Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Sabor o poboljšanju uvjeta na poslu za trudnice, kao i dojilje

Zastupnici su zasjedanje nastavili raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti na radu kojim bi se trebali poboljšati sigurnost i zdravlje trudnih, ali i radnica koje doje

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
10 komentara

Zastupnici u Hrvatskom saboru zasjedanje su u četvrtak u 9.30 sati nastavili raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti na radu. Sukladno direktivama EU ovaj Zakon propisuje poboljšanje sigurnosti i zdravlja trudnih radnica, kao i radnica koje su nedavno rodile ili doje na radnom mjestu. 

U tom smislu poslodavci će biti obavezni prilagoditi uvjete i mjesto rada te radnog vremena, a zdravlje i sigurnost žena zaštitit će i promjenom poslova. Tako te radnice neće smjeti raditi poslove koji ugrožavaju njihov ili život i zdravlje djeteta, a posljedica prilagodbe uvjeta i mjesta rada ne smije utjecati na plaću. 

Odluku o tome koji su poslovi odgovarajući, kao i o opasnostima ili štetnostima koje bi mogle utjecati na sigurnost radnica donosit će specijalist medicine rada.

- Ovu zemlju kosi bijela smrt. U svim velikim gradovima, u svim gradovima u urbanim sredinama posebno svake godine više ljudi umire nego što ih se rađa - upozorio je Petar Baranović (HNS). Stjepan Milinković (HDZ) zamjerio je Baranoviću što se nije posebno osvrnuo na žene u poljoprivredi, u ruralnim područjima. Baranović mu je odgovorio kako ne radi razliku između žena na ruralnim i urbanim područjima.

"Moja pokojna mater je bila poduzetnik, a poduzetnik sam i ja"

Đuro Popijač (HDZ) zamjerio mu je, jer je optužio privatni sektor i poduzetništvo za probleme demografije u RH.

- Pored svih optužbi koje je aktualna vlast i svi vi ovdje koji ovdje i zastupate aktualnu vlast pridružujete se dakle i dodajete još jednu optužbu na račun privatnog poduzetništva, a to je diskriminacija ženama, majkama, trudnicama i optužujete ih za demografiju. Zar vam nije bilo dosta u ovoj godini sve što ste učinili i sav ovaj nasrtaj koji ste učinili na privatno poduzetništvo i na gospodarstvo - pitao je Popijač te dodao kako nije protiv implementiranja svih onih obveza koje se odnose na zaštitu na radu, na zaštitu radnika i radničkih prava.

Baranović mu je brzo vratio.

- Moja pokojna mater je bila poduzetnik i ja sam poduzetnik, kao takav sam došao u politiku. Svoj prvi pečat sam otvorio s 19 godina i isplatio prve plaće zaposlenicima. To ne morate znati, ali ste naravno u svojoj maniri podmetanja namjerno izgleda prečuli i previdjeli da sam govorio o dijelu poduzetnika - opravdao se HNS-ovac.

Umjesto o zaštiti na radu, raspravljali o televiziji

Umjesto  Umjesto o zaštiti na radu, rasprava je ubrzo otišla u krivom smjeru - raspravljalo se o tome tko se u raspravu uključuje dok traje prijenos sjednice na HRT-u, a tko tijekom cijelog dana, i nakon što prijenos prestane. Sve je počeo Silvano Hrelja govoreći u ime Kluba HSU-a.

- Ova rasprava dokazuje da je magična moć televizije. Da se raspravljalo sinoć poslije 20 sati o ovom zakonu rasprava bi vjerojatno bila završena za pola sata. Međutim, sada o pet članaka zakona raspravljamo već drugi sat - primijetio je Hrelja.

Dujomir Marasović (HDZ) to mu je zamjerio.

- Ne mogu reći da ste me povrijedili, ali ste me razočarali i rastužili. Dinamiku ove rasprave proglasili ste posljedicom naše želje da kažemo nešto na televiziji. O čemu vi govorite? Je li vama išta jasno? Ovo je tema toliko važna, ovo je conditio sine qua non hrvatskog naroda i hrvatsko društva - poručio je Marasović. Sličnog je mišljenja bio i Stjepan Milinković, koji je malu prisutnost zastupnika u sabornici u kasne sate pripisao manjku koncentracije.

Hrelja je potom, u svoju obranu, iznio Marasovićevu statistiku.

- Gledao sam vašu statistiku. Vi niste imali nijednu raspravu izvan televizijskog prijenosa. Dakle, to potvrđuje ono što sam rekao - zaključio je Hrelja.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message