i snosit ću posljedice. Ja nisam pisao taj tekst, pitanja, riječ je o jednom katoličkom ispitu savjesti koji sam pronašao te mi se učinio dosta zgodan za dati ga djeci i roditeljima, da pitanja obrade kod kuće. Snosim sve posljedice ako i jedno dijete od 61 prvopričesnika kaže da sam ikad u životu postavio neko pitanje o toj temi. Bilo na vjeronauku ili ispovijedi - kaže nam don Ante dodajući kako zna biti iznenađen i zgrožen kad čuje kakvim su sve situacijama i u krugu obitelji izložena djeca.

- Nisam tražio da mi se papir vrati niti sam kasnije pitao roditelje ili djecu jesu li pročitali i obradili pitanja u krugu obitelji, odluka je potpuno na njima. Mogli su ga jednostavno iskidati i ne pročitati, nikakvih posljedica ne bi bilo. Smatram ipak kako se netko od roditelja našao u nečemu - istaknuo je don Ante.

Pitanja su inače podijeljena djeci u sklopu pripreme za sakrament Svete pričesti, kojoj prethodi sakrament Svete ispovijedi, za koju se potrebno pripremiti ispitom savjesti, koji nije pisani ispit poput onih u školama, nego više vrsta duhovne pripreme. No ovakva pitanja su zatekla pojedine vjernike. Treba istaknuti i kako smo razgovarali s nekolicinom župljana iz tog dijela Solina, koji podržavaju don Antu i sve što radi za svoje župljane.

- Sigurno kod svakog čovjeka ima nešto što te smeta, ali on je u ovih 14 godina, koliko je kod nas, uvijek bio više nego korektan. Možda zna biti pomalo konzervativan u nekim stvarima, recimo ne dopušta neopravdane izostanke s vjeronauka ili pazi tko dolazi na mise, a tko ne, ali to je zaista neki maksimum. Uveo je i mnogo novosti u župu i crkvu, tako da će rijetki imati loše mišljenje o njemu - kažu mještani dodavši kako je don Ante svećenik “staroga kova”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa