Obavijesti

News

Komentari 12

Sabor konstituiran, Luka Bebić je novi predsjednik

Sabor konstituiran, Luka Bebić je novi predsjednik
14

Bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks sljedeće četiri godine bit će njegov potpredsjednik. U šestom sazivu Sabora popriličan je broj novih lica

VIDEO

Posljednji put s mjesta predsjednika Sabora sve okupljene pozdravio je Vladimir Šeks koji će iduće četiri godine sjediti na mjestu potpredsjednika Sabora. Na konstituirajuću sjednicu stigao je predsjednik Stipe Mesić, mandatar Ivo Sanader, svi bivši i budući ministri, bivši potpredsjednici Sabora, predstavnici sudbene vlasti, religijskih zajednica i diplomatskog zbora te ostali dužnosnici. U šestom sazivu Sabora popriličan je broj novih lica, a na čelu će im biti Luka Bebić. U uvodnom obraćanju Šeks je rekao kako je prošli saziv Sabora bio najplodonosniji.
 - Bilo je i epizoda koje ćemo htjeti zaboraviti, ali iz njih moramo izvući pouke - rekao je Šeks.
Bebić je zastupnicima zahvalio na izboru. Istaknuo je kako ovo povjerenje koje su mu iskazali zastupnici sa svih strana obvezuje jer pred ovim sazivom stoji velika odgovornost. Dodao je kako će ovaj Sabor uvesti državu u europske integracije te da treba nastaviti izgradnju društva koje smo počeli osamostaljenjem. Pozvao je sve zastupnike da budu ponosni na svoju dužnost, ali i savjesni jer ona predstavlja najveću odgovornost u državi.
Nakog glazbene karijere, Miroslav Škoro (HDZ) zasjeo je u zastupničku klupu i nije skrivao uzbuđenje. Od novog saziva puno očekuje.
- Nadam se da će nam Bog svima dati pameti da u sazivu ovog Sabora odradimo najbolje što možemo za one koji su nas izabrali - poručio je Škoro.
Predstavnik romske manjine Nazif Memedi kazao je da je očekivao da će po prvi puta biti ovako.
- Ponosan sam i radostan i mislim da ću se uhodati jer je ovo veliki posao i obveza - kazao je Memedi.
U Saboru je bio i bivši HSP-ov zastupnik Miroslav Rožić. Došao je pozdraviti svoje sada bivše kolege. On se na izborima nije ni kandidirao, pa tako nije ni mogao biti izabran. Politikom će se baviti kao vijećnik u zagrebačkoj Skupštini. Ne isključuje mogućnost da će se vratiti 'visokoj' politici.
Došla je i bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović. Ona nije uspjela izboriti mjesto u Saboru, a za nju nije bilo mjesta ni među najbližim suradnicima mandatara Ive Sanadera. O svojoj budućnosti nije željela detaljnije govoriti. Poručila je tek da je njezina budućnost diplomacija.
Budući ministar zdravstva Darko Milinović rekao je da mu godi kandidatura za tu funkciju i da je to i iznimno odgovoran posao, jer zdravstveni sustav u idućih godinu dana mora proći veliku reformu.
 - Zdravstveni sustav u mnogim zemljama je vreća bez dna, a tako i u Hrvatskoj i na nama je da tu vreću zašijemo - rekao je Milinović.
Tijekom rasprave o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave šef SDP-a Zoran Milanović se dosađivao. Nezainteresirano je trljao oči, a izgledalo je kao da će svakog trenutka zaspati.
Od pet potpredsjednika Sabora izabrano je njih troje i to iz redova HDZ-a Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak te iz HSS-a Josip Friščić. Budući da se za dva potpredsjednička mjesta koja pripadaju oporbi SDP i HNS nisu uspjeli dogovoriti predložno je troje kandidata. Iz redova SDP-a kandidati su Željka Antunović i Neven Mimica, dok je HNS kandidirao Vesnu Pusić. Predsjednik kluba HDZ-a Andrija Hebrang predložio je da se glasanje o ta dva potpredsjednička mjesta odgodi, što je prihvatilo 90 zastupnika, 55 ih je bilo protiv, a pet suzdržanih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina