Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SAD je pokrenuo istragu o francuskom digitalnom porezu

Sjedinjene Države pokrenule su istragu o francuskim planovima o uvođenju poreza na digitalne usluge, izražavajući bojazan da novi namet cilja baš na američke kompanije.

0 komentara

Predloženi porez od tri posto na godišnje prihode kompanija koje pružaju usluge potrošačima u Francuskoj trebao bi zahvatiti samo najveće tehnološke kompanije a upravo su na tom području američke kompanije globalni lideri, navodi se u priopćenju ureda američkog predstavnika za trgovinu Robert Lighhizera.

- SAD strahuje da porez na digitalne usluge, za koji se očekuje da će sutra (u četvrtak - op. ur.) biti usvojen u Francuskom Senatu, nepravedno cilja na američke kompanije, naglasio je Lighhizer u priopćenju.

Po njegovim je riječima istragu zatražio američki predsjednik Donald Trump.

Ured će organizirati višetjednu javnu raspravu i saslušati mišljenja stručnjaka o toj temi prije no što sastavi konačno izvješće s preporukama o mogućim protumjerama.

Francuska je vlada javno odbacila tvrdnje da porez cilja na američke kompanije.

- Smatramo da je (porez) potpuno u skladu s međunarodnim sporazumima. Zemlje su suverene kada je u pitanju porezna politika. Stoga smatramo neprimjerenim koristiti trgovinu kao instrument za napad na suverenu zemlju, kazao je u četvrtak izvor u francuskom ministarstvu financija.

Francuska je vodeći zagovornik digitalnog poreza u Europskoj uniji, a skupinu njegovih protivnika predvode Irska i skandinavske zemlje.

SAD pak želi da se smjernice o oporezivanju tehnoloških tvrtki dogovore u ekonomskom forumu 20 vodećih gospodarstava svijeta G20, što podupire i Google.

(mz)

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message