Obavijesti

News

Komentari 4

Sabor će o opozivu Kujundžića raspravljati početkom listopada

Sabor će o opozivu Kujundžića raspravljati početkom listopada
1

Nakon što Sabor raspravu o opozivu Kujundžića uvrsti na dnevni red na početku nove sjednice 18. rujna, Vlada ima rok od osam dana da odgovori na zahtjev za smjenom ministra, a Sabor 30 dana da to raspravi

VIDEO

Hrvatski sabor će o zahtjevu Mosta za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića raspravljati najvjerojatnije u drugoj polovici listopada, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je u utorak da se rok za tu točku počinje brojati od uvrštavanja u dnevni red, 18. rujna, kada počinje redovito zasjedanje Sabora.

Most nezavisnih lista krajem srpnja uputio je, naime, zahtjev za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, očekujući da predsjednik Hrvatskog sabora sazove izvanrednu sjednicu tijekom ljeta.

Međutim saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na upit predsjednika Sabora donio je zaključak da nije dužan sazvati sjednicu u vrijeme kad Hrvatski sabor redovito ne zasjeda.

Dio oporbe obratio se zbog toga Ustavnom sudu koji je zaključio da ne postoje razlozi za njegovim postupanjem, jer jedna petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj i ne može u vrijeme ustavne stanke zahtijevati sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sljedeći mišljenje Ustavnog suda i mišljenje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav ta točka počinje se brojati od uvrštavanja u dnevni red, to će biti 18. rujna, najavio je u utorak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Istaknuo je da će sve biti napravljeno u skladu sa zakonskim obavezama.

Nakon što Sabor raspravu o opozivu Kujundžića uvrsti na dnevni red na početku nove sjednice 18. rujna, Vlada ima rok od osam dana da odgovori na zahtjev za smjenom ministra, a Hrvatski sabor rok od 30 dana da to raspravi.

- Hoće li to biti krajem tog roka ili ranije vidjet ćemo - kazao je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je novinarima da nije iznenađen takvom raspletom.

- Očito im se nigdje ne žuri, probili su apsolutno sve rokove za dvostruko više vremena i sad očito će uzeti još 30 dana. Već je bilo vidljivo da kada Ustavni sud kaže da  ne može sam napraviti vlastitu sjednicu jer su im njihovi članovi na odmoru, sve je bilo jasno kako će završiti, rekao je Petrov.

Predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk brine, pak, odgovor Ustavnog suda koji, kako smatra, nije obrazložio svoju odluku na logičan način.

- Nemam problem s time da oni ocijene kako nije trebalo sazvati izvanrednu saborsku sjednicu, ali me brine da nisu obrazložili što znači datum podnošenja, kada počinju teći rokovi, kada završavaju rokovi i što to konkretno znači u drugom slučaju, kazao je Bauk.

I predsjednik HSS-a Krešo Beljak tvrdi da se odugovlači s raspravom o opozivu ministra Kujundžića, a ujedno je zazvao raspisivanje izbora.

- Mislim da bi trebalo raspisati izbore i da ova farsa koja traje već neko vrijeme nema veze s voljom birača, izjavio je Beljak u Saboru.

Pokretanje videa...

00:28

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu