Obavijesti

News

Komentari 28

Rusija o referendumu: 'Treba poštovati volju turskog naroda'

Rusija o referendumu: 'Treba poštovati volju turskog naroda'
1

"Vjerujemo kako svi trebaju poštovati izraz volje turskog naroda", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela državna novinska agencija TASS

VIDEO

Rusija je u ponedjeljak dala podršku rezultatima turskog referenduma kojim su proširene ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana.

"Vjerujemo kako svi trebaju poštovati izraz volje turskog naroda", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela državna novinska agencija TASS. 

Rusija i Turska proteklih mjeseci rade na obnavljanju odnosa nakon što je 2015. turski borbeni zrakoplov srušio ruski bombarder na tursko-sirijskoj granici. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je tjedna razgovarao s Erdoganom o sirijskom sukobu. Dvije države podržavaju različite strane u Siriji, no u zadnje vrijeme pokušavaju održati primirje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan ruski zastupnik je ranije upozorio da će Erdogan naići na snažniji otpor kod kuće ako rezultati referenduma budu tijesni.  Njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) evidentno je podbacila i čak njezine najvjernije pristaše otvoreno su razočarane s dobivenih jedva nešto preko 51 posto glasova, što umjesto jasne i nedvojbene pobjede otkriva duboko podijeljenu naciju.  

Erdogan će se morat nositi s "otporom utjecajnih protivnika koji su već pokušali izvršiti puč", smatra Konstantin Kosačev, čelnik odbora za vanjsku politiku gornjeg doma ruskog parlamenta. 

"Činjenica da Erdogan razmatra vraćanje smrtne kazne pokazuje ozbiljnost njegovih namjera", napisao je Kosačev na svojoj Facebook stranici. 

Turskoj je čestitke povodom referenduma uputio i Aleksander Lukašenko, predsjednik Bjelorusije koji njome vlada već više od 20 godina. 

"Turski je narod podržao pokušaje trenutnih vlasti da osiguraju gospodarski rast i političku stabilnost", priopćio je bjeloruski čelnik. 

Washington traži od Ankare da nakon referenduma poštuje slobodu govora

 Sjedinjene Države su tražile od turskih čelnika poštivanje oporbe i slobode govora, dan nakon referenduma koji jača predsjedničke ovlasti Recepa Tayyipa Erdogana, ali nije održan u skladu s europskim standardima, procjenili su međunarodni promatrači.

Washington nije osporio rezultate referenduma, ali prenosi zabrinutosti promatrača OESS-a i poziva tursku vladu na poštivanje prava svih građana bez obzira na njihovo opredjeljenje.

Prema promatračkoj misiji, osim nejednakih mogućnosti i ograničenja temeljnih sloboda, kampanju za referendum je obilježilo i jednostrano medijsko praćenje.

"Demokracije su tim jače što više poštuju razna stajališta, posebice o teškim pitanjima", rekao je Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta.

"Sjedinjene Države i dalje podržavaju razvoj demokracije u u Turskoj, za koju su bitni razvoj pravne države i slobode izražavanja", dodao je Toner u poruci novinarima.

Erdoganovi protivnici strahuju da bi rezultat referenduma mogao dovesti do apsolutne vlasti turskog predsjednika, dok jačaju napetosti nakon referenduma na kojem su tijesnom većinom, s nešto više od 51 posto, podržane ustavne promjene kojima se šire ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana.

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer