Obavijesti

News

Komentari 244

Austrija: 7000 povratnika iz Hrvatske prijavilo se na besplatno testiranje na koronu

Austrija: 7000 povratnika iz Hrvatske prijavilo se na besplatno testiranje na koronu
4

U Hrvatskoj je 199 novozaraženih korona virusom. Dok Bosna i Hercegovina bilježi porast zaraženih s više od 200 slučajeva, Srbija ima pozitivan pad. U toj zemlji zabilježeno je 109 novooboljelih

NAJBITNIJE VIJESTI 

Jučer u Hrvatskoj 85 novih slučajeva >>> više pročitajte ovdje 
Pripremaju se mjere za jesen >>> više pročitajte ovdje 
Korona u Saboru >>> više pročitajte ovdje 
Kreće lov na cjepivo >>> više pročitajte ovdje 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.00

Brnjac: Očekujemo da bi Austrija mogla promijeniti mišljenje

Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da umjesto stavljanja cijele zemlje na epidemiološku crvenu listu, uvede tu mjeru samo za određene dijelove Hrvatske, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je u utorak kako očekuju da bi Austrija mogla promijeniti mišljenje.

 Ministrica je večeras u 'Temi dana' Hrvatske televizije (HTV) komentirala odluku Austrije da povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju, kao i razmišljanja Slovenije o uvođenju karantene ovog vikenda za sve povratnike iz Hrvatske.

Brnjac: Ništa nije prepušteno slučaju

 Ministrica turizma i sporta istaknula je kako ništa nije prepušteno slučaju te da redovito razmjenjuju informacije i kontaktiraju sa slovenskim kolegama, daju im transparentne podatke o brojkama po županijama, kako bi mogli vidjeti da nisu sve hrvatske županije u istoj situaciji, odnosno da ih samo dvije imaju porast broja oboljelih.

"Očekujemo da uzmu u obzir kakvo je stanje po županijama jer to su relevantni podaci i oni su upoznati s tim", rekla je Brnjac. Mislim da bi se mogla takva nekakva odluka s njihove strane i očekivati, dodala je.

Što se Austrije tiče, kaže, lista se revidira i mijenja se otprilike svaka dva tjedna.
"S obzirom na nove mjere Stožera očekujemo da bi i Austrija isto mogla promijeniti svoje mišljenje vezano uz Hrvatsku", rekla je Brnjac.

Upitana hoće li Hrvatska uzvratiti istim mjerama ministrica turizma poručila je da ne bi govorila o reciprocitetima.
Brnjac je rekla i da ima informaciju kako u hrvatskim hotelima nema niti jednog zabilježenog oboljelog jer se svi pridržavaju strogih epidemioloških mjera.

Dodala je da je broj turista oboljelih u Hrvatskoj zanemariv.
Ministrica je rekla  kako nam je pomoglo što smo autodestinacija. Istaknula je i da Dubrovačko-neretvanska županija u kolovozu bilježi sve bolje turističke rezultate, dodavši kako posebno vesele dobre najave aviokompanija za rujan i listopad.

Što se sportskih natjecanja tiče, rekla je Brnjac, ona će se sigurno održavati, ali Stožer je donio određene mjere - trećina gledatelja smije biti na tribinama, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a HNL je sam odlučio da neće imati gledatelja.

AUSTRIJA

U autu, na biciklu ili na konju možete se uvesti u 38 drive-in stanica za testiranje na koronu po čitavoj Austriji. Isto onako kako ste se navikli voziti u drive in-u po brzu hranu.

- Iskoristite priliku da vam se besplatno napravi PCR test u zračnoj luci, čak i ako nemate nikakvih simptoma – apelirao je kancelar Sebastian Kurz posebno na mlađu populaciju koja je većinom bez simptoma, ali opasna po starije osobe u svojoj blizini.

Prosječna dob novog vala inficiranih u Austriji je 23,5 godine. U Beču je grupa od 15 do 25 godina trenutno broj jedan. Više od dvije trećine novoinficiranih su mladi sa pozadinom posjeta zabavama na plažama.

U Austriji je u protekla 24 sata zabilježeno 286 novih infekcija, a Ministar zdravlja Rudolf Anschober tvrdi da je broj naglo porastao sa ljudima koji su se vratili sa odmora iz Hrvatske. Za besplatno testiranje na koronu, koje je osigurala Republika Austrija povratnicima sa odmora iz Hrvatske, za sada se prijavilo 7 000 osoba.

Austrija je uz Hrvatsku izdala upozorenje i za Balearske otoke, a mjere ne utječu na Kanarske otoke.

- U čitavoj Europi primjećujemo porast broja, sada se vidi "preokret trenda". Situacija u Španjolskoj posebno je zabrinjavajuća – rekao je Anschober za 24 sata.

Granična kontrola je povećana za 500 policajaca i 800 vojnika koji su u pratnji zdravstvenih radnika, posebno u pravcu Koruške i Tirola. Jučer je bilo oko 41.000 kontrola.

- Do sada je bilo milijun policijskih provjera, a potrebno je povećati "kontrolni pritisak kako bi ljudi vidjeli da se primjenjuje ono što je naređeno – rekao je za 24 sata Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

U Austriji se u karanteni trenutno nalazi više od 20.000 ljudi. Kazna za kršenje karantene iznosi 1.400 eura ako niste zaraženi, a ukoliko ste zaraženi podliježete kaznenom zakonu.

20.50

Libanon ponovo uvodi karantenu nakon porasta broja zaraženih

Libanonske vlasti su u petak ponovo uvele karantenu na više od dva tjedna nakon naglog porasta broja zaraženih novim koronavirusom.

Uvodi se i policijski sat od 18.00 do 6.00 sati po mjesnom vremenu, priopćilo je u utorak ministarstvo unutarnjih poslova dok zemlja dosad službeno ima ukupno 9.758 zaraženih, od kojih je 107 umrlo.

Međunarodna zračna luka u Bejrutu ipak će raditi uobičajeno, a četvrti u bejrutskoj luci poharane u eksploziji 4. kolovoza bit će isključene iz restriktivnih mjera, navodi isti izvor.

Radovi na raščišćavanju, obnovi i pružanju pomoći stanovništvu moći će se nastaviti u stradalim dijelovima grada.

Restriktivne mjere trajat će do 7. rujna.

U tom će razdoblju ministarstva i javne ustanove raditi s 50 posto osoblja, dodaje ministarstvo.

Libanon u posljednja dva tjedna bilježi rekordnu stopu zaraženih, a u ponedjeljak je drugi put prijavljen najveći broj oboljelih, 456 i dva smrtna slučaja.

Ministar zdravstva Hamad Hassan upozorio je da su bolnice u Bejrutu preopterećene pacijentima oboljelim od bolesti covid-19 i velikim brojem ozlijeđenih u eksploziji u luci. Zemlja je "na rubu ponora", rekao je.

Krajem srpnja libanonske vlasti su uvele privremenu karantenu u dvije faze, ali je druga poništena zbog razorne eksplozije u kojoj je poginulo 177 i ranjeno više od 6.500 ljudi.

Katastrofa dolazi u vrijeme nezapamćene gospodarske krize koja je i prije pandemije otežala rad bolnica u toj malenoj zemlji s više od četiri milijuna stanovnika.  

20.25

Poljski ministar zdravstva odstupio nakon kritika zbog odgovora na pandemiju

Poljski ministar zdravstva Lukasz Szumowski podnio je u utorak ostavku, što je druga ostavka u posljednja dva dana u ministarstvu zdravstva koje se suočava sa sve većom kritikom zbog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Szumowski je, zbog upravljanja pandemijom, bio u travnju političar s najvećim povjerenjem građana, ali su njegov imidž pogodili skandali povezani s kupnjom respiratora i maski.

Szumowski tvrdi da nije učinio ništa nepropisno.

"Želim vas obavijestiti da danas dajem ostavku. Odlučio sam da je vrijeme za to", kazao je na novinskoj konferenciji, dodajući da je prvotno planirao podnijeti ostavku ranije ove godine, ali je ostao na položaju kako vi vodio odgovor na korona krizu.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da će imenovati novog ministra do kraja tjedna.

U ponedjeljak je zamjenik ministra zdravstva Janusz Cieszynski također podnio ostavku.

Szumowski i Cieszynski suočili su se s pozivima na ostavku zbog neregularnosti prilikom kupnji maski i respiratora koji nisu stigli u zemlju.

U posljednjim tjednima porastao je broj zaraženih u Poljskoj, ponajviše zbog širenja koronavirusa među rudarima.

Ukupno je u zemlji s 38 milijuna stanovnika podvrđeno 57.876 slučajeva zaraze, dok je 1.896 osoba umrlo.

19.50

Merkel: Pridržavajte se pravila da očuvamo ekonomiju i da škole ostanu otvorene

Njemačka kancelarka u utorak je pozvala Nijemce da poštuju pravila, poput nošenja maski, uvedenih da bi se suzbila pandemija koronavirusa, kako bi škole mogle ostati otvorene te kako bi najveća europska ekonomija nastavila oporavak od karantene.  

Porast broja zaraženih u posljednjim tjednima alarmirao je neke virologe i političare u Njemačkoj, a Angela Merkel je jasno poručila da nije vrijeme za opuštanje.

"Dobra je vijest što je, ako se pridržavamo pravila, velik dio javnog života moguć", kazala je Merkel na putu u zapadnu državu Sjeverna Rajna-Vestfalija.

"Ako se brojke smanje možemo više otvoriti. Ako se ne smanje, ili se povećaju, moramo se zapitati što je potrebno činiti, a tada, u svakom slučaju, daljnje popuštanje mjera nije moguće", rekla je Merkel.

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je parlamentarcima da će "sezona karnevala", što se odnosi na niz događanja od 11. studenog do sredine veljače, biti otkazana zbog pandemije, rekao je izvor iz Bundestaga za Reuters.

Broj zaraženih u Njemačkoj relativno je malen u usporedbi s brojnim europskim zemljama, a ukupni broj porastao je u utorak za 1.390, objavio je Institut Robert Koch.

Ukupno je koronavirus potvrđen kod 225.404 osobe u Njemačkoj, dok je zabilježeno 9.236 smrtnih slučajeva.

Merkel je pozdravila strože mjere po pitanju nošenja maski u javnosti i u dućanima te je kazala da putnici iz rizičnih područja moraju pokazati negativan test na koronavirus ili ići u samoizolaciju.

"To nije regulacija koja je stvar izbora, već je obvezna", kazala je.

Merkel je ipak jasno ukazala da ne želi zaustavljati ekonomiju.

"Za nas su primarni prioriteti očuvanje ekonomskog života, što je više moguće, kao i zaštita poslova, zbog toga imamo programe podrške. Drugo, želimo da škole i vrtići rade", kazala je Merkel.

Komentari 244