Obavijesti

News

Komentari 1

S. Arabija će predočiti dokaze o povezanosti Irana s napadom

S. Arabija će predočiti dokaze o povezanosti Irana s napadom
4

Saudijska Arabija je priopćila da će predočiti dokaze koji povezuju režim u Teheranu s napadom bez presedana na naftnu industriju u Abkaiku koji je, kako tvrdi SAD, došao iz Irana, prenosi u srijedu Reuters

VIDEO

Teheran je nakon vrlo opasne eskalacije napetosti na Bliskom istoku zanijekao bilo kakvu umiješanost u napad 14. rujna na saudijska naftna postrojenja, uključujući i najveću rafineriju na svijetu, a koji je smjesta prepolovio saudijsku proizvodnju nafte.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je kazao da njegova zemlja ne želi sukob u regiji, već je optužio SAD i Saudijsku Arabiju za rat u Jemenu.

No, saudijsko ministarstvo obrane je najavilo konferenciju za novinare na kojoj će, kako je rečeno, predočiti "materijalne dokaze i iransko oružje koji dolazuju umiješanost iranskog režima u teroristički napad".

Rijad je već objavio da preliminirarni rezultati ukazuju da napad nije došao iz Jemena iako su Huti, šijitska pobunjenička skupina u Jemenu koja uživa potporu Teherana, preuzeli odgovornost za napad i rekli da su ga izveli s deset dronova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Snimke oštećenja na Abkaiku pokazale su 17 odvojenih eksplozija, što bi značilo ili da je korišteno više dronova ili da u napadu nisu korišteni samo Sammad-3 dronovi, tzv. dronovi samoubojice ili dronovi kamikaze.

Radi se o tzv. "lutajućem oružju" koje neko vrijeme prelijeće područje na kojem se nalaze mete, traži točno određenu metu i napada je kada je locira.

Huti su početkom srpnja održali malu vojnu izložbu na kojoj su predstavili nove dronove i krstareće rakete, među kojima i borbene dronove Sammad-3.

Američki dužnosnici tvrde da je napad došao iz jugozapadnog Irana i da su u njemu korišteni dronovi i krstareće rakete.

Visoki američki dužnosnik je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da rezolucijom odgovori na napad na Saudijsku Arabiju, no teško da će se to dogoditi jer će Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, stati iza Irana.

Saudijski veleposlanik u UN-u Andalah Al-Mouallimi kazao je da stručnjaci, zaduženi za nadzor sankcija Iranu i Jemenu, stižu u Saudijsku Arabiju zajedno s članovima neovisnog tijela koje također odgovara Vijeću sigurnosti. Na zahtjev saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, na mjesto napada stižu i francuski stručnjaci.

Napad je, ako ništa drugo, otkrio ozbiljne nedostatke u protuzračnoj obrani saudijske vojske usprkos milijardama dolara potrošenim na zapadno naoružanje, što je odmah iskoristio ruski predsjednik Vladimir Putin i ponudio Saudijcima ruske sustave protuzračne obrane. 

- Spremni smo ponuditi odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji i bilo bi dovoljno da političko vodstvo te zemlje donese mudru odluku kao što su to svojevremeno učinili čelnici Irana kupivši S-300 ili kao što je to učinio turski predsjednik i od nas kupio najnovije S-400 'Triumph' - sustav protuzračne obrane, kazao je Putin nakon sastanka u Ankari s Tayyipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem.

To oružje, naglasio je, zaštitilo bi bilo koje infrastrukturno postrojenje Saudijske Arabije.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je kazao da "neće žuriti" s odmazdom te da Washington koordinira sljedeće poteze sa zemljama Zaljeva i europskim državama.

Pokretanje videa...

00:48
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!