Obavijesti

News

Komentari 116

Zaštita privatnosti: Povlače se imovinske kartice dužnosnika

Zaštita privatnosti: Povlače se imovinske kartice dužnosnika
1

Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila je objavu podataka o bračnom stanju dužnosnika, djeci, posljednjoj plaći prije stupanja na dužnost, i kreditima

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučio je s interneta povući imovinske kartice dužnosnika zbog odluke Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je Povjerenstvu zabranila javno objavljivanje podataka o bračnom stanju dužnosnika, djeci, posljednjoj neto plaći prije stupanja na dužnost i kreditima, javlja HRT.

Riječ je o pet do šest tisuća imovinskih kartica koje će se pojedinačno provjeriti prije povratka na internet. Povjerenstvo je zbog te odluke najavilo pokretanje upravnog spora protiv Agencije. 

- Povjerenstvo se ne slaže niti s razlozima niti s pravnim tumačenjima s kojima je Agencija za zaštitu osobnih podataka obrazložila ovo rješenje. No, dužni smo poštivati nalog drugog državnog tijela - rekla je predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković dodavši da će protiv tog rješenja pokrenuti upravni spor u kojem će tražiti da se ono poništi. 

Na odluku je reagirao Transparency International Hrvatska koji smatra da je ona suprotna borbi za transparentno društvo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pojedinci koji su izabrani u izbornom procesu ili su na pozicije imenovani kao rezultat izborne pobjede, koji brinu o javnom dobru i ostvaruju svoja primanja iz državnog proračuna moraju biti spremni na to da više nisu anonimni pojedinci već odgovorni profesionalci svjesni svoje društvene uloge. Od njih se očekuje da prema javnosti nemaju tajni, posebice za one informacije koje se odnose na prihode koje ostvaruju.

Neovisna tijela koja su ustanovljena da bi štitila javni interes, poput Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa, gube smisao zbog kojeg su formirana ako im se ne onemogućava neovisan rad i u pogledu informacija koje oni smatraju da ih zainteresirana javnost ima pravo znati.

U situaciji kada se nastoje postignuti uštede u proračunu smatramo da je ovakvo rasipanje novca za tijela koja ne mogu obavljati posao nepotreban trošak za državnu administraciju, ali i za sve hrvatske građane. Profesionalizam i integritet institucije Povjerenstva počiva na njihovom neovisnom i nepristranom radu.

Ovo je prilika da se preispitaju mnogobrojni zakonski propisi i nadležnosti pojedinih tijela koje se bave problemima korupcije, jer učinkovitost može biti posljedicom ovakve situacije, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...