Obavijesti

News

Komentari 165

Turčinov traži podršku UN-a, Putina jako brine istok Ukrajine

Turčinov traži podršku UN-a, Putina jako brine istok Ukrajine
13

Profesionalci i promatrači mogli bi na taj način potvrditi legitimitet naših akcija, rekao je Oleksandr Turčinov u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom

VIDEO

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov zatražio je u ponedjeljak od UN-a da pruži pomoć 'antiterorističkoj operaciji na istoku' Ukrajin e, objavio je ured ukrajinskog predsjednika.

- Profesionalci i promatrači mogli bi na taj način potvrditi legitimitet naših akcija - kazao je Turčinov u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

Turčinov je u ponedjeljak smijenio šefa spomenute 'antiterorističke operacije', koja očito nije polučila značajnijih rezultata. Reuters piše da bi to mogao biti znak nesuglasica u pozadini među vrhom privremene ukrajinske vlasti.

U međuvremenu, u Moskvi je pred novinare izašao Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je rekao da je prvi čovjek Rusije jako zabrinut zbivanjima na istoku Ukrajine te da je dosad primio više zahtjeva za pomoć tamošnjem rusofonom stanovništvu. Peskov nije rekao je li Putin spreman i na koji način pomoći svojim sunarodnjacima u Ukrajini.

Proruski prosvjednici pokušali su osvojiti policijsku postaju

VIDEO

U gradu Gorlovki, na istoku Ukrajine, nekoliko stotina proruskih prosvjednika sukobilo se s policijom , javlja RT.

Na snimci koji je objavila ta ruska televizija vidi se kako su prosvjednici pokušali istaknuti rusku zastavu na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi sjedište policije, na što je policija odgovorila otvorivši vatru. Prosvjednici su bacili molotovljev koktel, no vatra je brzo ugašena.

Nije poznato je li u tom incidentu netko ozlijeđen, ali je ruska zastava skinuta odmah nakon što je istaknuta. Prosvjednici se i dalje nalaze ispred sjedišta policije.

Istekao ultimatum, separatisti se nisu povukli

Ultimatim ukrajinske vlade proruskim separatistima na istoku zemlje istekao je u ponedjeljak ujutro no ruska zastava i dalje se vijori na zgradama u Slavjansku koje su zauzeli te nema znakova da su spremni poštovati zahtjeve Kijeva, prenosi Reuters.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov objasnio je da je u toj protuofenzivi protiv separatista jedan čovjek poginuo , a pet je ranjeno među borcima odanima Ukrajini. Također, nije utvrđen broj stradalih među separatistima.

'Licemjerje Zapada prelazi granicu'

Na konferenciji za novinare u Moskvi ruski šef diplomacije Sergej Lavrov odbacio je ukrajinske i američke optužbe da Rusija putem svojih agenata potiče nemire na istoku Ukrajine.

Raspad Ukrajine nije u ruskome interesu već Moskva želi da središnje vlasti u Kijevu postupaju jednako prema svim građanima. Lavrov je također zatražio objašnjenja o posjetu direktora američke središnje obavještajne agencije (CIA) Kijevu. Optužio j e Zapad za 'licemjerje koje prelazi granice ' u sagledavanju događaja u Ukrajini.

- Sjećamo se da je nasilje na Majdanu (središnji trg u Kijevu koji je bio središte proeuropskih prosvjeda) završio desecima i desecima mrtvih, a (Zapad) je to nazvao demokracijom, dok s druge strane naziva terorizmom mirne prosvjede koji se sada odvijaju na jugoistoku - rekao je Lavrov.

'Rusija je na granici rasporedila oko 35 do 40 tisuća vojnika'

Sigurnosno vijeće UN-a održalo je hitnu sjednicu o rastućoj krizi u Ukrajini, prenosi Telegraph . Sjednica je sazvana na zahtjev Rusije , koja je plan Ukrajine za vojnu akciju protiv pobune nazvala kriminalnom. Britanski veleposlanik pri UN-u Mark Lyall Grant optužio je Rusiju pak za raspoređivanje desetke tisuća dobro opremljenih vojnika uz granicu s Ukrajinu, uz 25.000 koje je nedavno poslala na Krim.

- Satelitske snimke pokazuju da je u blizini granice s Ukrajinom između 35 i 40 tisuća ruskih vojnika opremljenih borbenim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i jedinicama logističke potpore - rekao je Grant, optužujući Rusiju za agresiju i zastrašivanje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je poručilo da bi Zapad trebao staviti svoje saveznike u ukrajinskoj vladi pod kontrolu .

- Sada je na Zapadu odgovornost za sprečavanje građanskog rata u Ukrajini - poručila je ruska diplomacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca