Obavijesti

News

Komentari 28

Rusija i S. Arabija posjetom kralja učvršćuju prijateljstvo

Rusija i S. Arabija posjetom kralja učvršćuju prijateljstvo
1

Rijad podržava pobunjenike protiv vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada dok su ruske snage i iranske milicije stale na Assadovu stranu te je time Moskva u savezu s Iranom

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio je u četvrtak kralja Saudijske Arabije Salmana na razgovorima u Kremlju koji su  učvrstili odnos ključan za određivanje cijene nafte u svijetu, a koji bi mogli biti važni i za rješavanje sukoba na Bliskom istoku.

Kralj Salman, prvi saudijski monarh koji je posjetio Rusiju dok je bio na vlasti, u Moskvu je vodio izaslanstvo koje je dogovorilo zajednička ulaganja vrijedna nekoliko milijardi dolara, čime su osigurana prijeko potrebna ulaganja ruskom gospodarstvu pogođenom niskim cijenama nafte i sankcijama zapada.

Na političkoj fronti nije bilo znakova bitnijih iskoraka u pitanjima u kojima su Moskva i Rijad podijeljeni, uključujući i činjenicu da podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom građanskom ratu. No nije bilo ni znakova javno izraženih neslaganja.

"Taj posjet će dati novi jaki poticaj razvoju bilateralnih odnosa", rekao je Putin na početku susreta s kraljem Salmanom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na konferenciji za tisak o razgovorima dvojice čelnika, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov usredotočio se na područja u kojima se dvije zemlje slažu.

Lavrov je rekao da su se Putin i Salman složili glede važnosti borbe protiv terorizma, nalaženja mirnog rješenja za sukobe na Bliskom istoku i načela teritorijalnog integriteta.

U konkretnom izrazu produbljivanja veza Saudijska Arabija je rekla da je potpisala memorandum o razumijevanju glede kupovine protuzračnog sustava S-400 od ruskog državnog izvoznika oružja.

Dvojica čelnika imala su "prijateljski i sadržajan razgovor na temelju želje Moskve i Rijada da sustavno grade obostrano korisno partnerstvo u svim sferama", rekao je Lavrov na konferenciji na kojoj je bio i njegov saudijski kolega Adel al-Jubeir.

"Vjerujemo da su se otvorili novi obzori za razvoj naših odnosa koje ranije nismo ni zamišljali", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova.

"Odnosi između Rusije i Saudijske Arabije dostignuli su povijesni trenutak", rekao je Jubeir. "Sigurni smo da će daljnje snaženje rusko-saudijskih odnosa imati pozitivan utjecaj na snaženje stabilnosti i sigurnosti u regiji i svijetu".

Rijad podržava pobunjenike protiv vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada dok su ruske snage i iranske milicije stale na Assadovu stranu, te je time Moskva u savezu s Iranom, glavnim suparnikom Saudijske Arabije u regiji.

Moskva i Rijad su, u nastojanju da podignu cijene nafte u svijetu, surađivali na postizanju sporazuma između OPEC-a i drugih izvoznica nafte o smanjenju proizvodnje do kraja ožujka 2016.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor