Obavijesti

News

Rotary klubovi – 25 godina djelovanja u Hrvatskoj

Rotary klubovi – 25 godina djelovanja u Hrvatskoj
2

Početkom 2015. godine obilježena je 110. godišnjica osnutka prvog Rotary kluba u svijetu, a ove godine slavimo 25. godišnjicu rotarijanstva u neovisnoj Hrvatskoj

Trenutno hrvatski Distrikt ima 53 kluba i preko 1300 članova. Cilj hrvatskog Rotary Distrikta je daljnje  povećanje broja klubova i članova, jer više rotarijanaca ima veću snagu i mogućnosti za pomoći.

Prvi Rotary klubovi osnovani  u Hrvatskoj još dvadesetih godina dvadesetog stoljeća, s tim da je prvi klub u Zagrebu osnovan kad i u Berlinu, 1928. godine. Uz pomoć rotarijanaca iz Austrije osniva se Rotary klub Zagreb, a slijede Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Split, Varaždin... Vrijeme ratnih razaranja ne samo da nije spriječilo osnivanje klubova, dapače, potaknulo ih je.  Okupljeni oko sličnih ideja i želja za pomaganjem, a uz pomoć rotarijanaca iz cijelog svijeta, članovi Rotary klubova u Hrvatskoj su početkom devedesetih dopremili, distribuirali, pa i sami vozili, nebrojene konvoje humanitarne pomoći do prognaničkih naselja ili bolnica.

'Nije se tu radilo samo o dopremi hrane, lijekova ili higijenskih potrepština. Donacijama stoke obnavljao se stočni fond u Slavoniji, pomagalo se obnovi škola i vrtića, te obnovi bolnica donacijama vrijednih i suvremenih uređaja. Dugo vremena je mnoštvo Rotary klubova prikupljalo sredstva koja su značajno doprinosila razminiranju Hrvatske' kaže Marijan Bulat, guverner hrvatskog Distrikta.

Krajem 20. stoljeća Rotary se prilagođava društvenim promjenama te proširuje svoj spektar djelovanja na nove probleme u svijetu: promicanje mira, zaštitu okoliša, voda i osiguranje pitke vode za sve, borbu protiv bolesti, nepismenosti, gladi, te promicanje prava ugrožene djece diljem svijeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U današnje vrijeme klubovi u Hrvatskoj godišnje dodjeljuju preko stotinu stipendija mladim i talentiranim srednjoškolcima i studentima, doniraju računala, medicinsku opremu, grade sustave za pročišćavanje vode, obnavljaju i opremaju škole i slično.

Doznajemo kako u Hrvatskoj također djeluje i 17 Rotaract klubova i dva Interact kluba, radi se o mladima od 18-30 i 14-18 godina koji se okupljaju oko istih ideja kao rotarijanci, žele pomoći u svojoj zajednici i provode mnogobrojne vrijedne projekte, ali se i uče prijateljstvu, upravljanju i vođenju, toleranciji i radu s grupom volontera. 'Napominjem, ovdje se radi o mladim ljudima koji svoje slobodno vrijeme žele potrošiti za otići u starački dom, za Božić prikupljati hranu i igračke za socijalno ugrožene obitelji, pomagati životinjama, udrugama slijepih, dječjim domovima, a to su vrijednosti koje naše društvo treba i ove mlade ljude treba poticati i pomagati im u ovim plemenitim naporima koji nisu baš svojstveni njihovoj dobi' ponosan je na rad s mladima Marijan Bulat.         

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a