Obavijesti

News

Komentari 6

Sabor raspravlja o knjižnicama te o oporbenim prijedlozima

Sabor raspravlja o knjižnicama te o oporbenim prijedlozima
1

Konačnim zakonom o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti uređuje se sadržaj knjižnične djelatnosti te vrste knjižnica, uvjeti za osnivanje knjižnica, Upisnik knjižnica, statusne promjene i prestanak rada knjižnica

VIDEO

Hrvatski sabor u petak će raspravljati o dva vladina zakonska prijedloga, o knjižnicama i o zaštiti "zviždača", kao i o dva oporbena prijedloga, Mostovom prijedlogu zakona o Državnom sudbenom vijeću, te izmjenama Zakona o šumama koje su predložili zastupnik Ivan Lovrinović i HSS, dok uobičajenog glasovanja neće biti.

Konačnim zakonom o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti uređuje se sadržaj knjižnične djelatnosti te vrste knjižnica, uvjeti za osnivanje knjižnica, Upisnik knjižnica, statusne promjene i prestanak rada knjižnica.

U prvom čitanju oporba je najčešće problematizirala način izbora ravnatelja knjižnice, tvrdeći da zakon omogućuje da ravnatelj bude bilo koje struke, kao i da se zakonom predviđa privatizacija javnih knjižnica. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odlučno je te tvrdnje odbacila.

Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, kako navodi predlagatelj, želi se ojačati pravna zaštita prijavitelja nepravilnosti i podići javnu svijest građana o nužnosti podnošenja prijava nepravilnosti radi zaštite javnog interesa. Predviđena je zaštita zviždača ne samo u tijelima javne vlasti nego i kod privatnih poslodavaca te načini njihove zaštite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na dnevnom redu u petak je i prijedlog izmjena Zakona o šumama zastupnika Ivana Lovrinovića i Kluba HSS-a kojima se želi omogućiti zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima te provođenje pašarenja kao elementa smanjenja opasnosti od požara.

Glavni ciljevi Mostovog prijedloga zakona o Državnom sudbenom vijeću su povećati učinkovitost i transparentnost u radu Vijeća, kao i objektivnost prilikom imenovanja sudaca te uspostaviti novi sustav ocjenjivanja rada sudaca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina