Obavijesti

News

Komentari 168

Putin bijesan na Trumpa: Ovo je agresija na suverenu državu

Putin bijesan na Trumpa: Ovo je agresija na suverenu državu
4

Putin smatra da su napadi na Siriju odvraćanje pažnje sa civilnih žrtava u Iraku. Ovaj korak nanosi značajnu štetu rusko-američkim odnosima, koji su već bili očajni, priopćio je Kremlj

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da američki napad na Siriju predstavlja ozbiljnu prepreku stvaranju međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma, priopćio je Kremlj. Kako je rekao glasnogovornik Kremlja, Putin "napade smatra agresijom na suverenu državu", te ih smatra kršenjem međunarodnog prava. Peskov tvrdi da "sirijska vojska nema kemijsko oružje". 

- Putin smatra da su napadi na Siriju pokušaj odvraćanja pažnje sa civilnih žrtava u Iraku.Ovaj korak nanosi značajnu štetu rusko-američkim odnosima, koji su već bili očajni - rekao je Peskov.  

Pentagon: Rusija je znala za napad, obavijestili smo ih

Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis izjavio je kako je američka vojska unaprijed obavijestila ruske snage o napadu na sirijsku zračnu bazu, te da u napadu nisu pogođeni dijelovi baze za koje se veruje da su u njima prisutni Rusi.  Davis je naveo da je američka vojska imala "više" razgovora sa ruskim snagama prije napada, koristeći liniju komunikacije koja je ranije uspostavljena sa ciljem sprečavanja slučajnog sukoba u Siriji tijkom borbi protiv Islamske države. 

A combination image released by the U.S. Department of Defense which they say shows the impact crater associated with April 4, 2017 Chemical Weapons Allegation

'Nismo tražili dozvolu od Moskve'

Državni tajnik SAD-a Rex Tillerson navodi da Washington "nije tražio nikakvu dozvolu od Moskve", prenosi Reuters. 

- Nismo tražili nikakvo odobrenje od Moskve. Mi smatramo da je napad bio proporcionalan i da pokazuje da je predsjednik Donald Trump spreman na poduzimanje odlučne akcije kao odgovor na gnjusna djela - rekao je Tillerson.

'Napad SAD-a na Siriju je akt agresije na članicu UN-a'

Rusko-američka koalicija za rješenje sirijske krize i napori u borbi protiv terorizma dovedeni su u pitanje nakon što je SAD napao sirijsku vojnu bazu, ocijenio je u petak predsjednik odbora za obranu i sugurnost ruskog parlamenta.

U prvoj reakciji Moskve na napad koji je naredio američki predsjednik Donald Trump, visoki ruski dužnosnik najavio je da će Moskva zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Shayrat Airfield in Homs, Syria is seen in this DigitalGlobe satellite image

- Ovaj napad je akt agresije SAD-a na članicu UN-a - rekao je on.

Konstantin Kosačev, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, upozorio je da je nakon napada u pitanju ruska koalicija sa SAD-om oko krize u Siriji.

Washington je tim napadom "barutom udario pečat na raniju presudu da je sirijski predsjednik Bašar al-Assad odgovoran za kemijski napad u Idlibu", istaknuo je.

Iran osudio napad: To će osnažiti teroriste u Siriji

Američku vojnu operaciju osudio je i Iran.

- Iran oštro osuđuje bilo kakvu jednostranu akciju...takve mjere osnažit će teroriste u Siriji...i zakomplicirati situaciju u Siriji i u regiji -  rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Sirijska oporba i Saudijska Arabija pozdravljaju napad

Napad je pozdravila sirijska oporba nadajući se da će zaustaviti daljnja sirijska bombardiranja.

- Nadamo se da će se napadi nastaviti kako bi se spriječili režimski napadi iz zraka i korištenje zabranjenog oružja - rekao je Ahmad Ramadan, čelnik Sirijske nacionalne koalicije.

Saudijska Arabija je priopćila da "snažno podupire" američke napade ocijenivši da je Trump donio "ohrabrujuću odluku".

- Saudijska Arabija snažno podupire američke vojne operacije na vojne ciljeve u Siriji kao odgovor na uporabu kemijskog oružja protiv nedužnih civila - stoji u priopćenju, prenijela je novinska agencija SPA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a