Obavijesti

News

Komentari 9

'Odradite odbore, nije čudno kako nas javnost doživljava'

'Odradite odbore, nije čudno kako nas javnost doživljava'
12

Molim da se odbori odrade, Vlada je poslala cijeli niz odluka koje ne mogu doći na dnevni red jer nisu prošli odbore. Mogu ih i bez toga staviti na dnevni red, ali neću, rekao je Reiner

VIDEO

Hrvatski sabor u četvrtak je zasjedanje započeo već uobičajenom stankom koju su zatražili klubovi HNS-a, HSP-a i HSS-HDS-a.

I dok je HNS stanku tražio zbog problema prijevoza srednjoškolaca, a HSP AS zbog agrarne politike, zbog aktualne političke situacije stanku je jutros zatražio tek Klub HSS-HDS.

Goran Dodig iz stranke HDS, koja je dio Domoljubne koalicije, u Saboru je tražio stanku zbog trenutne političke situacije. 

- Od početka ovog Sabora bilo je puno problema. Razmišljao sam od kuda je to tako. Nisam našao ono što se zove kulturom demokracije, za to okvirljujem sve nas skupa. Ušli smo u zamku iz koje nismo u stanju izaći. Nedopustivo je da se u Saboru traže poslovničke nedorečenosti da Sabor ne bi funkcionirao. Priv put kad sam se suočio da se razbija većina mislio sam da je to nedopustivo - govorio je Dodig, a u sabornici je nastala buka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ubacio se predsjednik Željko Reiner. 

- To je pitanje kućnog odgoja dobacivati nekome dok govori - kazao je Reiner. Dodig je nastavio. 

- Svjedoci smo da je Sabor pred raspuštanjem, svjedoci smo da su zastupnici sebi dali za pravo da sude, a Sabor nije sudnica. Nije dopustivo da bilo tko kaže da je netko lopov. Sabor nije mjesto gdje se mogu iznositi svoja razmišljanja koja su utemeljena na indicijama iz medija da bi se na tome donosili zaključci koji prerastaju u opću histeriju. Sabor nije poligon gdje bi mogli raditi što hoćemo i gdje ćemo ispijati kavu za četiri kune - zaključio je Dodig. 

Reiner: Molim da dolazite na sjednice saborskih odbora

Predsjednik Sabora Željko Reiner na sjednici je upozorio zastupnike da se pojavljuju na sjednicama saborskih radnih tijela. Predsjednike odbora pozvao je da sazivaju sjednice odbora, a članove da se pojave na tim sjednicama. 

- Ja znam da se svima sviđa ova pozornica (sabornica), ali temeljni posao je u odborima. Nekoliko odbora u zadnje vrijeme nije imalo kvorum. Ja lijepo molim sve kolege, ne obazirući se iz koje su stranke, to je naša obveza. I nemojmo se čuditi kad nas javnost doživljava kako nas doživljava. Molim da se odbori odrade, Vlada je poslala cijeli niz odluka koje ne mogu doći na dnevni red jer nisu prošli odbore. Ja ih mogu i bez toga staviti na dnevni red, ali neću - rekao je Reiner. 

Cijeli niz odluka o kojima Reiner govori zapravo se većinom odnosi na zakonske prijedloge koji se odnose na usklađivanje s EU. 

Od početka ovog saziva Sabora sjednice radnih tijela teško se uspjevaju održati. Isprva je bilo slučajeva u kojima su sjednice propadale zbog toga što ministri nisu mogli doći, a zamjenici im tada još nisu imenovani. No, i nakon toga sjednice su propadale iz raznih razloga. Sada je situacija takva da oporba odbija otići na dio odbora, a upravo kako bi ukazala na to da je vladajuća većina neodrživa i da bez oporbe nema kvoruma. 

'Fond branitelja gubi dobit i imovinu'

Saborski zastupnici u četvrtak su, raspravljajući o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2014., izrazili zabrinutost što Fond gubi dobit i imovinu, a pripisali su to činjenici da mu vlade ne uplaćuju 7 posto dionica od privatizacije poduzeća, no ovisno o poziciji kojoj pripadaju, različito tumače koja je vlada za to kriva.

