Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

Ručni rad: 'Posao s raspelima nije išao pa sad radim faluse...'

Andrej Macko (45) iz Slavonskog Broda kaže da je svakoj skulpturi udahnuo dušu. Andrej kaže da Nijemci i Njemice nemaju tabua što se tiče seksualnosti, njima je ona normalna

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
46 komentara

Andrej Macko (45) iz Slavonskog Broda ide u Berlin gdje će na Alexanderplatzu na Božićnom sajmu izložiti rukotvorine od drva i metala.

Ovih dana priprema zbirku predmeta koje će ponijeti u njemački glavni grad.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

- Bio sam i prošle godine, imao sam prodajnu izložbu. Nosio sam raspela od drveta, pa sam loše prošao, zanimanje nije bilo naročito. Rekli su mi prijatelji Nijemci: ‘Dođi nam opet, ali donesi nešto zanimljivije’. Na moje pitanje što bi htjeli, rekli su: ‘Falusi, to je to što će zanimati Nijemce’ - kaže Andrej.

Berlin je za njega specifičan grad u kojemu su svi oblici seksualnosti, koji su kod nas tabu, legalni. I tada je doživio prosvjetljenje.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

- Kad sam se vratio u Hrvatsku, vidio sam da je još sve u k..cu, da sve što radim, radim za k..ac, pa sam pomislio zašto ja na k..cu ne bih zaradio. Poslušao sam ih, izradio sam 40-ak falusa raznih oblika i veličina. U zbirci imam i jedan crni koji sam izradio od komada hrasta iz Save. Nije gotov i to ću doraditi ondje na izložbi da ljudi vide kako se to radi. Svi su oni bili jedan običan komad drveta kojemu sam udahnuo dušu - kaže Andrej.

Nosi u Berlin, tvrdi, i raspela te oko 400 drvenih podložaka za rezanje suhog mesa, kobasica, sira i povrća.

I sve je to unikatno.

- Sve moje drvenarije su u prirodnom obliku, samo malo dorađene brusnim papirom. Onima koji to kupe ostavljam na volju kako će ih obojiti ili lakirati, to je stvar osobnog ukusa – rekao je Andrej kojeg smo zatekli u njegovoj radionici u dvorištu obiteljske kuće u Brodskom Vinogorju.

No ima problem koji posao dovodi u pitanje - ne zna čime će putovati u Berlin.

- VW kombi mi se baš pokvario, trenutačno je kod majstora, a ostao sam kratak s novcem i za popravak i za put do Berlina. Molio bih dobre ljude da pomognu - kaže Andrej.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message