News

Komentari 5

Romeo i Julija s palube: Splitski kapetan omogućio susret na oceanu zaljubljenim kadetima

Romeo i Julija s palube: Splitski kapetan omogućio susret na oceanu zaljubljenim kadetima

Bila je to scena poput one iz filmova. Mladi ljubavnici imali su priliku "kroz kanočal" ugledati jedno drugo, mahnuti u prolazu, poslati poljubac, a sve usred Indijskog Oceana, južno od Madagaskara, i to zahvaljujući kapetanu

Ljubav sve pozlati, tako kažu. Ona je Magda Pieniazek, on je Bartozs Cenarski. Vole se već dugo, upoznali su se tijekom studija na pomorskom fakultetu u Poljskoj. Završetkom studija život ih je razdvojio, trebali su ići odraditi kadeturu. 

Magda je dobila priliku odraditi staž na LNG brodu "Flex Constellation", a Bartozs na brodu "Flex Artemis". To su dva giganta, 300 metara duga LNG tankera, novogradnje,ali oba u vlasništvu iste norveške kompanije "Flex LNG" piše Slobodna Dalmacija.

Zahvaljujući tehnologiji zaljubljeni Magda i Bartozs u svakodnevnom su online kontaktu, ali zapovjednik "Artemisa" kapetan Nenad Martinović nije mogao odoljeti, promijenio je planiranu rutu svoga broda, a sve kako bi napravio "randevu" s brodom "Flex Constellation". Sve kako bi se zaljubljeni par mogao barem na kratko vidjeti.

– Familija, prijatelji i kolege, kako na brodu, tako i u uredu, čine nas boljima. Ovo je naš način, "Flex LNG way". Mi posadu i buduće nam kolege treniramo i odgajamo vlastitim primjerom – rekao je kapetan Martinović.

Prava scena iz filmova mladi ljubavnici imaju priliku "kroz kanočal" ugledati jedno drugo, mahnuti u prolazu, poslati poljubac, a sve usred Indijskog Oceana, južno od Madagaskara, dva giganta se mimoilaze.

Vrijedno je omogućiti mladima da im srca budu ispunjena, zar ne, uzvraća kapetan pitanjem i dodaje:

– Podignuli su ruke i mahnuli najdražima, zar to nije lijepo? Sve smo ovo obavili, naravno, uz dozvolu kompanije – kaže nam i pripovijeda kako se sva posada okupila na komandnom mostu, na "lastavici" istoga uz zastavu kompanije zalepršale su i zastave zemalja cijele posade.

Stara pomorska tradicija prepisuje brodske sirene koje su zaorile, zasvirale himnu pomorstvu i mladenačkoj ljubavi...

– Posada je ponosna i dodatno motivirana, a mladi su nam kadeti sretni. Puno im je značilo ovako im izraženo poštovanje od strane starijih kolega – objašnjava Kapetan.

Nakon romantičnog susreta nasred Indijskog oceana nastavili su broditi dalje, prevoze oni plin po cijelom svijetu, od Amerike do Kine, pa natrag i okolo.