Obavijesti

News

Komentari 14

'S Izraelom treba dići odnos na razinu strateškog partnerstva'

'S Izraelom treba dići odnos na razinu strateškog partnerstva'
1

U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je da je važno da se dvije zemlje zajedno brinu o Europi te da je borba protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništenje najvažnija za sigurnost naroda.

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je nakon sastanka s premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu izrazila namjeru da odnose Hrvatske i Izraela s prijateljskih podigne na razinu strateškog partnerstva.

"Moj glavni interes je podići razinu naših odnosa s prijateljskih na odnose strateškog partnerstva", izjavila je predsjednica nakon razgovora s Netanyahuom u četiri oka.

Dvije zemlje dijele zajedničke interese u sigurnosti, obrani i gospodarstvu, istaknula je.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu gestures as he arrives with Croatia

U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je da je važno da se dvije zemlje zajedno brinu o Europi i Mediteranu te da je suradnja i zajednička borba protiv izazova poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje najvažnija za sigurnost naših naroda.

Reagirajući na činjenicu da i u Europi antisemitizam ponovo raste, poručila je da će Izrael "u prvoj polovici 2020. ne samo imati prijatelja za kormilom Europske unije" već će Hrvatska raditi na njegovanju sjećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma. Pritom je najavila izložbu u New Yorku o hrvatskim pravednicima među narodima, ali i druge aktivnosti, poput seminara u Hrvatskoj, Srbiji, i regiji, ali i u Europskoj uniji. 

Kolinda u Izraelu: Holokaust se nikada ne smije zaboraviti...
Kolinda u  Izraelu: Holokaust se nikada ne smije zaboraviti...

"Zadnje, ali i ne manje važno, vjerujem da moramo pažnju Europe i SAD-a usmjeriti na stanje u našim regijama", kazala je predsjednica.

Podsjetila je da problemi prerastu u sporove i to nažalost vrlo brzo.

"Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u kaos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama - BiH i Makedoniji - da dođu u okrilje Europske unije", istaknula je Grabar-Kitarović.

Premijeru je zahvalila na sućuti za Josipa Briškog, vojnika Hrvatske vojske koji je nedavno poginuo u napadu talibana u Kabulu.

Croatia

"Imali smo puno žrtava 90-ih kada je Hrvatska bila žrtva agresije i rata i stoga se nadam da ćemo osnažiti našu suradnju u obrani, sigurnosti i razmjeni obavještajnih informacija, ali i mnogim drugim područjima, poput inovacija, poljoprivrede, navodnjavanja", dodala je predsjednica. Čestitala je Izraelu kao zemlji koja je svjetska predvodnica u inovacijama.

Najavila je i posjet poslovne delegacije ove godine te naglasila važnost sutrašnjeg potpisivanja memoranduma o suradnji luke Haife i luke Rijeka.

Izraelski premijer je nakon izraza sućuti za poginulog vojnika u Afganistanu kazao da je taj događaj primjer zajedničkih izazova s kojima se suočavamo.

"Kako će Hrvatska predsjedati Vijećem EU-a, mislim da je to prilika da prenesete tu poruku svim narodima Europe. (...) i ako  želi "svijetlu budućnost", za Europu je ta poruka posebice važna", kazao je Netanyahu.

Netanyahu: Izrael brani i Europu

Vrlo jasno je upozorio  na opasnost radikalnog islama koji "želi čovječanstvo vratiti u najmračnija vremena".

"Namjeravao sam reći Srednji vijek, ali on je napredan", rekao je Netanyahu.

'Hrvatska je snažan saveznik Izraela, hvala vam na tome'
'Hrvatska je snažan saveznik Izraela, hvala vam na tome'

Prema njegovim riječima, radikalni islam ne utjelovljuje se samo u Daeshu (ISIL), već "prije svega u Iranu koja je jedna moćna i zlonamjerna sila".

"Biti ću vrlo jasan: Izrael je na prvoj crti bojišnice protiv radikalnog islama. Da Izrael nije ovdje, Bliski istok bi pao u ruke radikalnog islama. Braneći sebe, branimo cijeli Bliski istok, a braneći Bliski istok branimo Europu", bio je jasan Netanyahu.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu gestures as he delivers a joint press conference with Croatia

Zahvalio je predsjednici na trećem posjetu Izraelu i izrazio nadu i u četvrti boravak u "Erez Israelu."

"Mislim da je to pokazatelj prijateljstva između dvije zemlje i da odražava vaše stajalište prema Izraelu", dodao je premijer.

Ocijenio je da bi Hrvatska i Izrael više trebali raditi na trgovinskoj razmjeni koja je niska te izrazio nadu da će današnji posjet biti poticaj za jači zamah u gospodarskim odnosima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer