Obavijesti

News

Komentari 37

Sabor danas odlučio: Roditelji njegovatelji i dalje, nakon smrti djeteta, idu na burzu rada

Sabor danas odlučio: Roditelji njegovatelji i dalje, nakon smrti djeteta, idu na burzu rada

U Saboru se danas glasalo o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi kojemu će prisustvovati roditelji njegovatelji.

VIDEO

Saborski zastupnici danas glasaju o nizu zakona koje je HDZ najavljivao godinama.

Predsjednik Sabora je s 11 pogurao kao prvu prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi Anke Mrak Taritaš, koja traži da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta produži naknada za još šest mjeseci, a ne da odmah moraju na burzu rada. A plan glasanja je neuobičajeno izmijenio jer su na glasanje stigli i članovi Udruge Sjena i distrofičara sa svojom djecom kako bi s galerije gledali tko je pritisnuo crveni, a tko zeleni gumb.Članovi Udruge Sjena sa svojom su djecom sa saborske galerije pratili glasanje o prijedlogu Anke Mrak Taritaš.

HDZ i vladajuća većina ovaj prijedlog nisu podržali, ali su, stjerani u ćošak na ovoj osjetljivoj temi, uputili zaključak predsjedniku Sabora kojim se zadužuje Vlada da do ljetne stanke, dakle 15. srpnja, ipak u saborsku proceduru uputi svoj prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi s posebnim naglaskom na poboljšanje statusa i prava roditelja njegovatelja i njegovatelja te osnaživanje njihova položaja, između ostalog, i na tržištu rada, kao i olakšavanje njihove iznimno teške životne situacije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uključujući i kroz produljenje njihovog statusa nakon smrti djeteta s teškoćama u razvoju o kojem je brinuo roditelj njegovatelj i smrti osobe s invaliditetom o kojoj je brinuo njegovatelj - poručuju u zaključku. 

Oporba napustila glasanje jer vladajući nisu podržali pomoć roditeljima njegovateljima
Oporba napustila glasanje jer vladajući nisu podržali pomoć roditeljima njegovateljima

HDZ-ove vlade su povećavale naknade i dva-tri puta, u izradi je Zakon o inkluzivnom dodatku, kao i o osobnoj asistenciji, poručila je HDZ-ova Nada Murganić, bivša ministrica socijale i rada. 

- Vjerujte, riješit ćemo i ovo - dodala je, a oporbeni zastupnici joj uzvratili da roditelji njegovatelji više nemaju vremena čekati.

Vladino stajalište da se ovaj Zakon ne prihvati podržala su 76 zastupnika vladajuće većine - u glasanje se nije uključila SDSS-ova Dragana Jeckov

- Danas ste na krivoj strani povijesti i bit ćete po tome upamćeni - poručio je predsjednik Suverenista Marijan Pavliček nakon što su vladajući odbili prijedlog Mrak Taritaš. 

U glasanje zaključku vladajuće većine oporba se nije uključila pa je usvojen samo sa 77 glasa HDZ-a i partnera. Lijevi oporbeni zastupnici su potom izašli iz sabornice i nisu sudjelovali u daljnjem glasanju.

Podsjetimo, roditelji njegovatelji prema trenutnom zakonu, 24 sata nakon smrti svog djeteta, prisiljeni su ići na Zavod za zapošljavanje i prihvaćati poslove. Zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš predložila je izmjenu zakona koja bi proračun stajala između 150 do 250 tisuća. Promjena zakona značila bi da roditelji njegovatelji imali pravo na šestomjesečni period prilagodbe nakon što se dogodi tragedija i završi dio njihovog života u kojem su potpuno posvetili svoj život brizi o djetetu s invaliditetom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a