Obavijesti

News

Komentari 611

Sad je naglo sposoban za rad: Ozdravio da postane ministar

Sad je naglo sposoban za rad: Ozdravio da postane ministar
3

Do 4. siječnja Crnoja je imao 'opću nesposobnost za rad' i najveća mirovinska prava. No naglo mu je postalo bolje kada su ga predložiti za ministra branitelja

VIDEO

Mijo Crnoja je sedam godina primao najvišu moguću invalidsku mirovinu jer je bio opće nesposoban za rad.

Priznao je to u intervjuu za Večernji list, ali također i da je ekspresno dobio prenamjenu u profesionalnu mirovinu. Razlika između te dvije invalidske mirovine je golema, prvenstveno u iznosu koji umirovljenik dobiva.

Patrik Macek/PIXSELL

- Ako je netko otišao u mirovinu kao opće nesposoban za rad, to znači da je u takvom stanju da baš ništa ne može raditi. Zato te mirovine i jesu najviše, pogotovo za branitelje s invaliditetom. Profesionalna mirovina znači da ne može raditi samo jednu vrstu posla zbog koje je umirovljen. Primjerice, vozač tramvaja ne može više voziti tramvaj, ali to ne znači da se ne može baviti nekim drugim zanimanjem. Druga stvar je što su braniteljima u nekim godinama dodjeljivane mirovine zbog opće nesposobnosti iako su još mogli raditi - objašnjava nam jedan stručnjak za radno pravo pod uvjetom da mu ne navodimo ime.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Crnoja je u intervjuu objasnio da su ga s 40 godina starosti otjerali u mirovinu 'iako je tada Hrvatskoj mogao najviše dati'. Opća nesposobnost mu je dodijeljena, kaže, na temelju posljedica rata. Iznos mirovine je inače tajan, a ni Crnoja ga dosad nije otkrio. Jasno je samo da je primao višu mirovinu jer je bio opće nesposoban za rad. I onda je, kad je već bilo poznato da će imati neku funkciju u novoj vlasti, odlučio da ipak može raditi.

- Kad su počeli pregovori oko mojeg ulaska u Vladu, 4. siječnja otišao sam kod svojeg liječnika opće prakse i podnio zahtjev da mi se opća nesposobnost ‘prevede’ u profesionalnu. Mirovina će mi biti manja, ali osjećam da još mogu dati svoj doprinos - rekao je Crnoja za Večernji. Dodao je i da je bio na komisiji te na procjeni radne sposobnosti.

- Opća nesposobnost mi neće moći biti vraćena - kaže.

Međutim, tako brza promjena stupnja invalidnosti je pravo čudo hrvatske birokracije. Crnoji su u 18 dana riješili ono za što običnim građanima treba najmanje dva mjeseca. Kako nam kažu upućeni, da bi se riješio takav zahtjev prvo treba proći povjerenstvo u Ministarstvu branitelja, pa posebnu jedinicu za vještačenje u Zavodu za profesionalnu rehabilitaciju.

- U najboljem slučaju, to traje inače od 60 do 90 dana. Ali u sustavu postoji zastoj zbog starih neriješenih predmeta. Sve se zna razvući i na šest mjeseci - kaže nam izvor upućen u vještačenja.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nam nije mogao zbog zaštite podataka odgovoriti o detaljima poput visine Crnojine mirovine te načina njezina stjecanja.

Robert Anić/PIXSELL

Ovo su svi grijesi ministra Crnoje:

1. Opće nesposoban za rad, ali ne i za rad kao ministar

Sedam godina je ministar primao maksimalnu mirovinu jer je bio opće nesposoban za rad. To znači da ne može ništa raditi. Opća nesposobnost se dodjeljuje najtežim slučajevima. Prije nego što je postao ministar, Crnoja traži i dobiva umanjenje invaliditeta kako bi mogao biti na čelu ministarstva.

2. Ne želi vratiti zemlju iako krši ugovor

Ima stan u Zagrebu, ali je dobio i zemlju za kuću u Samoboru. Ne želi je vratiti iako to nalaže ugovor ako ne izgradi kuću.

3. Kredit od 56.000 eura nije vratio ni napravio kuću

Preko Ministarstva branitelja dobio je 2009. kredit od 56.000 eura za gradnju kuće. Iako je nije napravio, tvrdi da s novcem može što želi jer je njegov. Bivši pomoćnik ministra kaže da ga je bio dužan vratiti novac ako u godinu dana ne počne gradnju.

4. Je li muljao i na prirezu?

Nije otkrio je li, dok je bio zaposlen, plaćao prirez u Zagrebu gdje živi ili u Samoboru gdje se prijavio. Ako je u Samoboru, počinio je kazneno djelo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 611
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag