News

Komentari 5

Ruski plin za Europu dolazit će preko Ukrajine i sljedećih godina

Ruski plin za Europu dolazit će preko Ukrajine i sljedećih godina

Ruske i ukrajinske naftne kompanije potpisale su novi petogodišnji ugovor i tako osigurale prijenos ruskog plina u Europu preko Ukrajine što će Ukrajini donijeti zaradu od sedam milijardi kuna

Ruske i ukrajinske naftne kompanije u ponedjeljak kasno navečer potpisale su novi petogodišnji ugovor kojim se osigurava prijenos ruskog plina u Europu preko Ukrajine, objavili su iz ruske državne plinske tvrtke Gazproma i ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Dogovor je postignut samo dan prije no što je isticao dosadašnji ugovor, a on je plod dugotrajnih bilateralnih pregovora.

- Nakon pet dana neprekinutih bilateralnih razgovora u Beču, donesene su konačne odluke i postignut je dogovor. Potpisani ugovori znače kako će ruski plin dolaziti u Europu preko Ukrajine i nakon 31. prosinca, objavio je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

- Europa zna kako mi nećemo podbaciti kada je riječ o energetskoj stabilnosti, stoji u poruci koju je putem Facebooka objavio Zelenski dodavši kako bi ugovor mogao biti produžen za još deset godina.

Ukrajina bi u sljedećem petogodišnjem razdoblju ovim ugovorom zaraditi najmanje sedam milijardi dolara.

Najčitaniji članci