Obavijesti

News

Komentari 97

Crna Gora ukinula policijski sat

Crna Gora ukinula policijski sat

Novom odlukom dozvoljen je promet između općina i vikendom, što je do sada bilo zabranjeno, te je dopuštena glazba uživo na terasama kafića od 19 do 22 sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.41

Brzi testovi na koronu za privatnu uporabu uskoro dostupni u Hrvatskoj

HALMED je u utorak zaprimio obavijest o stavljanju na tržište brzih testova kojima će građani sami sebi moći provjeriti prisutnost koronavirusa, a njihov dolazak u Hrvatsku očekuje se za desetak dana, javio je RTL.

"To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje kod osoba koje nisu profesionalci, pa je bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način", rekla je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić. 

Test će se moći kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, a njihova cijena će biti niža od 100 kuna. 

Član uprave Medike Jakov Radošević kazao je da se kod testova koji će se pojaviti testira prisutnost virusa na pljuvačku. Napomenuo je da postoje još dvije vrste testova, jedna testira sadržaj sluznice usne šupljine, a drugi nosa.

Najavljeni test je registriran u Njemačkoj, ali farmaceuti u Hrvatskoj očekuju i druge testove, rečeno je.

18.00

Španjolska od 20. svibnja Britancima ukida obvezu PCR testa za ulazak u zemlju

Španjolska od 20 svibnja planira ukinuti zahtjev koji nalaže da Britanci po dolasku u zemlju moraju predočiti negativni PCR test na koronavirus, pod uvjetom da stopa zaraze u Britaniji nastavi opadati, kazala je u utorak španjolska ministrica turizma. 

"Otvaranjem britanskog tržišta, Britanci će moći posjetiti Španjolsku", naglasila je Reyes Maroto nakon tjednog sastanka vlade, pruživši time nadu ugroženom turističkom sektoru. 

Planovi za ukidanje zahtjeva za PCR testove dio su šire revizije europskih propisa o neobaveznim putovanjima izvan EU-a, za koje je Maroto očekivala da će biti odobreni do 20. svibnja.

"Britanci bi nas mogli posjećivati od 20. svibnja nadalje bez PCR-a ako će stope incidencije biti ispod trenutno promatranog raspona, a on sada iznosi 50 slučajeva na 100.000 ljudi, rekla je Maroto.

Napomenula je i da Španjolska mora smanjiti vlastitu stopu zaraze kako bi potaknula britansku vladu da ukine ograničenja za povratne putnike.

16.24

Crna Gora ukinula policijski sat

Crnogorske zdravstvene vlasti u utorak su odlučile ukinuti policijski sat koji je vrijedio od ponoći do pet ujutro, nakon što se je epidemiološka situacija u toj zemlji nastavila poboljšavati, čime je napravljen korak ka potpunom ukidanju epidemioloških mjera.

Novom odlukom dozvoljen je promet između općina i vikendom, što je do sada bilo zabranjeno, te je dopuštena glazba uživo na terasama kafića od 19 do 22 sata, dok je ostala obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenome i u zatvorenim prostorima, te mjera zabrane okupljanja.

Crna Gora je u prva tri mjeseca ove godine bila u vrhu liste zemalja svijeta po broju aktivnih slučajeva i oboljelih na dnevnoj razini. Ipak, zahvaljujući uvođenju rigoroznih epidemioloških mjera sredinom ožujka, koje su predviđale zatvaranje obrazovnih ustanova, ugostiteljskih objekata, teretana i fitnes i trgovačkih centara, broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen je s oko maksimalnih 10 tisuća oboljelih na tisuću i pol, koliko ih je danas. Broj inficiranih na dnevnoj razini već drugi tjedan zaredom je svakodnevno ispod stotinu.

Crna Gora je u drugoj polovici travnja gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiološke mjere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitinih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kretanje između općina vikendom, zabranu okupljanja te policijski sat.

Također početkom svibnja, uz veliki odziv građana počelo je masovno cijepljenje stanovništva Crne Gore, pa je za jedan tjedna jednom dozom cijepljeno skoro 17 posto ukupne populacije te zemlje.

Od početka pandemije koronavirusom zarazilo se 98.449 stanovnika Crne Gore, što je preko 15 posto populacije. Od posljedica koronavirusa preminule su 1544 osobe.

16.09

Od 17. svibnja svi osnovnoškolci i maturanti u Istri vraćaju se u školske klupe

Stožer civilne zaštite Istarske županije danas je donio Odluku o načinu odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama na području Istarske županije u II. polugodištu školske godine 2020./2021. - od 17. svibnja 2021. godine do kraja školske godine.

Temeljem procjene epidemiološke situacije koja se zasniva na praćenju pokazatelja epidemije bolesti COVID-19 na području Istarske županije - Stožer civilne zaštite Istarske županije donosi Odluku:

- od 17. svibnja 2021. godine do kraja školske godine - u svim osnovnim školama na području Istarske županije, nastava za predmetnu nastavu, više razrede osnovnih škola od V. do VIII. razreda, odvijat će se prema MODELU A, nastava u školi, uživo.

- od 17. - 24. svibnja 2021. godine - u svim srednjim školama na području Istarske županije, nastava će se odvijati prema MODELU C, nastava na daljinu (online)

- od 24. svibnja 2021. godine do kraja školske godine - u svim srednjim školama na području Istarske županije, nastava će se odvijati prema MODELU A nastava u školi uživo, s pripadajućom praksom.

- od 17. svibnja 2021. godine do kraja školske godine - u svim srednjim školama na području Istarske županije za maturante, nastava će se odvijati prema MODELU A, nastava u školi uživo - s pripadajućom praksom.

- od 17. svibnja 2021. godine do kraja školske godine - u svim osnovnim školama nastava u razrednoj nastavi na području Istarske županije, nastavlja se odvijati za niže razrede od I. do IV. prema MODELU A, nastava u školi.

15.55

Županija zapadnohercegovačka ukinula policijski sat

Vlasti Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) sa sjedištem u Širokom Brijegu prve su u Bosni i Hercegovini u potpunosti ukinule policijski sat nakon što se popravila situacija s epidemijom koronavirusa. 

Kako su izvijestili iz Stožera Civilne zaštite ŽZH-a, na današnjoj sjednici donesena je odluka o ukidanju mjera ograničenja kretanja na prostoru Županije Zapadnohercegovačke počevši od srijede, u razdoblju od 23 sata do 5 sati ujutro. Mjera policijskoga sata bila je na snazi više mjeseci kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a odluka o ukidanju je donesena zbog popravljanja epidemiološke situacije. 

U ovoj županiji dopuštena je nazočnost 100 osoba u zatvorenim prostorijama ukoliko se poštuju epidemiološka ograničenja, dok za veći broj osoba od toga dopuštenje organizatoru mora dati Zavod za javno zdravstvo ŽZH-a. Na otvorenim prostorima ubuduće neće postojati ograničenja okupljanja. 

U posljednja 24 sata na području ove županije testiranjem je utvrđeno da je 13 osoba pozitivno na SARS-CoV-2, dok se oporavilo 26 osoba. 
Policijski sat ostao je i dalja na snazi u svim drugih devet županija u Federaciji BiH, te Republici Srpskoj.  

Komentari 97