News

Komentari 11

Rusija se oglasila: Osuđujemo plan Netanyahua o aneksiji

Rusija se oglasila: Osuđujemo plan Netanyahua o aneksiji

Netanyahu, koji vodi kampanju za svoj reizbor na izborima 17. rujna, rekao je u utorak kako namjerava "primijeniti izraelski suverenitet" na Jordansku dolinu i sjeverno Mrtvo more

Rusija je osudila plan izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da anektira dolinu Jordana uoči sastanka izraelskog čelnika i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji će se održati kasnije u četvrtak, upozorivši da bi to moglo zaoštriti napetosti u regiji.

Netanyahu, koji vodi kampanju za svoj reizbor na izborima 17. rujna, rekao je u utorak kako namjerava "primijeniti izraelski suverenitet" na Jordansku dolinu i sjeverno Mrtvo more - teritorij na Zapadnoj obali koji je Izrael zauzeo u Bliskoistočnom ratu 1967. a koji Palestinci traže za svoju državu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu navečer da je primijetilo "oštru negativnu reakciju" arapskog svijeta na Netanyahuovu izjavu.

"Dijelimo zabrinutost zbog takvih planova izraelskog vodstva, čija provedba bi mogla jako razbuktati napetosti u regiji, potkopati nadu u uspostavu dugo očekivanog mira između Izraela i njegovih arapskih susjeda", stoji u priopćenju.

Netanyahu i Putin sastat će se u Sočiju kasnije u četvrtak.

Arapske nacije osudile su plan Netanyahua da anektira dio okupirane Zapadne obale ako sljedeći tjedan pobijedi na izborima.

Dužnosnici Jordana, Turske i Saudijske Arabije oštro su kritizirali taj potez, a Arapska liga nazvala ga je "agresijom".

Palestinski diplomat  Saeb Erekat ocijenio je da bi aneksija bila "ratni zločin" i "uništila sve šanse za mir".

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967., a Palestinci nastoje to područje pripojiti budućoj državi. Netanyahu je ranije ustrajao u tome da će Izrael ondje uvijek biti prisutan radi sigurnosnih razloga.

Arapska liga objavila je da bi Netanyahuov plan prekršio međunarodno pravo i "torpedirao" temelje mira.

Izraelski politički komentatori vide premijerov plan kao pokušaj odvraćanja podrške protivnicima na krajnjoj desnici koji su dugo zagovarali aneksiju židovskih naselja na Zapadnoj obali. 

Oko 65.000 Palestinaca i 11.000 izraelskih doseljenika živi u dolini Jordana i na obali sjevernog Mrtvog mora, pokazuju podaci izraelske skupine za ljudska prava B'Tselem. Glavno palestinsko područje je Jerihon koje broji oko 28 sela i manjih beduinskih zajednica. 

 

Najčitaniji članci