Obavijesti

News

Komentari 48

Sabor: O legalizaciji konoplje je potrebna šira javna rasprava...

Sabor: O legalizaciji konoplje je potrebna šira javna rasprava...
1

Od konoplje se mogu proizvoditi mnogi proizvodi kao što su gorivo, papir, građevinski materijal i niz medicinskih preparata, kazao je Branimir Bunjac te dodao kao je ona tradicionalna hrvatska biljka

VIDEO

Legalizacija konoplje je kompleksan tema i zahtjeva široku javnu raspravu, poručili su u četvrtak u Saboru i vladajući i oporba odbijajući prijedlog Kluba Živog zida i SNAGA-e da se legalizira konoplja u poljoprivredne, medicinske i rekreativne svrhe.

Živi zid predlaže da se izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga omogući proizvodnja konoplje u poljoprivredne svrhe u potpunosti, da se koristi cijela biljka, te da se omogući upotreba konoplje u medicinske svrhe za liječenje, kao i za rekreativne svrhe.

Koga vi to je***e? U sabornici više posjetitelja od zastupnika
Koga vi to je***e? U sabornici više posjetitelja od zastupnika

Od konoplje se mogu proizvoditi mnogi proizvodi kao što su gorivo, papir, građevinski materijal i niz medicinskih preparata, kazao je Branimir Bunjac (Živi zid) predstavljajući prijedlog naglasivši da je konoplja tradicionalna hrvatska biljka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Za legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe potrebna je šira javna rasprava", kazao je Ivan Ćelić (Klub HDZ) upozorivši na negativne posljedice konzumiranja marihuane na zdravlje.

Predloženim izmjenama, dodao je, Hrvatska bi postala prva država u Europskoj uniji koja koja dopušta upotrebu marihuane u rekreativne svrhe.

Bez objašnjenja: Glasovanje u Saboru prebačeno na četvrtak
Bez objašnjenja: Glasovanje u Saboru prebačeno na četvrtak

Siniša Varga (SDP) najavio je da će Klub SDP-a o prijedlogu glasovati suzdržano no pozdravlja poticanje rasprave o toj temi. Slaže se i da je za upotrebu marihuane u rekreativne svrhe potrebna široka javna rasprava, a istog je stajališta i Božica Makar (HNS) koja kaže da je je riječ o kompleksnoj problematici.

Tomislav Saucha (NZ) u raspravi je pak priznao da povremenu konzumira marihuanu založivši se za njezinu legalizaciju. "Ja sam probao to više puta, ne jednom i mogu reći da to koristi tu i tamo. Volio bih da kad mi se to zaželi da ne moram ići kod nekoga tko zna nekoga pa da kupim nešto što nemam pojma što sam kupio", kazao je.

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja u petak.

Grmoja: "Izvješće o radu Imunološkog ima sve elemente krimića" 

Izvješće o radu Istražnog povjerenstva za Imunološki zavoda ima sve elemente krimića koji vjerojatno nikada nećemo gledati, ustvrdio je u četvrtak Mostov zastupnik Nikola Grmoja u saborskoj raspravi u kojoj su izvješće podržali svi klubovi zastupnika.

"Tih 110 stranica nisu običan i dosadan birokratski materijal. Riječ je prije o trileru koji bi, uz malu doradu Državnog odvjetništva, mogao postati i vrlo zanimljiv krimić, no vjerojatno taj krimić ipak nećemo nikada gledati", izjavio je Grmoja.

Zastupnici u Saboru rad počeli stanakama zbog Agrokora
Zastupnici u Saboru rad počeli stanakama zbog Agrokora

 Dodao je da su svi elementi za dobar "pretvorbeno privatizacijski krimić" prisutni u Izvješću o Imunološkom zavodu, kao što su strateško poduzeće, pretvorba, epruvete virusnih sojeva vrijedne stotine milijuna kuna, niz ministara, ravnatelja HZZO, tranzicijskih direktora, financijskih savjetnika i gradonačelnika glavnog grada.

 "Svi elementi za dobra krimić nalaze se u izvješću ali se pravimo da se to nije dogodilo", rekao je Grmoja, izrazivši bojazan da je priča o Imunološkom zavodu završena kao  niz drugih priča o provedbi i privatizaciji.

Istražno povjerensto za Imunuloški zavod utvrdilo loše i neodgovorno upravljanje

 Predsjednik Istražnog povjerensta za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako je povjerenstvo utvrdilo cijeli niz slučajeva lošeg i neodgovornog upravljanja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda kojima je prouzročena financijska, reputacijska i kadrovska šteta.

 Povjerenstvo je radilo u otežanim uvjetima zbog slabog dolaska članova na sjednice te termina zasjedanja u vrijeme lokalnih izbora i ljetne saborske stanke, istaknuo je.

 "Tragedija koju je proživljavao Imunološki zavod pa i sadašnje stanje, iako se naziru svjetliji dani ulaskom Grada Zagreba, je kombinacija lošeg upravljanja, korupcije i nejasne politike države", kazao je Sinčić, dodavši da su svi nalazi povjerenstva proslijeđeni DORH-u.

 Nabrajajući niz slučajeva lošeg i neodgovornog upravljanja resursima Imunološkog, katastrofalne ugovore koje su sklapali direktori, plaćene a neostvarene projekte Sinčić je naglasio da je Imunološkom nanesena višemilijunska šteta.

 Grozdana Perić (HDZ) potvrdila je da su se u Imunološkom tijekom 30 godina događale određene negativne radnje, da se nije razmišljalo o unapređenju proizvodnju, o ulaganju u opremu, da se devastiralo kadrovski, međutim ističe kako je sada važno da se obnovi proizvodnja i na taj način spasi  Imunološki.

 Za Silvana Hrelju (HSU) izvješće je "antologija hrvatske gluposti" i pokazuje, kako je kazao, da ne znamo cijeniti ono što stvorimo odnosno da samo talentirani uništiti sve što vrijedi. Što se tiče obnove proizvodnje nije optimističan jer, kaže, stručnjaci koji su to radili većinom su otišli, a oprema za proizvodnju vode za injekcije vrijedna milijun dolara leži u Brezju neraspakirana.

 Imunološki je neprocjenjiva ustanova i nevjerojatno je da smo dopustili da propadne, istaknuo je Branimir Bunjac (Živi zid).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina