News

Komentari 4

Rusija je naredila zatvaranje udruge za ljudska prava

Rusija je naredila zatvaranje udruge za ljudska prava

Vrhovni sud Rusije u utorak je presudio da najpoznatija udruga za ljudska prava u zemlji, Memorial, mora biti zatvorena zbog kršenja zakona

Zakon na koji se sud poziva nalaže da se udruge koje se financiraju iz inozemstva moraju registrirati kao strani agenti, izvijestila je RIA.

Ova presuda jedna je u nizu poteza protiv oporbenih stranaka i udruga za ljudska prava u Rusiji gdje je iza rešetaka završio i najglasniji kritičar Kremlja Aleksandar Navaljni, piše Reuters.

Moskva na kritike odgovara da samo provodi zakone kojima je cilj borba protiv ekstremizma i stranog utjecaja.

Odvjetnik Memoriala tvrdi da je tužba protiv udruge bila politički motivirana te da će uložiti žalbu na današnju presudu i u Rusiji i na Europskom sudu za ljudska prava (ECHR).

Memorial su osnovali disidenti posljednjih godina Sovjetskog Saveza i udruga je u početku bila usredotočena na dokumentiranje zločina tijekom Staljinove ere, no sve otvorenije kritizira i represiju pod predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vlasti su 2015. stavile udrugu na službeni popis "stranih agenata", zbog čega je bila ograničena u svojim aktivnostima.

Prošli mjesec su tužitelji optužili Centar za ljudska prava Memorial, sa sjedištem u Moskvi, i matičnu organizaciju Memorial International za kršenje spomenutog zakona o stranim agentima, zatraživši njihovo zatvaranje.

Tužitelj Aleksej Žafjarov je prilikom obraćanja Vrhovnom sudu rekao da Memorial International iskrivljuje povijest jer stvara lažnu sliku SSSR-a kao terorističke države.

Također je kazao da se na popisu žrtava staljinističke represije kojeg je sastavio Memorial International nalaze i nacistički suradnici koji na svojim rukama imaju krv sovjetskih građana.

Tužitelji predbacuju Memorial Internationalu da svoje publikacije, uključujući i objave na društvenim mrežama, nije označio na na način na koji to traži zakon i tvrde da udruga skriva "pravu ulogu stranih agenata" i pokušava utjecati na vladinu politiku i javno mnijenje.

Putin je prošli mjesec rekao da Memorial brani udruge koja Rusija smatra ekstremističkim i terorističkim te da se na njihovom popisu žrtava političkog progona nalaze nacistički kolaboracionisti.

Najčitaniji članci