Obavijesti

News

Komentari 202

Rusija gomila vojsku na Krimu, savjetnik za sigurnost SAD-a: 'Invazija bi mogla početi skoro'

Rusija gomila vojsku na Krimu, savjetnik za sigurnost SAD-a: 'Invazija bi mogla početi skoro'

Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, upozorio je kako bi Rusija mogla započeti invaziju na Ukrajinu vrlo skoro te da bi rat, ukoliko dođe do njega, mogao odnijeti brojne živote civila

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je za CNN kako bi invazija na Ukrajinu mogla početi "u bilo kojem trenutku" te upozorio da će, ukoliko počne rat, biti i civilnih žrtava. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

Iako je u zadnjih 10 dana došlo do brzog gomilanja ruskih vojnika, Sullivan tvrdi da bi zemlje još uvijek mogle riješiti krizu diplomatskim putem. 

Fotografije snimljene prije nekoliko dana na Krimu prikazuju veliku količinu ruskih šatora i vojne opreme kod aerodroma na tom poluotoku. 

A satellite image shows new deployments and military equipment in Novoozernoye

Što se tiče izvještaja da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu već u srijedu, Sullivan je rekao kako se ne može predvidjeti dan, no da već neko vrijeme govore kako bi velika vojna akcija mogla započeti uskoro. 

- Ono što smo vidjeli samo u posljednjih 10-ak dana je ubrzanje tog gomilanja i kretanje ruskih snaga svih vrsta bliže granici s Ukrajinom u položaj u kojem bi mogle pokrenuti vojnu akciju vrlo, vrlo brzo - poručio je. 

I Hrvatska pozvala svoje državljane da se vrate iz Ukrajine 

Sullivan je rekao i kako su vjerojatne civilne žrtve, zbog čega je savjetovano američkim građanima da napuste Ukrajinu dok je to još moguće. Zbog opasnosti su i brojne druge zemlje pozvale svoje građane da napuste područje Ukrajine te upozorile da ne putuju tamo. Među njima je i Hrvatska. 

Kličkov plan: 'Odobrili smo plan evakuacije. Branit ću Kijev s puškom u ruci. Riječi nisu dosta'
Kličkov plan: 'Odobrili smo plan evakuacije. Branit ću Kijev s puškom u ruci. Riječi nisu dosta'

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, ranije je izjavio kako je u Ukrajini nešto više od 100 Hrvata, odnosno njih 114, te da još nema razloga za zatvaranje veleposlanstva. 

Opasnost za civile 

- Ako dođe do vojne invazije Rusije na Ukrajinu, ona će vjerojatno početi sa značajnom baražom projektila i bombaškim napadima. One nikad nisu toliko precizne kako bi bilo koja vojska željela da budu, pa bi se nevini civili mogli ubijati bez obzira na njihovu nacionalnost - poručio je Sullivan.

Dodao je kako bi nakon toga uslijedila navala kopnenih snaga koja bi išla preko ukrajinske granice, a unakrsna vatra bi mogla ugroziti civile, kao i mogućnost da ostanu zarobljeni na mjestima s kojih se ne mogu maknuti. 

Ruski veleposlanik: 'Oprostite mi na izrazu, ali boli nas k**** za sve zapadne sankcije...'
Ruski veleposlanik: 'Oprostite mi na izrazu, ali boli nas k**** za sve zapadne sankcije...'

Sullivan je ponovio i poruku koju je u jučerašnjem razgovoru s Vladimirom Putinom rekao američki predsjednik Joe Biden - da bi posljedice invazije za Rusiju bile brze i ozbiljne. 

- Spremni smo odgovoriti odmah i odlučno, uz pomoć naših saveznika i partnera. Ako Rusija krene naprijed, branit ćemo teritorij NATO-a, nametnut ćemo troškove Rusiji i osigurat ćemo da iz ovoga izađemo kao Zapad jači, odlučniji, svrsishodniji nego što smo bili u 30 godina, i da Rusija na kraju trpi značajan strateški trošak za vojnu akciju - zaključio je Sullivan. 

Boje se ruske invazije: Bilanov ukrajinski klub otišao iz zemlje
Boje se ruske invazije: Bilanov ukrajinski klub otišao iz zemlje

Razgovor događaja možete pratiti OVDJE