Obavijesti

News

Komentari 117

Srbija donirala Crnoj Gori 2000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V

Srbija donirala Crnoj Gori 2000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V

Mutirani soj koronavirusa nazvan 'britanskim' nastavlja se širiti u Bosni i Hercegovini nakon što je prošlog tjedna potvrđen prvi takav slučaj. Sad su zabilježena četiri nova slučaja zaraze tim sojem virusa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.18

Srbija donirala Crnoj Gori 2000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V

Srbija je u srijedu navečer donirala Crnoj Gori 2000 doza cjepiva Sputnjik V, a u podgoričkoj zračnoj luci crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću uručila ih je predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić.

"Zdravlje iznad svega, a solidarnost prije svega - to je iskaz današnjeg velikog događaja", rekao je Krivokapić, nakon što je zrakoplov vlade Srbije s doniranim cjepivom sletio večeras u Podgoricu.

Donacija Srbije stigla je Crnu Goru uz službeno odobrenje Moskve, objavila je Radio-televizija Crne Gore (RTCG), navodeći da bi cijepljenje u Crnoj Gori trebalo početi sljedećeg tjedna.

Krivokapić je rekao da su cjepiva "najdragocjeniji poklon" koji su mogli dobiti i zamolio Brnabić da građanima Srbije prenese izraze zahvalnosti za donaciju Crnoj Gori.

Brnabić je rekla da će Srbija uskoro poslati Crnoj Gori još 2000 doza.

"To je dovoljno da se cijepe zdravstveni djelatnici u crvenoj covid zoni i to je prva linija obrane koja će vam pomoći u borbi protiv korone", poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da je cilj donacija "otvaranje novog poglavlja u odnosima dviju bratskih i prijateljskih država". 

Srbija je 14. veljače donirala 4680 doza cjepiva Pfizer/BioNTech Sjevernoj Makedoniji i omogućila svom južnom susjedu da počne cijepiti stanovništvo prije nego što je planirano.

Vlada u Skoplju objavila je prošli tjedan da kupuje 200.000 doza cjepiva kineskog Sinopharma jer kasne isporuke cjepiva u okviru programa COVAX koji vode Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i savez za cjepiva GAVI.

Srbija je trenutno vodeća u regiji po cijepljenju stanovništva i druga u Europi poslije Velike Britanije, a prema posljednjim službenim podacima vlade u Beogradu, očekuje se da će, zaključno sa srijedom, premašiti milijun datih doza u prvom i drugom cijepljenju protiv covida 19.

21.52

Venezuela: Počinje kampanja cijepljenja ruskim Sputnjikom V

Kampanja cijepljenja protiv covida-19 ruskim cjepivom Sputnjik V počinje u četvrtak u Venezueli cijepljenjem zdravstvenih djelatnika i dužnosnika, najavio je u srijedu predsjednik Nicolas Maduro. 

Maduro je precizirao na konferenciji za novinare da će osim zdravstvenih djelatnika prvi biti cijepljeni i članovi parlamenta, pripadnici policije, vojske i drugi vladini dužnosnici.

"U prvoj fazi će biti cijepljeni oni koji osiguravaju funkcioniranje države, kao i zastupnici", izjavio je Maduro i podsjetio da je nekoliko gradonačelnika umrlo od koronavirusa. 

Kampanja cijepljena stanovništva se previđa u travnju, dodao je. 

U subotu je 100.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, odobrenog u petnaestak država, isporučeno Caracasu. 

Uz više od 10 milijuna doza čija je isporuka dogovorena s Rusijom, Venezuela je rezervirala između 1,4 i 2,4 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva preko sustava Covax Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Ali Panamerička zdravstvena organizacija je navela u srijedu da Venezuela mora platiti 18 milijuna dolara predujma kako bi primila rezervirane doze.

Sa 20 milijuna stanovnika Venezuela, koja je sudjelovala u kliničkim ispitivanjima Sputnjika V, ima 133.927 potvrđenih slučajeva zaraze i 1292 umrlih, prema službenim podacima, dok te brojke oporba i organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju daleko nižim od stvarnih.

20.59

Tomić: Dosad smo primili oko 800-tinjak sumnji na nuspojave

Prvi koraci su da se oslonimo na europsku proceduru kojoj takvo cjepivo podliježe, postoji regularan postupak koji cjepivo mora proći, rekao je za HRT Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a. 

Objasnio je da je riječ o centraliziranom postupku koji podliježe ocjeni europske agencije za lijekove, a u konačnici slijedi odobrenje Europske komisije koje vrijedi za sve države članice EU-a i to je regularan postupak koji cjepivo mora proći. U iznimnim situacijama se, dodao je, mogu dati suglasnosti za pojedine serije cjepiva koje se mogu koristiti u izvanrednim situacijama, kao u slučaju pandemije.

Konkretno, dodao je da HALMED može dati odobrenje tako da uvoznik ili zdravstvena ustanova zatraži cjepivo za svoje potrebe i na temelju toga mogu izdati suglasnost, uz dokumentaciju koju je potrebno tražiti od proizvođača.

- Čekat ćemo odobrenje EMA-e, ali paralelno ćemo istražiti mogućnosti izvanrednog uvoza - dodao je. 

'91-postotna učinkovitost ruskog cjepiva'

Ovisno o dokumentaciji, rekao je Tomić, to se može vrlo brzo dostaviti HALMED-U, a kada ju evaluiraju, vrlo brzo se može izdati suglasnost. 

- Ovo cjepivo može biti skladišteno oko 6 mjeseci - dodao je. 

Na pitanje kako provjeriti sigurnost ruskog cjepivo, Tomić je rekao da je ona propisana zakonodavstvom i svim podacima koje proizvođač mora dostaviti regulatoru kako bi ga ocijenio. Naveo je podatak o 91-postotnoj učinkovitosti cjepiva. 

- Svi podaci su nužni i trebaju se dostaviti regulatoru koji ocjenjuje i daje odobrenje - dodao je. 

Još je u tijeku ispitivanje ruskog cjepiva, rekao je Tomić, na novi, britanski soj virusa. Također, rekao je kako još nisu primili niti jedan zahtjev za ruskim cjepivom, očekuju ga od pravnih zastupnika, uvoznika ili veledrogerija koje će ga uvoziti. Zahtjeve očekuju skoro, a odluka će ovisiti o kvaliteti podataka koje će dobiti, u roku od mjesec, mjesec i pol. 

Cjepivo Johnson&Johnson je podnijelo zahtjev za odobrenjem u Hrvatskoj, Tomić kaže da se 11. ožujka očekuje mišljenje agencije, a EK je tada potrebno dva do tri dana da da odobrenje.

Oko 800-tinjak sumnji na nuspojave 

- Imamo jako dobar odaziv samih građana koji su primili cjepivo, na sva tri cjepiva smo do sada primili oko 800-tinjak sumnji na nuspojave - rekao je. 

Dodao je da se oko 760 prijava odnosi na cjepivo BioNTecha i Pfizera, 30-ak na Modernino i oko 12 na AstraZenecino. Što se tiče težine nuspojava, one su uglavnom blage, od težih nuspojava zabilježeni su je osip i urtikarija. 

Planira se cijepiti u dogovoru s liječnikom, svejedno mu je s kojim cjepivom će se cijepiti.

20.24

Plenković: 'Nismo još razgovarali o cijeni za Sputnjik, ali trebala bi biti kao i za sve ostale države'

HDZ se priprema za lokalne izbore i večeras su imali Predsjedništvo stranke na kojoj su utvrdili strategiju za lokalne izbore. Nakon sastanka Andrej Plenković je komentirao najavu dolaska ruskog cjepiva. 

- Vlada je u proteklim mjesecima radila na tome da osigura cjepivo za cijelu populaciju. Naručili smo cjepiva koja prolaze verifikaciju od Europske agencije za lijekove. Hrvatska je čalnica EU. Procedura zaštite zdravlja naših sugrađana je dodatno ojačana time što svi lijekovi koji dolaze na naše tržište prolaze kontrole. U tom procesu sudjeluje i Hrvatska agencija za lijekove. Mi smo sada u poziciji da dolazi do sporije distribucije cjepiva i želimo vidjeti koje su nam druge opcije da eventualno nabavimo to cjepivo koje može biti dostupno.  Uspostavili smo kontakte s ruskom stranom. Naši resori postavit će određene upite, određene zahtjeve prema ruskoj strani. Ako rusko cjepivo dobije odobrenje EU, želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali doze kako bi popunili one praznine koje trenutno postoje.  Želimo biti odgovorni. Kad cjepivo dobije odobrenje EMA-e, tad na našem tržištu za njegovu kvalitetu i nuspojave odgovara proizvođač. Ako dođe bez odobrenja, onda odgovara država, a ne želimo situaciju da na tržištu imamo nešto neprovjereno ili nepouzdano - rekao je Plenković.

Više pročitajte OVDJE.

19.17

Češki ministar zdravstva upozorio da epidemiološko stanje ne izgleda dobro

Češki ministar zdravstva je pozvao svoje sugrađane da se ponašaju odgovorno i pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa, upozoravajući da bi se stanje moglo pogoršati za nekoliko tjedana.

Ako kolektivno ne zaustavimo prijenos virusa, rekao je Jan Blatny, stanje širom zemlje nalikovat će stanju u trenutnim žarištima "za dva do tri tjedna", upozorio je u srijedu.

Vlada je u velikoj mjeri zatvorila okruge Cheb, Sokolov i Trutnov, a Blatny nije isključio primjenu sličnih pristupa vezano za druga žarišta. Dodao je da je zdravstveni sustav na granici svojih kapaciteta.

Vlasti su u srijedu izvijestili o 12 486 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, više nego bilo koji drugi dan od početka siječnja. Od samog početka pandemije zabilježeno je 18 596 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom.

Unatoč rizicima, ministar trgovine Karel Havliček radio je pritisak da se sljedećeg tjedna otvore trgovine, a za prodavače je uveo obvezno nošenje medicinskih FFP2 maski.

Neki ublažavanje mjera poput otvaranja trgovina vide kao apsolutnu ludost, rekao je premijer Andrej Babiš za novinsku agenciju CTK.

Komentari 117