Obavijesti

News

Komentari 55

S kim se sastao Todorić? Jiang je radio u rudniku i kao učitelj

S kim se sastao Todorić? Jiang je radio u rudniku i kao učitelj
1

Jianqing je na čelu kineske zaklade koja u želi uložiti 10 milijardi eura u centralnu i istočnu Europu. Prije nego je ušao u bankarski biznis Jiang je radio na farmi, u rudniku i bio učitelj

VIDEO

Jiang Jianqing (63) u bankarskom je biznisu četiri desetljeća. Prošlog svibnja otišao je s čelne pozicije u Industrijskoj i komercijalnoj banci Kine (ICBC). Specijalnost su mu financijske krize o kojima je pisao knjige i članke.

Odbacuje zapadnjačke tvrdnje da kinesko gospodarstvo srlja u propast zbog ogromnog duga i tvrdi da je kineska ekonomija stabilna.

Na čelo ICBC-a došao je 2000. kad je banka grcala u dugovima toliko da joj je trebala pomoć vlade. Pod njegovim vodstvom sve se okrenulo.

Jianqing je iz ICBC-a otišao kako bi bio na čelu Fonda, kojeg financira ICBC, a kojem je cilj investirati 10 milijardi eura u centralnu i istočnu Europu. Fokusiraju se na investicije u infrastrukturu i visokotehnološku proizvodnju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kina želi uložiti 10 milijardi eura 

Iako se premijer Andrej Plenković sastao s predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiangom u studenom prošle godine, a ministrica gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić potpisala Memorandum o razumijevanju (MOU) o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova s kineskom stranom, Hrvatska još nije iskoristila kineski kapital. Susjedna Srbija je dosad povukla pet milijardi investicija u pruge, ceste, hidro i termoelektrane, željezare.

Bloomberg piše kako je unatoč svom statusu Jianqing prošle godine primio 'samo' 81.000 dolara plaće, što je oko 555.000 kuna. 

Vrijedno iskustvo: Bio je učitelj i radio u rudniku

Kao mladić Jiang Jianqing je, kao milijuni njegovih sunarodnjaka za vrijeme Maove kulturalne revolucije, morao napustiti grad i otići na selo učiti od seljaka. Nakon posla na farmi postao je učitelj i predavao sve od matematike do glazbe. Nakon toga radio je i u rudniku ugljena. 

Sve su to vrijedna iskustva koja su mu pomogla da bolje upozna kinesko društvo, istaknuo je, piše Bloomberg. 

Bankarsku karijeru započeo je 1979. kad je počeo raditi kao računovođa u Narodnoj banci Kine. Do 1993. postao je zamjenik voditelja šangajske podružnice ICBC-a, a za nekoliko godina vodio je Banku Šangaja. U ICBC se vratio 1997. i to na čelnu poziciju šangajske podružnice, a dvije godine kasnije postao je potpredsjednik cijele institucije. 

Dočekala ga je situacija u kojoj je morao otpustiti mnogo ljudi što je bilo politički osjetljiv zadatak. Osim otpuštanja neobrazovanog i neadekvatnog kadra, modernizirao je poslovanje i investirao u tehnologiju te se odupro političkim pritiscima. 

- On je jedan od očeva modernog kineskog bankarstva - rekao je Pogson iz Ernst & Younga, piše Bloomberg.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.