Obavijesti

News

Komentari 22

Sabor mijenja fiskalno pravilo: U recesiji ga ne mogu ispuniti

Sabor mijenja fiskalno pravilo: U recesiji ga ne mogu ispuniti
6

U Saboru su danas predstavljene izmjene Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Vlada ukida Zakon zbog nemogućnosti da ga se ispuni u uvjetima petogodišnje recesije

VIDEO

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac je u četvrtak saborskim zastupnicima predstavio izmjene Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Zbog nemogućnosti da ga se ispuni u uvjetima petogodišnje recesije, korigira se važeće fiskalno pravilo koje propisuje da se rashodovna strana proračuna godišnje mora umanjiti za jedan postotni bod BDP-a. 

To je pravilo doneseno u vrijeme Jadranke Kosor, a Vlada ga sad ukida, jer bi, kako tvrde, povećao deficit. Uz to, izmjenama se u zakon unosi i to da srednjoročno deficit ne smije biti veći od 3 posto BDP-a, a vanjski dug viši od 60 posto. Međugodišnje smanjenje strukturnog salda mora iznositi najmanje 0,5 posto BDP-a.

Kritike su odmah stigle iz klupa HDZ-a.

- Ne žele se vidjeti strukturni problemi. Ne želi se priznati da u Hrvatskoj itekako ima financijske krizu, ali je bankarski sektor svu krizu prebacio na realni sektor - smatra Marić. 

Lalovac ga je podsjetio na  čemu se temeljio model ekonomskog rasta prije gospodarske krize.

- Na financiranju niskogradnje, financiranju stanogradnje. Kad je taj dio završio, onda smo 2009. počeli graditi dvorane s kojima danas ne znam što ćemo, ali opterećuju proračun. Sve dvorane su na proračunima, plaćamo kamate, plaćamo glavnice. To je bilo 2009. Prije toga su bila cestogradnja, niskogradnja, visokogradnja - rekao je Lalovac.

Dalić prozvala Vladu, Jurjević se pobunio

Marinu Jurjeviću (SDP) zasmetalo je što Martina Dalić (HDZ) proziva Vladu zbog rasta deficita za dva posto.

- To je istina. No, je li to krivnja neke nesposobne Vlade, kao što govorite svi iz HDZ-a, ili se radi o nečem drugom? Što nam je HDZ ostavio kad je odlazio s vlasti? - zapitao se Jurjević te podsjetio kako je bivša Vlada ostavila javni dug, deficit od 63 milijarde, 2,8 milijardi rashoda.

- Gledamo li 2012. godinu ova je Vlada platila stare dugove, platila kamate i to je bio razlog deficita - rekao je Jurjević.

Dalić je rekla kako nema smisla odgovarati na Jurjevićevu repliku.

- Vi ste stariji čovjek, iskusan političar. Svakome je jasno čemu služi replika koju ste iznijeli i sve što ste nabrojali. Iz poštovanja prema vašim godinama neću odgovarati na ovu repliku - rekla je Dalić.

Predsjedavajuća Dragica Zgrebec poručila je kako nije u redu da diskvalificira nekoga po dobi ili bilo čemu drugome.

- Ne treba se ljutiti kad netko vrati istom mjerom - rekla je Zgrebec, a u pozadini se čula upadica Martine Dalić.

- Ja bih vratila istom mjerom, ali iz poštovanja prema kolegi Jurjeviću, ja to ne želim - odbrusila je Dalić.

Jurjević je ubrzo iskoristio priliku da joj vrati.

- Kao pravi džentlmen, opraštam kolegici Dalić sve što je izgovorila na račun mojih godina, zbog njezine mladosti i njezinog neiskustva - rekao je te dodao kako smatra da je bit porazgovarati o brojkama i argumentima, a ne lošim emocijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"