Obavijesti

News

Komentari 47

'Proračun bi trebalo poboljšati paketom ulaznica za prosvjed'

'Proračun bi trebalo poboljšati paketom ulaznica za prosvjed'
4

Okupljanja i prosvjedi trebali bi biti dopušteni između 8 i 22 sata za najviše 1500 ljudi na 10 metara od zgrade Vlade i Sabora, te 20 metara od Ustavnog suda

VIDEO

Saborski zastupnici su u 9.30 sati nastavili sjednicu raspravom o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o javnom okupljanju, kojim se ukida zabrana mirnih prosvjeda na zagrebačkom Markovu trgu.

Okupljanja i prosvjedi bili bi dopušteni između 8 i 22 sata od 15. srpnja, a broj sudionika ograničit će se na 1500. Isto tako, na primjereno označenom prostoru sudionicima će pristup biti ograničen na 10 metara od zgrada Sabora i Vlade, kao i na 20 metara od zgrade Ustavnog suda. 

Ljudima s invaliditetom i teškoćama u kretanju trebao bi se osigurati pristup Markovu trgu kroz Radićevu ulicu i Kamenita vrata. 

"Smiju li prosvjednici na Trg svetog Marka uspinjačom?"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Laburist Dragutin Lesar prisjetio se povijesti 'zabranjenog grada'.

- Od apsolutne slobode okupljanja i prosvjedovanja na Markovu trgu, preko onih kaveza, slijedila je apsolutna zabrana, koja je na prijedlog Ive Sanadera u Saboru izazvala velike polemike - prijestio se Lesar te se zapitao kako će invalidi i oni koji se teško penju doći na Markov trg s obzirom da je zakonom striktno određen smjer kretanja, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera.

- Gospodine ministre, smiju li doći uspinjačom? - pitao je Lesar. Dodao je kako će Klub Hrvatskih laburista podniejti dva amandmana, vezano za ograničavanje vremena i smjer kretanja posebice invalida.

Sobol: Bivša vlast si je htjela osigurati mir pod prozorima

Gordana Sobol (SDP) rekla je kako si je bivša vlast izmjenama ovog zakona zapravo osigurala mir pod svojim prozorima. Prisjetila se kako su prosvjednici prije desetak godina kampirali na Markovu trgu.

- Tadašnja opozicija itekako je tu činjenicu zloupotrebljavala i manipulirala, a čim su zasjeli na vlast, brzo su ukinuli mogućnost da se i u manjim skupinama dođe na Markov trg - rekla je Sobol. Na njezino izlaganje, javio se Josip Đakić.

- Netočno je da je tadašnja oporba manipulirala policajcima, koji su prosvjedovali na Markovu trgu. To je netočno i ti policajci su bespravno otpušteni iz službe - rekao je Đakić te zaključio kako se radilo o manipulaciji vladajućih.

Grubišić: Ovaj zakon je demokracija na kapaljku

Boro Grubišić (HDSSB) predložio je da se proračun poboljša paketom ulaznica za prosvjed. Zaključio je kako je apsurd što se raspravlja isključivo o Markovu trgu.

- Kultno je postalo okultno. Zabranjeni grad, kao onaj u Pekingu - rekao je Grubišić te dodao kako postoji mogućnost da prosvjednici na Markovu trgu ostanu i tijekom noći. 

- Gospodin Mamić izmislio je onaj paket Real-Lyon-Ajax pa bi mogli za tri okupljanja na Markovu trgu također prodati paket ulaznica kako bi se građani unaprijed osigurali da mogu doći prosvjedovati - rekao je Grubišić i dodao kako je ovaj zakon demokracija na kapaljku.

Zaključio je kako u naziv Zakona treba dodati na Markovu trgu, jer je to isključivo lokacija o kojoj se u zakonskom prijedlogu govori.

- Na trgu, kako netko reče, kultnom mjestu hrvatske povijesti, koji je od 2005. okultno mjesto, zapravo skriveno od naroda, zabranjeni grad, kao onaj u Pekingu. Određeni napredak je, ali nedovoljan - rekao je Grubišić te dodao kako postoji mogućnost da prosvjednici na Markovu trgu ostanu i tijekom noći.

Burić Jurjeviću: Nemojte vi nama držati lekciju o diletantima

Marinu Jurjeviću (SDP) zasmetalo je što HDSSB-ovci kažu kako se ništa nije promijenilo.

- Prosvjedi se dozvoljavaju, a prije su bili zabranjeni. Jao nama kad se neki zastupnici ponašaju kao članovi diletantske skupine - rekao je Jurjević te izazvao Dinka Burića (HDSSB).

- Nemojte vi nama držati lekciju o diletantima. Ne znam kad ste zadnji put rekli nešto pametno - rekao je Burić. U sabornici je iznenada zavladala buka. Predsjedavajući Milorad Batinić izrekao je opomenu Jurjeviću, a potom jedva dozvolio don Ivanu Grubišiću da dođe do riječi. Batinić je danas podjelio šest opomena što inače nije praksa.

- Ovo je jedna kozmetika s obzirom na mjesto okupljanja. Pustimo neka institucije rade svoj posao, a prosvjednici imaju Trg bana Jelačića da se tamo okupljaju. Osim toga stariji se teško mogu popeti na Markov trg - zaključio je Grubišić.

Brkić: Ovim zakonom je ugrožena sigurnost građana

Milijan Brkić (HDZ) zaključio je kako je ovim zakonom ugrožena sigurnost građana i institucija na Markovu trgu te da će Klub HDZ-a zbog toga biti suzdržan.

- Zakon o javnom okupljanju u ovom je obliku donesen 2005., a donijela ga je Vlada pod vodstvom HDZ-a. Sve kritike tada vladajućem HDZ-u išle su u smjeru kako nam je cilj bio ustoličiti se na Markovu trgu i osigurati mir pod svojim prozorom. Sad smo oporba, sad je to prozor Kukuriku koalicije na čelu s SDP-om. MIšljenja sam da nije bitno čiji je prozor. Bitna je sigurnost građana i jesu li zakoni, koje donosimo, provedivi i tehnički normirani - rekao je Brkić. Kao još nekoliko zastupnika prije njega istaknuo je kako je ovaj prijedlog zakona bio predizborno obećanje Kukuriku koalicije.

- Možda bi za hrvatske građane bilo bolje i sigurnije da ni ovo obećanje ne ispune - zaključio je.

Glasovanje za početak Vujčićeva mandata nije bilo jednoglasno

Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Saboru je predložio da 8. srpnja počne mandat Borisu Vujčiću. Taj prijedlog nisu prihvatili jednoglasno. Protiv su bili Laburisti i HDSSB-ovci. Smatraju da Vlada ne bi smjela prejudicirati kakvu će Sabor odluku donijeti, a prigovorili su i na načinu na koji je Željko Rohatinski smijenjen. HDZ je podržao zakon. Jedino je Dujomir Marasović (HDZ) bio suzdržan.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...