Obavijesti

News

Komentari 44

'S Davidom smo u dvije godine prošli 36 zračenja i 8 ciklusa kemoterapija. Danas je zdrav'

'S Davidom smo u dvije godine prošli 36 zračenja i 8 ciklusa kemoterapija. Danas je zdrav'
9

Prvi znakovi bolesti pojavili su se 2019. David je počeo svakog jutra povraćati, a zatim su krenule nepodnošljive glavobolje. Od bolova je lupao glavom u zid

VIDEO

Ništa ne baci ljude na koljena kao saznanje da im dijete boluje od maligne bolesti. I ništa nije snažnije od obiteljske ljubavi, kada se svi čvrsto ujedine da se protiv te bolesti bore. Upravo takvu priču ima obitelj Marković-Pugar iz zagorske Hrašćine, u kojoj se svi žrtvuju i zajedno dišu samo za jedan cilj – Davidovo ozdravljenje.

Ovu obitelj čine Erik (3), Ena (5), Ema (6), njihov brat David Hlad (12) te mama Ivana (30) i njezin suprug Robert (37). Priču o njima objavljujemo 15. veljače, kada se obilježava Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti.

Jer ovo je jedna od rijetkih obitelji koja je našla način da baš svi članovi, uključujući i one najmanje, budu uz Davida dan i noć, u bolnici, u najtežim trenucima. Nisu se razdvojili ni u periodu od skoro dva mjeseca koja je David proveo u Pragu na zračenjima i kemoterapijama – svi su bili s njim cijelo vrijeme.

Do 2019. godine, reći će Ivana i Robert, David je bio dijete koje se ničega ne boji, dijete koje ako nešto naumi to i ostvari. Odličan učenik koji voli svoje malo mjesto u kojem živi, okružen prirodom, domaćim životinjama, šumama, livadama. I David kaže: "Ja sam dijete sa sela i ponosim se time, ne bih mijenjao svoje selo ni za što na svijetu". 

- Njegove riječi još od malena su da ima sve i ništa mu ne treba, samo da mu seke i brat budu zdravi - priča nam mama Ivana.

Cijela obitelj uz Davida

Prvi znakovi bolesti u dječakovom idiličnom obiteljskom životu pojavili su se prije dvije godine kroz česta jutarnja povraćanja, a sve je preraslo u nepodnošljive glavobolje zbog kojih je David doslovno lupao glavom o zid. Posjet Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj bio je za obitelj najteža vijest koju su mogli čuti – David ima meduloblastom, maligni i agresivni tumor na mozgu. Hitno ga treba operirati. 

Kada je stigao poziv iz bolnice, mobitel mi je od šoka ispao iz ruke, suprug ga je podigao i nastavio razgovor – prisjeća se mama Ivana trenutaka kada je svijet za nju stao.

'Imam Parkinsonovu bolest i brine me u kojem smjeru ide'
'Imam Parkinsonovu bolest i brine me u kojem smjeru ide'

I onda su uslijedili trenuci kada je ova obitelj pokazala što je ljubav zajedništva. Uz Davida su svi bili neprestano u bolnici, prije operacije i nakon nje. Robert je dolazio iz noćnih smjena kući, a onda dnevne sate provodio uz bolesnog Davida. To su bili trenuci kada su svi, od najmanjih do najvećih, našli snagu za koju nisu ni znali da je imaju. 

Nakon operacije David je postao pacijent Klinike za tumore, i liječnici su tamo odlučili da mu je potrebno takozvano protonsko zračenje kakvog u našem zdravstvu nema. HZZO je Davidu platio terapiju, no obitelj se snašla na razne načine da nađe novac i da u Češku odu svi, među ostalim i uz pomoć članova Udruge Ljubav na djelu. Zajedno su otputovali u Prag i prošli s Davidom 36 zračenja i osam ciklusa kemoterapija, u periodu od skoro dva mjeseca te dodatnih osam ciklusa kemoterapija nakon povratka u Zagreb. I David je danas dobro. 

Još kao mali dječak, prije bolesti, znao je da je obitelj sve. A oni su mu u najtežim trenucima pokazali da je u pravu. David ponovno ide u školu, jedino mu nedostaje nogomet koji je prije trenirao, i za koji još nije zdravstveno spreman. Ovi hrabri ljudi sa svojom djecom žive dan po dan, o bolesti ne govore, kao da je nije bilo. Njihova priča deifinitvno može biti izvor snage i poruka za sve one obitelji koje već prolaze, ili će tek prolaziti kroz najteže trenutke u životu. Ljubav je sve.

Od malignih bolesti godišnje oboli i 180 djece i mladih

Godišnje u Hrvatskoj između 150 i 180 djece i mladih oboli od neke maligne bolesti. Udruga Ljubav na djelu i ove godine će dati podršku djeci i roditeljima čija su djeca oboljela od malignih bolesti. Zajedno s teniskim savezom podijelit će poklone djeci koja se liječe na odjelima onkologije.

- Ove godine se naša svjetska organizacija potrudila okupiti djecu pomoću zajedničke platforme na kojoj će biti otisci ruke i poruke nade što ih šalju djeca koja sada boluju ili su prije bolovala. Tim činom želi se ujediniti svu djecu svijeta u zajedničkoj borbi protiv zloćudnih bolesti, kažu u Udruzi Ljubav na djelu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca