Obavijesti

News

Komentari 45

Ivo Sanader je s flasterom na sljepoočnici podržao proračun

Ivo Sanader je s flasterom na sljepoočnici podržao proračun
6

Proračun za 2011. godinu prihvaćen je sa 83 zastupnička glasa. Kosor kaže da joj nije važno što je Sanader glasovao za. Žao joj je što oporba ignorira napore Vlade

VIDEO

Premijerka Kosor zadovoljna je što je proračun za 2011. donesen s osobito velikim brojem glasova zastupnika, a nevažno joj je što je svoju potporu tom najvažnijem dokumentu dao i Ivo Sanader.

- To je za mene apsolutno nevažna činjenica. On nije član HDZ-a već jako dugo - rekla je Kosor. No, žao joj je jer su oporbene stranke na čelu s SDP-om ignorirale sve napore Vlade. Ustvrdila je da nije točno da je SDP predlagao promjene. Napomenula je da nisu predlagali ništa konkretno, već da su iznosili samo kritike.

Kosor: Zastupnici su trebali biti u sabornici jer im je to posao

- Za mene je neshvatljivo da čelnik SDP-a s vodstvom kluba nije uopće u sabornici, gdje je njihovo radno mjesto i gdje se primaju saborske plaće i taj se posao ovdje mora odraditi. Oni su na nekom drugom mjestu gdje se govori o raspodjeli fotelja i o mogućnostima ako bi jednom došli na vlast. Radno mjesto svakog zastupnika je Sabor, dok zasjeda svi bi trebali biti na radnom mjestu. Zamislite nekog radnika koji u vrijeme radnog vremena negdje u restoranu - rekla je Kosor aludirajući na sastanak čelnika kukuriku koalicije u Kastvu. Neshvatljivo joj je što ne žele prihvatiti proračun u kojem se rashodi proračuna zamrzavaju, ali i Zakon o fiskalnoj odgovornosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nemaju za to snage, hrabrosti ni vizije - rekla je. Kosor nije željela govoriti o rekonstrukciji Vlade, no najavila je da će se 'okupiti i donijeti odluke na tragu jačanja Vlade i svih potencijala i snaga kako bi se proveo barem veći dio investicijskih projekata'. Nije željela odgovoriti kada će biti to okupljanje.

Sanader: Neću rušiti većinu koju sam stvarao

Ivo Sanader potvrdio je da je podržao prijedlog proračuna za 2011. godinu, a reakcija premijerke Kosor ga ne zanima.

- Ja sam rekao da neću rušiti parlamentarnu većinu koju sam stvarao. Mislim da je proračun na crti onoga na čemu smo dobili izbore 2007. i zato sam ga podržao - izjavio je. Potvrdio je i da je u ponedjeljak, u zakonskom roku, Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa poštom poslao svoju imovinsku karticu. Sanaderovu karticu do utorka poslijepodne još nisu zaprimili. S obzirom da im pošta uglavnom stiže do podneva, očekuje se da bi kartica mogla stići u srijedu. 

- Ima promjena u odnosu na staru imovinsku karticu, ali vidjet ćete - tajnovit je Sanader. Novinarima nije želio otkriti zašto je u Sabor došao s flasterom na sljepoočnici.

Bebić opominjao zastupnike zbog uvreda

Prije glasovanja o prijedlogu proračunu za 2011. godinu SDP-ovci i HNS-ovci najavili su da neće sudjelovati na glasovanju jer je iz njega vidljivo da Vlada ne želi mijenjati gospodarsko i fiskalno stanje u državi.

- Podržati ovakav proračun predstavlja nasilje nad građanima i to zahtjeva ozbiljnu terapiju kao što su izbori - rekao je Zlatko Koračević (HNS). Oporba upozorava da se proračunom potvrđuje nemoć u rješavanju problema. Oporba je potom napustila sabornicu, a HDZ-ovcu su im replicirali.

- Proračun treba razumjeti i za glasovanje ne treba hrabrosti nego pameti - uzvratio im je Ivan Jarnjak (HDZ). 

Dinko Brurić (HDSSB) također je najavio da neće podržati proračun u kojem se štedi na gospodarstvu, a ustvrdio je da njegova stranka ne prihvaća ni deficit od 15 milijardi kuna, koliko je kaže, opljačkano u svim aferama za mandata Ive Sanadera. Ustvrdio je da neće biti dovoljno pozatvarati samo sve aktere u aferama, već će, tvrdi, odgovornost snositi i zastupnici koji su sve to dopustili.

- Treba vam svima oduzeti povlaštene mirovine i imovinu te vas sve zadužiti da dignete kredit i sve do lipe isplatite opljačkanih 15 milijardi kuna - rekao je Burić, a njegovo izlaganje je izazvalo glasno negodovanje vladajućih. Predsjednik Sabora Luka Bebić izrekao mu je opomenu zbog uvreda i optužbi koje je izrekao.

- Niste istražitelj, ni tužitelj niti sud i nemojte pretvarati sabornicu u sudnicu. Nismo pozvani da prozivamo, etiketiramo i presuđujemo ljudima - rekao je Bebić.

- Zahvaljujem vam i ostajem kod svoj mišljenja - uzvratio je Burić. Na napuštanje oporbe reagirao je Andrija Hebrang (HDZ).

- Hram demokracije napuštaju oni koji imaju grijehove. Oprostimo im jer ne znaju što čine - izjavio je.

Samo šest zastupnika protiv proračuna

Proračun za 2011 godinu prihvaćen je sa 83 zastupnička glasa. Protiv proračuna glasalo je šest zastupnika i to tri HDSSB-ovca Dinko Burić, Ivan Drmić i Boro Grubišić, te laburist Dragutin Lesar, nezavisni zastupnik Ivica Pančić te Daniel Srb (HSP).

Vinković otišao sa sjednice jer su odbili njegove amandmane

Vladajući su odbili 17 amandmana nezavisnog zastupnika Zorana Vinkovića, vrijednih oko 300 milijuna koji je zbog toga napustio sjednicu. Zastupnici nisu ni glasovali o 18 amandmana Daniela Srba (HSP) jer su podneseni u skladu sa zakonom o proračunu, odnosno nije naveo gdje bi novac bio utrošen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...