Đakić (HDZ): Ako se ovako nastavi, Fond će propasti

Posebno kritičan prema poslovanju Fonda u 2014. bio je HDZ-ov Josip Đakić koji upozorava da je, ako se nastavi s takvim radom, Fond osuđen na propast. Ukoliko u Fondu neće biti novih dionica, a protekle četiri godine po tom se pitanju nije dogodilo ništa, Fond će silaznom putanjom kao što pokazuje izvješće, kaže zastupnik.

Ukupna dobit Fonda u 2014. iznosila je 37 milijuna kuna, deset milijuna manje nego godinu prije, pokazuje Izvješće o poslovanju koje je podnio Upravni odbor Fonda. Kao i ranijih godina, Upravni odbor je trećinu dobiti namijenio razvojnim, socijalnim i humanitarnim mjerama poboljšanja statusa branitelja i članova njihovih obitelji, kaže član Upravnog odobora Fonda Ivica Tolić.

Gotovo 33 milijuna kuna uplaćeno je Fondu za stipendiranje djece hrvatskih branitelja, a pet milijuna Zakladi hrvatskih branitelja. Isplaćeno je oko 7.000 stipendija djeci smrtno stradalih ili nestalih branitelja te HRVI.

Predrag Matić (SDP), koji je 2014. bio ministar branitelja, tumači da u portfelju Fonda nema novih poduzeća, jer je još 2010. tadašnja Vlada promijenila zakon i umjesto obveze uvela mogućnost da se braniteljima daje 7 posto. Branitelji tada uopće nisu reagirali, nije bilo prosvjeda, šatora, plinskih boca, kaže Matić i dodaje kako se isto dogodilo i kod privatizacije Končara. "I Konačar ode, a braniteljskih 7 posto ostaje zaboravljeno", primjećuje zastupnik.

Ivan Šuker (HDZ) odgovara mu kako je bivša Vlada itekako iskoristila spomenutu promjenu zakona, a da on kao ministar branitelja ni riječi nije rekao kad je donesena "čudna odluka" o privatizaciji Croatia osiguranja.

Mostov Ivan Lovrinović navodi da je privatizacijom Croatia osiguranja proračun izgubio 3,4 milijarde kuna, pa poziva kolege da se zamisle što se moglo s 500 milijuna ili milijardu kuna da su ih branitelji dobili.

SDP: Fond je izgubio 800 milijuna kuna prodajom Ininih dionica MOL-u

SDP-ovi zastupnici uzvraćaju da je Fond izgubio 800 milijuna kuna prodajom Ininih dionica MOL-u.

"Da tada nije prodano 7 posto dionica Ine iz portfelja Fonda, MOL u ovom trenutku ne bi imao 48, nego 41 posto, a Hrvatska bi imala, ne 44, nego 51 posto vlasništva u hrvatskoj industriji nafte", rekao je SDP-ovac Gordan Maras.

Drugačiji pogled na prodaju Ine imaju HDZ-ovi zastupnici. "Žalosno je da Matić ne zna da je 25+1 dionicu prodala vlada Ivice Račana", kaže Đakić.

Marić (HDZ): SDP asfaltirao cestu za gubitak Ine

"Ne postoji nigdje u svijetu slučaj da dioničar s 25 posto+1 dionicom ima potpunu kontrolu nad upravljanjem", odgovara Goran Marić (HDZ) i poručuje da je SDP-ova Vlada "projektirala i asfaltirala" cestu za gubitak Ine.

Marić opetuje i da Vlada nije smjela odlučivati o prodaji Croatia osiguranja, po zakonu je to smio učiniti samo Sabor što je, kaže, utvrdila i državna revizija.

Odgovornima za sadašnje stanje Mostov Miro Bulj označava "političke elite", nikako branitelje koji "mogu prosvjedovati ili ne prosvjedovati". Zauzima se da se Fond sačuva i možda uloži u Imunološki zavod i zaštite nacionalni interesi.

Demo (BM 365): Tražit ćemo maksimalnu istragu oko upravljanja Fonda

I Miodrag Demo (Klub BM 365) "slušajući i lijeve i desne" zaključuje kako se sva koplja lome na braniteljima. Pita tko će podnijeti odgovornost što je Fond u minusu, što je, praktično napravljen "zločin" nad njim. Kako se time upravljalo, pita Demo i najavljuje da će njegov Klub tražiti "maksimalnu istragu" oko upravljanja Fonda, te se zauzeti da Fondom upravljaju stručnjaci i "oplemenjuju ga".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag