Obavijesti

News

Komentari 44

Oporba napustila Sabor, pučka pravobraniteljica je izabrana

Oporba napustila Sabor, pučka pravobraniteljica je izabrana
7

Lora Vidović je izabrana za novu pučku pravobraniteljicu. Za nju su glasovala 82 zastupnika, dok je samo jedan zastupnik glasovao za Ivanu Goranić

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljali su o izvješću o stanju u prostoru za razdoblje od 2008. do 2012. godine.

Ministrica Anka Mrak Taritaš iznijela je rezultate analize - nepovoljna demografska slika i gustoća naseljenosti, problemi neravnomjerno razvijene prometne i energetske infrastrukture, neprovođenje aktivne zemljišne politike i gospodarenja otpadom, bespravna gradnja i eksploatacija mineralnih sirovina.

Ivan Klarin (SDP) rekao je kako u SDP-u podržavaju napore Vlade i ministarstva u sređivanju stanja u prostoru.

- Pojedini dijelovi naše zemlje, ako izuzmemo ona područja koja su ratom bila zahvaćena, izgledaju k'o Japan nakon razornog tsunamija. Mislim da moramo podvući crtu što je bilo prije i što će biti poslije - zaključio je te dodao da bi ta crta mogla biti Zakon o legalizaciji, koji je donesen prošle godine. Osim s tsunamijem, stanje u prostoru usporedio je i s metastazom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tražili stanku zbog pučkog pravobranitelja

Nakon što je u dnevni red uvršten prijedlog kandidata za izbor pučkog pravobranitelja pobunili su se HDZ-ovci.

- S obzirom na ovu, naknadno uvrštenu, nametnutu točku dnevnog reda tražimo 15 minuta stanke u ime kluba da se očitujemo o ovom prijedlogu uopće - rekao je Davorin Mlakar (HDZ). Stanku su zatražili i zastupnici Hrvatskih laburista i IDS-a.

Nakon stanke Mlakar je rekao kako im je zasmetalo što izbor pravobranitelja nije posebna točka dnevnog reda, nego se obrađuje pod zajedničkim nazivnikom 'izbori i imenovanja'.

- Ova praksa govori o nečemu što se već ustalilo. Govori o praksi vladajuće stranke, ili vladajućih stranaka, koja je počela s imenovanjem Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, ravnateljem i Nadzornim odborom Hrvatske radiotelevizije i svim inim tijelima koja imenuje Hrvatski sabor - rekao je Mlakar. Leko je obrazložio situaciju.

- Ovo je prijedlog radnog tijela Hrvatskog sabora. Ne vanjskog tijela niti vanjskog subjekta. I praksa Hrvatskog sabora je već dvadeset godina ovakva i ne vidim tu nikakvog problema - rekao je Leko.

Oštar je bio Laburist Nikola Vuljanić.

- Ovakvo isticanje kandidata i ovakvo slaganje kandidata da bi izbor bio sasvim jasan i da jedan kandidat ima apsolutnu prednost po svim kriterijima je vrhunac manipulacije na koji Hrvatski laburisti ne mogu pristati, ne žele pristati i isto tako tražimo da se taj postupak povuče i da se provede kako Bog zapovijeda - rekao je Vuljanić.

Vukšić: Vama opozicija ne treba

Branko Vukšić obrušio se na vladajuće.

- Vi ste izbacili iz saborske parlamentarne procedure konsenzus. Izbacili ste dogovaranje. Izbacili ste parlamentarizam. Vama zapravo opozicija ne treba, pa ako vam ne treba opozicija pa ako se s njom ne trebate dogovarati u ovoj farsi nećemo sudjelovati - rekao je.

To je komentirao Igor Dragovan (SDP).

- Drago mi je čuti da se sad iz oporbenih redova poziva na konsenzus i kamo sreće da je takvih poziva za konsenzus bilo i prije, onda kad se obnašala vlast - rekao je.

Čim je počelo glasovanje, dvoranu su napustili svi oporbeni zastupnici.

Lora Vidović je izabrana za pučku pravobraniteljicu. Za nju su glasovala 82 zastupnika, dok je samo jedan zastupnik glasovao za Ivanu Goranić. Glasovala su 84 zastupnika, a jedan je glasački listić bio nevažeći.

Sabor bi danas trebao izabrati novu pučku pravobraniteljicu

- Cilj je zaustaviti daljnje širenje bespravne gradnje, koja kao metastaza zauzima zdravo tkivo, zauzima zdrav prostor - rekao je te dodao da će podržati izvješće.

S njegovom ocjenom da u Hrvatskoj vlada urbanistički kaos nikako se nije složio Branko Bačić (HDZ).

- Mislim da je to preteška ocjena. Ona nije utemeljena na nikakvim relevantnim pokazateljima - zaključio je.

Sabor je za novog pučkog pravobranitelja nakon prvog pokušaja u prosincu raspisao ponovno natječaj. Na natječaj se javilo 12 kandidata. Nakon što se utvrdilo da svih 12 kandidata udovoljava uvjetima natječaja, Odbor za Ustav s njima je obavio razgovore. Mišljenje o kandidatima dao je i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je kao najbolje kandidatkinje izdvojio Loru Vidović i sutkinju za mladež Lanu Peto Kujundžić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a