Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

'S pčelama sam od djetinjstva, ali ovoliki pomor ne pamtim...'

Tužan je pogled na košnice iz kojih ne izlijeću pčele, nema izletnica, što će se sigurno odraziti na ovogodišnji prinos voća, jer zna se da bez pčele nema ni oprašivanja

Foto: Dreamstime
30 komentara

Gotovo da nema pčelara u Slavoniji koji nema gubitaka u svojim pčelinjacima. Nerijetki su oni kojima je broj košnica sa pčelama prepolovljen, uzimili su i po 100, a sada su ostali na dvadesetak ili manje društava. Nitko ne zna što se točno dogodilo, jer nitko nije dao mrtve pčele na analizu. Najveću krivicu prihvaćaju sami, misleći da nisu pravilno postupili prilikom pripremanja pčela za zimu. 

– Pčelarstvom se bavim od djetinjstva, naučio sam to od svojih predaka, i uvijek sam radio isto, nije bilo problema. Znalo se dogoditi da ugine neko društvo, što je i normalno, jer nisu sva društva bila jednako razvijena pred zimu. Ali, ovoliki pomor pčela ne pamtim u mome dugogodišnjem pčelarskom stažu – rekao je Marko Stanić, pčelar iz Dragalića, kod Nove Gradiške. 

IMA 91 GODINU I PUN JE ŽIVOTA 'Imam pčele 81 godinu, a toliko ih volim da im pišem pjesme...'

Tužan je pogled na košnice iz kojih ne izlijeću pčele, nema izletnica, što će se sigurno odraziti na ovogodišnji prinos voća, jer zna se da bez pčele nema ni oprašivanja. Razne su teorije o tome što što se dogodilo pčelama. Jedan od njih je da pčele nisu dovoljno tretirane sredstvom protiv najvećeg pčelinjeg nametnika, varoe, koja je uzela svoj danak, zatim da je pčele desetkovala nozemoza, bolest probavnog trakta.

Neki misle da su i klimatske promjene uzrok, neobično toplo vrijeme u veljači ove godine puno ranije je izmamilo pčele vani, nego je to trebalo. A, ima i mišljenja da su pčele stradale od prekomjerne uporabe pesticida, zaštitnih sredstava, koja se nabavljaju na tržištu zemalja u regiji i ilegalno unose u Hrvatsku.

Robert Idelbek, član Pčelarske Udruge Zlatna dolina iz Požege smatra da problem nije nastao u košnicama, već izvan nje.

ŠTETA 8500 KUNA Ukrao 100 kg meda, hranilice za pčele: Policija traži lopova

- Prema onome to smo vidjeli, tu veliku količinu umrle pčele koja je je umrla nadomak košnica, moglo bi se reći da je u pitanju trovanje, nastalo uslijed prekomjerne uporabe pesticida, takav slučaj sam imao prije pet godina - kazao je.

- Iz iskustva znam da će  pčelarima koji su doživjeli veliki pomor pčela trebati dosta vremena da se oporave, te da će konačno proraditi svijest kod onih koji se koriste zaštitnim sredstvima kako bi povećali svoje pronose – rekao je Idelbek, pčelar s iskustvom od preko 15 godina. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message