News

Komentari 16

Sabor u četvrtak o proračunu i prijedlogu zakona "lex šerif"

Sabor u četvrtak o proračunu i prijedlogu zakona "lex šerif"

U četvrtak očekuje se i rasprava o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi za koje vladajući tvrde kako će doprinijeti većoj političkoj stabilnosti dok su ga kritičari prozvali 'lex šerif'

 Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o izvršenju državnog proračuna i primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2017. godine, raspravom o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu te projekcijama za 2018. i 2019.

Prijedlogom rebalansa ovogodišnje proračuna ukupni će prihodi iznositi 122,45 milijardi kuna, a rashodi se smanjuju za 1,6 milijardi na 126,8 milijardi kuna. Prijedlogom proračuna za 2018. predviđaju se ukupni prihodi od 129 milijardi kuna što je za 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun, dok će ukupni rashodi iznositi 133,3 milijarde kuna ili 5 milijardi više. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, stoji u prijedlogu proračuna za 2018. godinu, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

U četvrtak očekuje se i rasprava o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi za koje vladajući tvrde kako će doprinijeti većoj političkoj stabilnosti dok su ga kritičari prozvali 'lex šerif' jer smatraju da se njime ozbiljno ugrožava demokracija na lokalnoj razini i znatno smanjuju ovlasti predstavničkih tijela. Tim zakonskim prijedlogom ukida se odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana i njihovog zamjenika ako u zakonom određenom roku predstavničko tijelo ne usvoji proračun.