News

Komentari 0

SAD planira podijeliti 55 milijuna doza cjepiva zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike

SAD planira podijeliti 55 milijuna doza cjepiva zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike

41 milijun doza bit će podijeljeno kroz program COVAX od čega će oko 14 milijuna doza biti poslano Latinskoj Americi i Karibima, dok će oko 16 milijuna SAD poslati u Aziju i oko 10 milijuna u Afriku

Bijela kuća u ponedjeljak je predstavila plan o podjeli 55 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 zemljama diljem svijeta u sklopu programa COVAX, a predviđeno je da najveći dio, oko 75 posto, dobiju zemlje Latinske Amerike i Karibi, te Azija i Afrika.

Planom o podjeli 55 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, američki predsjednik Joe Biden ispunjava obavezu prema kojoj SAD treba podijeliti 80 milijuna doza svoga cjepiva zemljama diljem svijeta. Biden je još početkom ovoga mjeseca ugrubo odredio prioritete za podjelu prvih 25 milijuna doza.

“U sklopu naše borbe protiv covida-19 (…) s ciljem okončavanja pandemije, predsjednik Biden obećao je da će SAD biti arsenal cjepiva za cijeli svijet”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Od 55 milijuna preostalih doza, 41 milijun doza bit će podijeljeno kroz program COVAX, priopćila je Bijela kuća, od čega će oko 14 milijuna doza biti poslano Latinskoj Americi i Karibima, dok će oko 16 milijuna SAD poslati u Aziju i oko 10 milijuna u Afriku.

Preostalih 25 posto, odnosno oko 14 milijuna doza, bit će podijeljeno prema “regionalnim prioritetima”, što će uključiti Kolumbiju, Argentinu, Irak, Ukrajinu, Zapadnu obalu i Gazu.  

“Oni koji su izloženi najvećem riziku, kao što su zdravstveni radnici, trebaju biti prioritet, sukladno nacionalnim planovima cijepljenja”, poručeno je iz Bijele kuće.

Kako se u SAD-u cijepi sve veći broj ljudi, Bidenova administracija sve je više fokusirana na dijeljenje cjepiva drugim zemljama, prenosi Reuters.